Divat

A zsíros bőr legjobb barátja a kedvenc gyümölcsünk: eperpakolások zsíros bőrre

Az eper a nyár legelőkelőbb gyümölcse, mely nemcsak mutatós és finom, de arcápolónak sem utolsó.

Vesszen a zsír!

Az otthon kikevert, gyümölcsalapú bőrápolók természetesek és hatékonyak. Magas vitamintartalmuk mellett ásványi anyagokban és gyümölcssavakban gazdagok. A szezonális, bőrtípusunknak megfelelő gyümölcsökből összeállíthatjuk hidratáló, nyugtató, tisztító vagy ápoló arcpakolásunkat. A pépesített epret arcpakolásként elsősorban zsíros bőrre ajánlják, összehúzó és élénkítő tulajdonságai miatt.

Ha tejföllel, tejszínnel vagy joghurttal keverjük el, száraz bőrre is kenhetjük, hiszen ezek az összetevők közömbösítik a szárító hatást. Az arcpakolásokba és maszkokba kevert finom gyümölcs segít megszabadulni az elhalt hámsejtektől is. Alkalmazásuk során érezhetünk némi bizsergető érzést, amit az eperben lévő gyümölcssavak okoznak. Antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatása miatt az eper levével tisztíthatjuk az arcunkat vagy az egész testünket, fürdővizünkhöz keverhetjük, kivéve, ha allergiásak vagyunk erre a finomságra.

Allergiapróba

Javasolt minden új, saját magunk kevert kozmetikumot első alkalommal egészen kicsi adagban elkészíteni, és allergiapróbát végezni. A könyökhajlat vagy a fül mögötti bőr tökéletesen megfelel erre a műveletre. Oszlassunk el egy keveset a készítményből, és egy teljes nap elteltével vizsgáljuk meg, hogy nem tapasztalunk-e bármilyen legapróbb elváltozást is. Ez lehet pötty-vagy foltszerű kiütés, esetleg fájdalom vagy viszketés érzése. Allergiás tünetek esetén ne használjuk a bőrápolót.

Előkészületek és teendők:

✔ Egy hajpánttal simítsuk hátra a homlokunkba lógó hajtincseinket.

✔ Tisztítsuk meg baba- vagy növényi olajos

vattapamaccsal az arcbőrünket.

✔ A pakolások egyenletes felvitele után feküdjünk le, és lazuljunk el.

✔ A pakolásokat a nyakunkra és dekoltázsunkra szintén felvihetjük, csak akkor duplázzuk meg az adagokat.

✔ Szemünkre helyezzünk kamillateába áztatott vattakorongot.

✔ A gyümölcspakolások hatóidejének leteltével először langyos vizes vattával töröljük le az arcunkat, majd hideg vízzel is öblítsük le.

Epres-mandulás bőrmegújítás

Hozzávalók:
25 g zabdara
25 g darált mandula
50 g eper
egy kevés ásványvíz

A zabdarát és a darált mandulát keverjük össze egy kis tálkában. Az epret mossuk meg, majd pépesítsük össze, és ezt is adjuk hozzá a száraz hozzávalókhoz. Öntsünk rá egy kevés ásványvizet, hogy könnyen keverhető állagot kapjunk. Kenjük rá az arcbőrünkre, és hagyjuk hatni 10-15 percig, majd mossuk le langyos vízzel, és töröljük meg.

Epres-joghurtos hidratálás

Hozzávalók:
2 evőkanál natúr joghurt
75 g eper
1 evőkanál olívaolaj

Mossuk meg a földiepret, pépesítsük össze egy villa vagy egy mixer segítségével. Szűrjük le egy sűrű szövésű szitán, a pakoláshoz csak a gyümölcshúsra van szükség. A levét később lehűtve meg is ihatjuk. Az eper húsát keverjük össze a joghurttal, végül csepegtessük bele az olívaolajat is. Oszlassuk el az arcunkon, majd 10-15 perc elteltével mossuk le és szárítsuk meg.

Jó tudni!

A saját kezűleg készített kozmetikumoknál nagyon fontos, hogy ahogyan a kezelendő területre, úgy a kezeink tisztaságára is körültekintően figyeljünk. Természetesen magát a gyümölcsöt is alaposan mossuk meg, hiszen a héjon lévő szennyeződések könnyedén rákerülhetnek az arcbőrre, ami pattanás vagy nyitott pórus esetén fertőzést is okozhat. Az eper, miután leszedjük, teljes vitamin- és aromatartalmát csupán 5 órán át őrzi meg. Így már értehető, miért van más íze a saját szedésű epernek.

Epres bőrnyugtatás

Hozzávalók:
5-6 szem közepes nagyságú eper

Az epreket öblítsük le, és egy kis tálkában zúzzuk össze egy villával. Óvatosan kenjük be vele a kipirosodott bőrterületet, és hagyjuk rajta 5 percig, majd töröljük le.

Epres-túrós bőrtáplálás

Hozzávalók:
50 g eper
2 teáskanálnyi túró
1 kávéskanálnyi citromlé
1 evőkanál kókuszolaj
1 kiskanál méz

Tisztítsuk meg az eperszemeket, szedjük le a zöld részeket róla. Vágjuk ketté őket, és egy villával vagy turmixgéppel pürésítsük a gyümölcsöt. Kanalazzuk bele a túrót, és adjuk hozzá a citrom levét, mézet és a kókuszolajat is. Keverjük jól össze, ha készen van, vigyük fel a pakolást az arcbőrünkre. Hagyjuk hatni 10 percig, majd bő, langyos vízzel öblítsük le, és töröljük szárazra.

Kisokos

Joghurt: fényesít, frissít, tisztít, puhítja a bőrt, selymes lesz tőle, a benne lévő enzimeknek köszönhetően visszaáll a bőr megfelelő pH-értéke

Olívaolaj: hidratál

Tejszín: hidratál, felfrissít, regenerál, tisztít

Zabdara, mandula: hámlasztanak, hidratálnak, mert magas a zsírtartalmuk, arcpakolások kedvelt alapanyagai

Kókuszolaj: hidratál, antioxidáns, antibakteriális

Méz: vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, így regenerálja a bőrt, antibakteriális hatású, gyulladáscsökkentő, puhítja a bőrt

Túró: nyugtat, táplál, hidratál, gyulladásgátló,  feszesíti, rugalmassá teszi a bőrt

Epres immunerősítés

Az eper számtalan egészségre kedvező hatású anyagot tartalmaz, savakat, ásványi és rostanyagokat, illóolajokat és nem utolsósorban flavonoidokat. Ez a piros gyümölcs több C-vitamint tartalmaz, mint a citrom vagy a narancs. Ha egy nap folyamán 100 g epret megeszünk, ami csupán 37 kilokalória, máris fedezzük a napi C-vitamin-szükségletünket.

Fotó: shutterstock