Szépség

Mit tegyünk ha bezöldült a hajunk nyaraláskor? Tuti tippek kánikulai hajápoláshoz

Főleg egy bizonyos fodrászati eljárás után tapasztalják azt a nők, hogy vízparton bezöldül a hajuk. Gondoskodjon róla előre, hogy ez ne történhessen meg!

Ha lelapul

Vízparton a haj magába szívja a forró párás levegőt, emiatt nehezül el és lapul le. Azonnali megoldásként használjunk száraz sampont: vessük előre a hajunkat, fújjuk a sampont a tövekre, majd igazítsuk el a frizurát. Hajmosáshoz válasszunk dúsító hatású sampont és egy könnyű balzsamot, amivel csak a töveket és a hajvégeket dörzsöljük be.

Tipp! Ha szőke hajunk veszített a fényéből, készítsünk kamillatea- főzetet egy nagy adag kamillavirágból, és ezzel öblítsük át strandolás után.

Össze-vissza hullámosodik

A magas páratartalom miatt hajszálaink teleszívják magukat nedvességgel és kitágulnak, ettől keletkeznek a nem kívánt kunkorok. Ha egyébként is hullámos a hajunk, használjunk hab állagú fixálót, és hajszárítóval adjunk formát tincseinknek.

Ha egyenes hajra vágyunk, érdemes ellátogatni egy fodrászkellékes üzletbe, ahol számtalan professzionális hajegyenesítő termék közül válogathatunk, és még tanácsot is adnak a használatukról. Aki pedig nem akar minden hajmosásnál vesződni a simítással, legjobb, ha nyaralás előtt a fodrászánál befizet egy tartós
hajegyenesítésre.

Száraz és fénytelen

Az erős napsugárzás, a medence klóros vize, és a sós tenger mind-mind szárítják a hajat, ami ettől fénytelen és durva tapintású lesz. Ilyenkor érdemes hajpakolásokat és hajmaszkokat használni. A legjobb eredményt úgy érhetjük el, ha az alaposan bekent hajra meleg törölközőt csavarunk, és a pakolást 10-15 percen át hatni hagyjuk. A dunszt miatt a fejbőr pórusai kitágulnak, és a hatóanyag jobban be tud hatolni a hajhagymákba. Nyaraláskor az is jó megoldás, ha a nedves hajat minden este bekenjük kiöblítést nem igénylő balzsammal.

Kifakul

Nem érdemes nyaralás előtt hajat festetni, mert a nap-sütéstől biztosan kifakul. Ha mégis frissen festett a hajunk, mindenképpen használjunk valamilyen védelmet. Bekenhetjük például shea vajjal, aminek természetes fényvédő hatása van, akinek pedig hosszú a haja, viseljen kontyot, vagy fonja be, mielőtt a strandra megy.

Tipp! Vigyázzunk a választékkal, mert könnyen leéghet. A legjobb, ha a strandon hátrafésüljük a hajunkat, hogy egyáltalán ne látszódjon ki alóla a fejbőr, de ha ez nem megy, akkor a választék essen minél lejjebb valamelyik oldalon, és kenjünk rá egy picike naptejet.

Ha bezöldül

Világosított hajtincseink a sok fürdőzéstől bezöldülhetnek. Ilyenkor leghatékonyabban közönséges mosogatószerrel varázsolhatjuk vissza az eredeti színt. Ez persze nem tesz jót a hajnak, ezért utána mindenképp használjunk valamilyen ápoló hatású balzsamot. Bizarr, de jó megoldás a paradicsomleves vagy ketchupos öblítés is – oszlassuk el a hajon, hagyjuk hatni néhány percig, majd mossuk le.

Tudta? A melírozott tincsek bezöldüléséért nem
a klór felelős, hanem az az anyag, amit algásodás ellen tesznek a medencék vizébe. Öblítsük át hajunkat minden fürdés után szénsavas ásványvízzel, ennek pezsgése ugyanis képes kimosni a hajunkból a vegyszert.

5 hajápolási tipp nyaraláshoz

1. Készüljünk evéssel: Az omega-3 zsírsavaknak nagy szerepük van abban, hogy a haj erős és egészségesen fényes, ezért próbáljunk minél többet természetes módon, azaz evéssel fogyasztani belőlük. A lazac, a spenót, az avokádó és a tojás mind bőven tartalmazzák.

2. Használjuk ki az alkalmat: Fordítsuk előnyünkre a nyári forróságot. Az egyszerű olíva- vagy kókuszolajos hajpakolás csodákat tehet a hajjal, de a hétköznapokon általában nem bajlódunk velük. A strandon viszont elegendő, ha alaposan bekenjük hajunkat a kiválasztott olajjal, kontyba csavarjuk, a többit pedig bízzuk a napra. Néhány óra alatt csodás, puha és fényes lesz a haj, emellett nagy adag vitamin-utánpótlást is kap.

3. Vizes hajjal fürdőzzünk: Ha a medencébe vagy a tengerbemerülés előtt alaposan bevizezzük a hajunkat, akkor a felszínén lévő hámréteg megtelik „jó” vízzel, ami védi a sós vagy vegyi anyagokat tartalmazó víz szárító hatásától.

4. Tisztítsunk alaposabban: A nap, a meleg és a medence vegyi anyagai a fejbőrt is szárítják, nagyobb a korpásodás veszélye, a verejtékezés miatt pedig az utca pora is jobban megül a fejbőrön. Nyáron – és egyébként is – a rendszeres hajmosás mellett ajánlatos egy-két havonta átdörzsölni a fejbőrt valamilyen fodrászkellékesnél beszerezhető mentolos vagy cukros fejbőrradírral.

5. Felejtsük el a hajlakkot: A hajlakk a benne lévő etanol és alkohol miatt nagyon szárítja a hajat, a végét pedig töredezetté teszi. Ha muszáj valamilyen fixálószert használnunk, akkor próbálkozzunk olyan habokat vagy waxot választani, amelyik sok természetes anyagot tartalmaz.

Fotó: pexels