Címlapsztori Sztár

Tragédiájáról beszélt Rózsa György: „Életem fő bűne, hogy nem hallgattam a feleségemre”

Rózsa Györgynek egy gyermeke született, a balett-táncossá lett Csilla. A televíziós legenda fiatalon elhunyt szerelme, Éva mindig is szeretett volna második gyermeket. Rózsa György már bánja, hogy lebeszélte róla.

Megkérdeztük Gyurit, mit tesz másként vagy ugyanúgy, mint édesapja, amikor annyi idős volt, mint ő és így szóba került a tragikusan fiatalon elhunyt felesége, Éva is. A cikk eredetileg 2012-ben jelent meg a Meglepetés magazinban

Tanult ember lett

„Édesapám szegény paraszti családba született Tófalun. Nagy szónak számított, hogy kitört abból a közegből, hiszen diplomás ember lett, elvégezte az egri tanítóképzőt, majd munka mellett az egyetemet. Apám élete végéig pedagógusként dolgozott. Én az ELTE-n végeztem középiskolai tanárként, de a televízióban való szereplés elcsábított.”

Egy unokája volt

„Édesapám épp 64 éves volt, annyi, mint most én, amikor nagypapa lett. Akkoriban újjászületett, újabb elfoglaltságot talált magának, hiszen állandóan a kis unokája, Csilla körül lehetett. Például ő tanította meg biciklizni.”

Több ezer diákot tanított

„Boldogsággal tölt el, hogy akármerre járok az országban, mindenhol nagy tisztelettel
emlékeznek rá. Különlegesen jó ember volt.
A pedagógustársadalom egyik elismert
szereplője, széles körben ismerték, mivel
hosszú pályafutása során több ezer diákot
tanított. Remélem, a lányom ugyanolyan
büszke rám, mint én az édesapámra.”

Egyformán mosolyog a szemük

„Azt mondják, külsőleg hasonlítok rá. Főleg, amikor mosolyog a szemünk! Ő azonban középkorúan elkezdett kopaszodni. Tulajdonságainkat tekintve, apukám sokkal higgadtabb volt. Szerette az embereket, és mindenkiben megbízott. Tiszteletre és a másik megbecsülésére tanított. A mai napig a fülemben cseng az egyik szavajárása. Szinte mindenkiről azt mondta: ez egy derék ember. Alapvetően én is nyitottan állok az emberekhez,
de az árulást nem tűröm és nem bocsátom meg. Néhány régebbi barátommal azért szakítottam meg a kapcsolatot, mert életem nehéz pillanataiban elárultak.”

„Életem fő bűne”

„A szüleimnek két fia született: Sándor és én. Nagyon örülök, hogy van egy öcsém. Nekem egy lányom van. Életem fő bűnének tartom, hogy nem hallgattam a feleségemre, Évára, aki nagyon szeretett volna még egy gyereket, de lebeszéltem róla. Csak az utóbbi években döbbentem rá, nagy ostobaság és felelőtlenség volt! Sokkal jobb lenne, ha Csillának lenne testvére, mert nem maradna egyedül, amikor én már nem leszek.”

65 évig élt házasságban

„A szüleim 65 évig voltak házasok. Példaértékű számomra, ahogyan leélték egymással az életüket. Nekem három feleségem volt. A lányom édesanyjával, Kanyó Éva
tornászbajnoknővel húsz évig éltem együtt. Ő volt az igazi. Hiszem, hogy még most is együtt lennénk, ha nem szólt volna közbe a szörnyű tragédia, nem özvegyültem volna meg. Utólag úgy látom, a kapcsolataimban több hibát is vétettem, türelmetlen voltam és sokszor feszült.
Ma már nyugodtabban viselkednék bizonyos helyzetekben.”

Fotó: archív