Konyha

Főzzünk jókat olcsón: sajtos palacsinta és fűszeres kenyérkocka lesz a spórolós grillparti sztárja

Izzítsuk be a kerti grillt és készítsünk felejthetetlen fogásokat!

Sajtos palacsinta, sült sonka, paradicsom

Hozzávalók 2 személyre:
15 dkg koktélparadicsom
10 dkg szárított sonka
kis csokor friss bazsalikom
12,5 dkg (1 zacskó) mozzarella
1 tojás
15 dkg liszt
3 dkg reszelt kemény sajt (pl. parmezán)
só, frissen őrölt bors
1,5 dl tejszódavíz, olívaolaj

A palacsintához a lisztet elkeverjük a tojással, sóval, borssal, 1 evőkanál olívaolajjal, annyi tejet adunk hozzá, hogy sűrű palacsintatésztát kapjunk, belekeverjük az apróra vágott bazsalikomot és a reszelt kemény sajtot. Pihentetjük a tésztát. Előmelegítjük a raklettsütőt. A tálkákba félbevágott paradicsomot helyezünk, mellé tesszük a sonkát, egy-egy szelet mozzarellát, megcsepegtetjük olívaolajjal. A tálkákat a forró grill alá helyezzük, közben a felső részre kanál segítségével köröket formázunk a tésztából, és mindkét oldalukat készre sütjük.

Grillezett zöldségek, sajtos-fűszeres kenyérkockák

Hozzávalók 2 személyre:
4 szelet fehér kenyér
15 dkg gouda sajt
zöldségek vegyesen: sárgarépa, cukkini, kaliforniai paprika, gomba
só, frissen őrölt bors
szárított zöldfűszerek: 1-1 teáskanál oregano, majoránna, kakukkfű
olívaolaj

A raklettsütőt forróra előmelegítjük. A szárított fűszereket összekeverjük. A vékonyra csíkozott zöldségeket elkeverjük kevés olívaolajjal, és finoman megszórjuk a fűszerkeverékkel. A kenyeret apróra kockázzuk, szétosztjuk a tálkákban, megszórjuk reszelt sajttal. A kenyérkockákra is zöldfűszert szórunk, megcsepegtetjük olívaolajjal és enyhén megsózzuk. A forró grill alatt megolvasztjuk a sajtot, a zöldségeket pedig a fenti sütőn grillezzük.

Currys csirkekockák

Hozzávalók 2 személyre:
30 dkg csirkemellfilé
1 dl natúr joghurt
2-3 cm-s friss gyömbér
1 teáskanál curry fűszerkeverék
1 kis gerezd fokhagyma
pár csepp lime vagy citromlé
só, frissen őrölt bors, olívaolaj

A csirkét felkockázzuk. A joghurtot elkeverjük a curryvel, a reszelt gyömbérrel, az aprított fokhagymával, pár csepp citromlével, egészen kevés sóval és frissen őrölt borssal. A csirkekockákat belekeverjük a pácba, és legalább 2-3 óráig hagyjuk állni benne. Nagyon forróra előmelegítjük a raklettsütőt (érdemes úgy sütni a húst, hogy előtte már sütöttünk rajta pl. zöldségeket, így biztos, elég meleg lesz), nyársra húzzuk a húskockákat, és készre sütjük őket az olívaolajjal vékonyan megkent sütőlapon.

Tüzes mézes-szójás csirkenyárs

Hozzávalók 2 személyre:
30 dkg csirkemellfilé
10 dkg cukkini
4-5 szem koktélparadicsom
2-3 szem gomba
1 evőkanál méz
2 evőkanál szójaszósz
1 kis gerezd fokhagyma
1 szárított csípős pirospaprika (csili)
1 mokkáskanál kínai ötfűszer-keverék
3 evőkanál olívaolaj

A mézet és a szójaszószt elkeverjük az olívaolajjal, az ötfűszer-keverékkel, az aprított fokhagymával és az összemorzsolt paprikával. A csirkét felkockázzuk, beletesszük a pácba, és hagyjuk állni benne legalább 2-3 órát. A zöldségeket meghámozzuk, apróra kockázzuk, a paradicsomot megfelezzük. Nagyon forróra melegítjük elő a raklettsütőt (legjobb, ha előtte már sütöttünk rajta zöldségeket, így biztos elég meleg lesz), nyársra húzzuk a húskockákat és a zöldségeket, és az olívaolajjal enyhén megkent sütőlapon készre sütjük.

Fotó: Archív