Sztár

Mindent az édesanyjától tanult a háztartásról Endrei Judit: „Sajnos a lányaimat elkényeztettem”

A bemondónő mindent megtanult az édesanyjától, amit egy lánynak illett tudni a háztartás vezetéséről. Sajnálja, hogy ezt a saját lányainak nem tudta tovább adni.

A cikk eredetileg 2012-ben jelent meg a Meglepetés magazinban. A televízióst akkor arra kértük, mesélje el nekünk, mit tesz másképp vagy éppen ugyanúgy, mint az édesanyja, Irénke az ő korában.

Neki is 2 lány és nekem is

„Anyukámnak két lánya született: a húgom, Erika és jómagam. Érdekes, hogy mindig lánygyerekek után vágytam, és nekem is kettő lett. Én azonban sokkal később szültem, mint édesanyám, mert fiatalon nem volt erős bennem a gyerek utáni vágy. Csak a harmincas éveim derekán vállalkoztam anyaságra.”

Apukámat korán elveszítettük”

„Anyukámnak egy házassága volt. Édesapámat korán elveszítettük, éppen csak betöltötte az ötvenet, amikor meghalt, így édesanyám özvegy maradt. Nekem hivatalosan egy házasságom volt, de igazából három komoly párkapcsolatban éltem.”

Falun éltek

„Falusi lány vagyok. Annak idején, a szüleimmel kertes házban laktunk, és felnőttként is igénylem a föld és a természet közelségét, így most is kertes házban lakom, és az otthonom ablakából egy hatalmas mezőre látni. Érdekes, de a föld illatából mindig megérzem a tavasz közeledtét…”

Rendes háznál mi a szokás?

Anyukámnak volt egy híres szlogenje – „Tudod Juditkám, rendes háznál ezt így csinálják…” – melybe akkor kezdett bele, amikor valamire meg akart tanítani. Mostanság azon kapom magam, hogy ezt a mondatot én is egyre többször idézem a lányaimnak. Remélem, Nóra és Laura hasznosnak tartják a tanácsaimat, és megfogadják őket. Például mindig azt mondom nekik, hogy az utazásra soha ne sajnálják az időt és a pénzt, mert az rendkívül élvezetes és hasznos dolog. Vagyongyűjtés helyett lássanak inkább világot!”

„Ellestem tőle a fortélyokat”

„Anyukám nagyon jól főzött, és ügyesen vezette a háztartást. Én már gyerekként is igyekeztem ellesni tőle a fortélyokat: takarításnál, mosásnál, konyhai munkákban szorosan mellette álltam, és figyeltem őt. Sajnos a lányaimat elkényeztettem, így ők nem igazán veszik ki a részüket az itthoni teendőkből. Anyukám specialitását, a „nyári eledelt”, ami padlizsánból, gombából és rizsből álló könnyű étel, azonban rajtam kívül Laura lányom is el tudja készíteni.”

Tanító néni volt

„Végzettségét tekintve tanító néni volt, de 20 éven át iskolaigazgatóként is dolgozott. Bár magyar–orosz szakos tanári diplomám van, én sosem tanítottam. Édesanyám részéről nem volt elvárás, hogy folytassam az általa megkezdett utat, inkább csak a tanulás öröme miatt jelentkeztem a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskolára.

Fotó: archív