Lélek Sztárok

Korhatártalanul Endrei Judittal: Mit adhat a természet?

Azt is szoktuk játszani a húgommal, hogy ha úgy hozná a sors, mit tudnánk összegyűjteni a természetből, hiszen a természet ehető kincsei nagyon egészségesek.

Falusi lányként megmaradt az a szokásom, hogy ha kihajlik az utcára egy meggy- vagy cseresznyefa ága, néhány szemet lecsippentek. De pár szem erejéig a szilvafára meg az eperfára is „veszélyes” vagyok. Ősszel alig várom, hogy az utca diófáiról potyogjanak a diószemek. Ha valaki ilyenkor rám szólna – fel vagyok készülve rá –, felajánlanám, hogy kifizetek előre, mondjuk, egy kilót, és akkor már fel lennék jogosítva, hogy egyik-másik gyümölcsfáról csipegessek. De eddig még ilyenre nem került sor.

Azt is szoktuk játszani a húgommal, hogy ha úgy hozná a sors, mit tudnánk összegyűjteni a természetből, hiszen a természet ehető kincsei nagyon egészségesek. Sokan szeretik például a medvehagymát, bevallom, ezt nem gyűjteném, félek tőle, könnyen összekeverhető a gyöngyvirág mérgező levelével. Viszont a bodzaszörpöt szeretem, meg kellene egyszer próbálkoznom vele, azt mondják, nem is olyan bonyolult elkészíteni. A gombagyűjtés sem veszélytelen, de a legtöbb piacon van szakértő, így megmutatnám neki. Csalán rengeteg nő a természetben, persze olyan helyről kell gyűjteni, ahol az autók nem szennyezik. Tudom róla, hogy magas a tápanyagtartalma, de a teája például csökkentheti a gyulladást, a vérnyomást, és segíthet a vércukorszint szabályozásában is. Egyik barátnőm levest meg szószt is szokott belőle főzni. Gyakran látom, hogy a patakparton illatozó hársfákról gyűjtik a teának való virágot, milyen finom is az télen, egy pici mézzel! Nyáron alig várom, hogy érjen a szeder kint a Pilisben. Annyit sosem tudok belőle gyűjteni, hogy hazaérve lekvárt csináljak, viszont a pocakomat meg tudom tölteni.

Gyerekkoromban imádtuk a pitypangot elfújni, mint a gyertyát. Ki tudta akkor, hogy nem egy egyszerű gyomnövény, hanem hasznos gyógynövény? Hiszen lehet belőle teát készíteni, ami vízhajtó hatású. Mellette hatásos lehet bőrproblémák és cellulitisz ellen, csökkenti a vér koleszterinszintjét, étvágyfokozó, epehajtó, hashajtó. Most arra jutottam, hogy talán nem is kellene megvárni, hogy „úgy hozza a sors”, hanem érdemes lenne valóban megismerni a természet kincseit, gyűjteni ezeket a hasznos növényeket, és felhasználni az egészségünk megőrzése vagy épp a gyógyulásunk érdekében.

Szeretettel: Judit

Endrei Judit többi írását ide kattintva tudja elolvasni.