Otthon

A naspolyának is szüksége van ápolásra: szakszerű tanácsok a bő termésért

A metszés utáni évben mindig kevesebb lesz a termés, de muszáj alakítani és fiatalítani a fát.

A Meglepetés újságban olvastam, hogy ön várja az olvasók kérdéseit – ezzel a lehetőséggel élni is szeretnék.4-5 éves naspolyafám van, fának nevelte édesapám, aki sajnos már nincs közöttünk, így kertünkből elveszett a hozzáértés.
Kérdéseim:
1. Az idei évben a fa 2-3 ága nagyon megnyúlt, tele van terméssel, ezért attól félek, hogy letörnek az ágak, vagy széthasad a fa. Alátámasztottam, de így meg a jövés-menés nem olyan egyszerű körülötte. Metszhetem-e a naspolyát, ha igen, félbevághatom-e a megnyúlt ágakat?
2. A fa tövénél idén tavasszal hajtások bújtak elő, ezeket eddig meghagytam. Arra gondoltam, hogy „bebokrosítom” a fát, így több termésem lesz. Azonban nem tudom, hogy ezek a tőhajtások majd termőre fordulnak-e? Vagy vágjam ki őket? – kérdezte korábban egy olvasónk.

Kiszel Péter okleveles kertészmérnök, a Meglepetés állandó szakértőjének válasza

A naspolya esetében helyes döntés volt az ágak alátámasztása, kár lenne, ha letörnének. A baj a következő: ha tél végén megmetszi, akkor a következő évben kevesebbet fog teremni, mert a termőrügyek egy részét eltávolítja a metszés során. Éppen ezért azt szokták mondani, hogy csak ritkító metszést alkalmazzunk. Mivel a növény nyurga és kezelhetetlen, így természetesen megmetszheti, de fogadja el, hogy abban az évben kevesebb lesz a gyümölcs rajta. A sarjak természetesen meghagyhatóak, idővel termőre is fordulnak, így lehet fiatalítani a „fát”, az idős elöregedett részeket kivágva új korona nevelésével, sarjakból.

Kiszel Péter további növényápolási tanácsait ide kattintva olvashatja.

Fotó: shutterstock