Divat

A lélek és a test balzsama, a csokoládé: szuper szépítő tippek otthonra csokival

A csokoládé az egyik legjobb szépítőszer – persze korántsem mindegy, milyet választunk, és hogyan alkalmazzuk.

A csokit sokan a szépségük legnagyobb ellenfelének tartják, hiszen hizlal, és rontja a bőr állapotát, egyesek szerint még a pattanások megjelenéséért is felelőssé tehető. Pedig a legújabb kutatások szerint egy-egy szelet csokoládét még a legszigorúbb fogyókúra idején is elszopogathatunk, hiszen az egészségre gyakorolt jó hatása többet nyom a latban, mint hogy valóban kalóriadús. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy minden korábbi véleménnyel ellentétben, milyen fantasztikusan szépíti a bőrt ez a finomság.

Egészséges és szépít

A magas kakaótartalmú csokoládé és a cukormentes kakaópor legfontosabb hatóanyagai az antioxidáns hatású vegyületek, amelyek visszafogják a szabad gyökök kártételét, és így az egész szervezet egészségét óvják. Ezeknek a hatóanyagoknak köszönhető az is, hogy a csokoládé kisimítja, táplálja és puhítja a bőrt, a kakaó pedig valósággal újjáépíti a haj szerkezetét, és fényessé teszi a hajszálakat. A csokiban levő flavonoidok csökkentik a ráncokat, fiatalosabbá teszik a bőrt. A csoki stresszcsökkentő hatása is meglátszik arcunk simaságán. A feszültség ugyanis árt a feszességet adó kollagén termelődésének, ha ezt a tényezőt kiküszöböljük, máris kipihentebbnek nézünk ki. Ráadásul a csokoládé- és kakaótartalmú krémek gyakran tartalmaznak koffeint és más méregtelenítő, vérkeringésfokozó hatású anyagokat – ezek hozzájárulnak a méreganyagok eltávolításához, és akár a narancsbőr tüneteivel is elbánnak.

Mézes-csokis arc- és testradír száraz bőrre

Ezt a bőrradírt kifejezetten száraz bőrre ajánlják, zsíros bőrűek ne használják! Keverjünk össze 10 gramm cukrozatlan, natúr kakaóport egy evőkanál mézzel, 5 gramm kristálycukorral és két teáskanál olívaolajjal. Keverjük el alaposan a hozzávalókat, és az összeállt pasztával masszírozzuk át az arcunkat, a nyakunkat, a dekoltázsunkat, illetve a zuhany alatt akár az egész testünket. Végül öblítsük le langyos vízzel.

Melyiket válasszuk?

Korántsem mindegy, melyik szelet csokit vesszük le az üzlet polcáról. Mivel a titok nyitja a kakaótartalomban rejlik, a magas, legalább 70 százalékos kakaótartalmú, jó minőségű étcsokoládé és a cukrozatlan kakaópor a legjobb, amely az antioxidánsokon kívül még sok vasat, kalciumot, foszfort, káliumot, A-, C- és E-vitamint is tartalmaz.

Kakaós hajkondicionáló

Fél csésze kókusztejet vagy kókuszkrémet keverjünk simára egyharmad csészényi kakaóporral. A samponos hajmosás után, pakolásként használjuk, 15-20 perc hatóidő után mossuk ki alaposan a hajból. Még hatásosabb, ha előmelegített törölközővel tekerjük körbe a pakolással bekent hajunkat, és időnként kicsit ráirányítjuk a hajszárító meleg levegőjét – a hő hatására mélyebben szívódnak fel a hajszálakba a hatóanyagok.

Csokis fürdő azoknak, akik nem félnek egy kis fürdőkádsúrolástól

Fél csésze szódabikarbónát keverjünk össze negyed csésze cukrozatlan kakaóporral. Az alaposan összekevert porokat öntsük a fürdővizünkbe, és merüljünk bele legalább 30 percre. A takarítás már a kezelés kevésbé kényeztető része, ám a megpuhult, selymes bőr megér ennyi kellemetlenséget.

Arcpakolás nagyon száraz bőrre

Néhány kocka legalább 70 százalékos kakaótartalmú csokoládét olvasszunk fel vízfürdőben, majd adjunk hozzá egy evőkanál extra szűz olívaolajat. Várjuk meg, amíg szobahőmérsékletűre hűl, ekkor kenjük fel az arc, a nyak és a dekoltázs bőrére. Hagyjuk, hogy 15 percig táplálja és kiegyensúlyozza a bőrünket, majd mossuk le langyos vízzel.

Kakaós arcpakolás

Egyharmad csészényi kakaóport keverjünk el 3 evőkanál tejszínnel és 2 teáskanál túróval, valamint egy evőkanál mézzel. Ha túl híg, keverhetünk hozzá 3 teáskanál zablisztet vagy finomra őrölt zabpelyhet is. Kenjük fel az arcunkra, nyakunkra és dekoltázsunkra, és pihenjünk le egy negyedórára. Végül mossuk le a masszát langyos vízzel.

Fotó: shutterstock