Tejfölös-uborkás lilakáposzta-főzelék
Hozzávalók:
1 kis fej lila káposzta
1 kis fej lila hagyma
4 csemegeuborka
1 csokor petrezselyem
2 evőkanál liszt
1 dl tejföl
0,7 dl olaj
őrölt kömény, só
A hagymát felkarikázzuk, majd a vékony csíkokra metélt káposztával együtt lábosba tesszük. Annyi vizet öntünk rá, hogy háromujjnyira ellepje, majd sóval, köménnyel ízesítjük, és amikor felforrt, lassú tűzön kicsit roppanósra főzzük. Az olajban megpirítjuk a lisztet, majd berántjuk vele a káposztát. Lassú tűzön 5-6 perc alatt készre főzzük. Mielőtt levesszük a tűzről, belekeverjük a kevés forró lével elkevert tejfölt, és beleszórjuk a csíkokra metélt uborkát meg a petrezselymet.
Paradicsomos lencsefőzelék
Hozzávalók:
50 dkg lencse
3 evőkanál paradicsompüré
2 evőkanál liszt
1 kis fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
zöldségleves
0,7 dl olaj
kevés cukor, só
A lencsét előző este bő hideg vízbe áztatjuk, majd másnap leszűrjük, lábosba tesszük, és felöntjük annyi zöldséglevessel, hogy négy- ujjnyira ellepje. Közepes tűzön háromnegyed puhulásig főzzük, ha szükséges, levessel pótoljuk a levét, majd hozzáadjuk a paradicsompürét. A rántáshoz a forró olajban zsemleszínűre pirítjuk a lisztet, lehúzzuk a tűzről, és belekeverjük az apróra vágott hagymát, fokhagymát. Berántjuk a lencsét, és lassú tűzön készre főzzük. Közben sóval, kevés cukorral ízesítjük.
Pikáns céklafőzelék
Hozzávalók:
60 dkg ecetes cékla
1 kis fej vöröshagyma
zöldségleves
3 evőkanál liszt
1,5 dl tejföl
fél dl olaj
cukor, ecet, só
A forró olajban megfuttatjuk az apróra vágott hagymát, majd hozzáadjuk a kisebb kockákra darabolt ecetes céklát, kicsit összepirítjuk, ráöntjük a cékla levét, és annyi zöldséglevest, hogy kétujjnyira ellepje. Amikor felforrt, lassú tűzön 4-5 percig főzzük, majd a lisztet a tejföllel meg kevés forró lével elkeverjük, és a céklához öntjük. Amint újból felforrt, lehúzzuk a tűzről, és sóval, cukorral, ecettel pikánsra ízesítjük.
Korianderes lucskos káposzta
Hozzávalók:
50 dkg savanyú káposzta
fél dl olaj
1 közepes fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 kiskanál őrölt koriander
2 babérlevél
2 evőkanál liszt
2 dl tejföl
0,7 dl olaj
őrölt bors, só
A forró olajban megfuttatjuk az apróra vágott hagymát, és hozzáadjuk a hideg vízben átmosott, lecsepegtetett savanyú káposztát. Felöntjük annyi vízzel, hogy négyujjnyira ellepje. Babérlevéllel, sóval, borssal ízesítjük, és közepes tűzön majdnem puhára főzzük.Közben, ha szükséges, vízzel pótoljuk a levét, majd a rántáshoz a forró olajban zsemleszínűre pirítjuk a lisztet, lehúzzuk a tűzről, és belekeverjük a zúzott fokhagymát meg az őrölt koriandert. Berántjuk a káposztát, ha kicsit besűrűsödött a főzelék, belekeverjük a kevés forró lével elkevert tejfölt, és amikor újból felforrt, lehúzzuk a tűzről.
Almás zellerfőzelék
Hozzávalók:
1 nagyobb zellergumó
4 dkg vaj
3 savanykás alma
3 evőkanál liszt
1,5 dl tejszín
1 citrom
cukor, só
A zellert felkockázzuk, és az olvasztott vajban lassú tűzön roppanósra pároljuk. Hozzáadjuk a felkockázott almákat, összeforgatjuk, és felöntjük annyi vízzel, hogy háromujjnyira ellepje. Amikor felforrt, sóval, cukorral ízesítjük, és lassú tűzön 4-5 percig főzzük. A lisztből és a tejszínből készített habarást kevés forró lével elkeverjük, és a zellerhez öntjük. Amint újból felforrt, lehúzzuk a tűzről, és sóval, cukorral, a citrom levével ízesítjük.
Tejfölös mungóbabfőzelék
Hozzávalók:
50 dkg zöld mungóbab
2 gerezd fokhagyma
1 kiskanál pirospaprika
1 csokor petrezselyem
zöldségleves
2 evőkanál liszt
1,5 dl tejföl
0,8 dl olaj
őrölt bors, só
Az előző este hideg vízbe beáztatott mungóbabot leszűrjük, lábosba tesszük, és felöntjük annyi zöldséglevessel, hogy 3-4 ujjnyira ellepje. Amikor felforrt, sózzuk, borsozzuk, és közepes tűzön háromnegyed puhulásig főzzük. Közben a rántáshoz a forró olajban zsemleszínűre pirítjuk a lisztet, lehúzzuk a tűzről, majd belekeverjük a zúzott fokhagymát, a fűszerpaprikát és az aprított petrezselymet. A fűszeres rántással berántjuk a babot, ha szükséges, a levét kevés vízzel pótoljuk, és lassú tűzön készre főzzük. Mielőtt lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a kevés forró lével elkevert tejfölt, és sóval, borssal utóízesítjük.
Fotó: archív