Tormás-lazacos burgonyasaláta
Hozzávalók:
40 dkg salátaburgonya
10 dkg füstölt lazac
1 fej lila hagyma
friss zöldsaláta-keverék
2 evőkanál kapribogyó
2-3 evőkanál frissen reszelt torma
4 evőkanál fehérborecet
1 teáskanál kristálycukor
só, frissen őrölt bors
A krumplit héjastól puhára főzzük. A fehérborecetet elkeverjük a reszelt tormával, a cukorral, sóval, frissen őrölt borssal, a kapribogyóval és 4 dl vízzel. A kihűlt krumplit meghámozzuk, felkarikázzuk, és a tormás ecetbe tesszük. Egy éjszakára benne hagyjuk. Tálalás előtt tányérokra rétegezzük a salátát, szórunk hozzá frissen apróra kockázott lila hagymát, elrendezzük rajta a felcsíkozott füstölt lazacot, és zöldsalátát helyezünk rá.
Tandori csirkenyárs, kukoricás vadrizzsel
Hozzávalók:
35 dkg csirkemellfilé
1 dl sűrű, natúr görög joghurt (vagy tejföl)
2 gerezd fokhagyma
1 teáskanál kurkuma
1 teáskanál curry fűszerkeverék
1 teáskanál római kömény
2 cm-es friss gyömbér
negyed citrom
só
15 dkg vadrizs
20 dkg szemezett csemegekukorica
A fűszereket elkeverjük a joghurttal, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, pár csepp citromlevet, és megsózzuk. A csirkemellet nagyobb kockákra vágjuk, és 2-3 órára a joghurtos pácba tesszük. A rizst a kukoricával együtt bő, lobogó, sós vízben kifőzzük, ha megpuhult, leszűrjük.
Előmelegítjük a sütőt a legnagyobb fokozaton, ha van grillfunkciója, használjuk azt. Egy tepsit kibélelünk alufóliával, és beolajozzuk. Nyársra húzzuk a csirkemellkockákat, a nyársakat a fóliázott tepsire helyezzük, és 15 perc alatt készre sütjük. A pác előző nap elkészíthető, a randevú napján már csak sütni kell.
Gyömbéres brownie
Hozzávalók 20×30 cm-es tepsihez:
20 dkg étcsokoládé
20 dkg kristálycukor
15 dkg vaj
13 dkg liszt
3 nagy tojás
3 cm-es friss gyömbér (vagy 1 csapott teáskanál gyömbérpor)
porcukor a szóráshoz
A sütőt 170 fokra előmelegítjük. Vízgőz felett folyamatosan kevergetve megolvasztjuk a csokoládét a vajjal együtt. Hozzáadjuk a cukrot, és addig kevergetjük, amíg elolvad. Hozzászitáljuk a lisztet, majd egyenként elkeverjük benne a tojásokat, végül beledolgozzuk a reszelt gyömbért.
Kivajazott, lisztezett formában 20 perc alatt készre sütjük, de még enyhén remegős legyen a teteje. Hagyjuk kihűlni, majd egy éjszakán át hagyjuk állni, így szaftos és szeletelhető marad. Felkockázzuk, vastagabb papírból szívformát vágunk ki, a kockákra helyezzük, és így szórjuk meg porcukorral. A sütemény előző nap elkészíthető, a tálalásra már csak a cukorszórás marad.
Fotó: archív