Otthon

Nappali bakik: kisebbítik a teret és olcsósítják a lakást ezek a megoldások

A nappali szem előtt van, sok időt töltünk itt, tehát még bosszantóbb, ha valami nagy hibát vétünk a berendezésnél vagy a színek kiválasztásánál.

Túl sok minta

A nappaliba általában kerül szőnyeg, és legtöbbször nagy mintás darabot választunk. Viszont ha nagy felületre már minta kerül, bánjunk óvatosan a többi bútor, lakástextil esetében a mintákkal.

„Amikor egy nagyobb felületre kerül mintás anyag, akkor jobban tesszük, ha a többi méretesebb darabra, például a kanapéra vagy a függönyökre inkább egyszínű drapériát választunk, és a mintás anyag valamelyik színét visszük tovább. Így harmonizálni fognak egymással a textilek, bútorok és nem fog kavalkádnak tűnni a sok különböző minta.

Túl sok bútor

Nem lesz harmonikus a helyiség összhatása, ha túlságosan telezsúfoljuk bútorokkal. És ezúttal nem kell nagy berendezési tárgyakra gondolni, hiszen ugyanúgy levegőtlen, nyomasztó lesz az összhatás, ha kisebb bútorokat halmozunk fel egy kisebb helyiségben. Bármennyire is ragaszkodnánk egy-egy darabhoz, gondoljuk át, hol kaphatna úgy helyet, hogy még jól érvényesüljön, ám ne legyen kárára a nappali szellős összhatásának.

Túl színes falak

A színek ügyes variálásával még otthonosabbá tehetjük lakásunkat, ám az árnyalatok kiválasztásánál ügyeljünk az arányokra. Ha túl élénk vagy túlságosan sötét színt kap egy-egy falfelület, az vibrálásával vagy éppen nyomasztó mélységével rossz hatást gyakorolhat az ott élőkre és vendégeinkre is.
Ha ragaszkodunk valamilyen színhez, akkor az inkább a textilekben, kiegészítőkben jelenjen meg, a falakra pedig válasszunk szép, világos, szellős színeket. Összhatásában ugyanúgy meg fog jelenni kedvenc színünk, csak sokkal szebb lesz a végeredmény.

Túl nagy kanapé

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy egyszerűen lemérik, hogy a nappalijukba mekkora kanapé fér be, és ez alapján vásárolják meg a kiszemelt darabot.

„Érthető módon nagyon vonzóak azok a nagy, főleg L-alakú kanapék, amelyen az egész család együtt tud pihenni, tévét nézni. Nemcsak azt kell figyelembe vennünk, hogy a méretes darab beférjen, hanem azt is, hogy a nagy bútorok csak nagy térben mutatnak jól. Ezért, ha nem túl nagy a nappalink, de mégis szeretnénk kényelmesen tévézni, válasszunk inkább kisebb szófát és hozzá lábtartót.”

Fotó: shutterstock