Konyha

Keleti köretek: a krumplin és a rizsen túl is van étel – 4 egyszerű vacsora ötlet

Hiába kap sokszor csak másodlagos szerepet a főétkezés során, a köret épp olyan fontos része az ebédnek és a vacsorának, mint a hús. Főzzünk jókat olcsón!

Egytálétel Észak-Afrikából

Aki járt Marokkóban vagy Tunéziában, biztosan megkóstolta a kuszkuszt, az ottani hagyományos ételféleséget. A kuszkusz durumbúza darájából készült, amelyet liszt és sós víz keverékében meghempergetnek, majd kiszárítanak. Gőzölés, főzés közben pergős marad, nem áll össze, mint a magyar búzadara, vagyis gríz. Speciális edényben készítik, amelyben alul főnek a húsok és a lassabban puhuló zöldségek, felettük párolódik a finom gőzben a kuszkusz. Jellegzetes, csípős mártást is lehet készíteni hozzá, a harissát, csiliből, fokhagymából, koriandermagból, római köményből.

Török rizs

Csak nemrég kezdjük felfedezni, hogy a krumplin és rizsen kívül mennyi lehetőségünk van még izgalmas köretekhez. Egyre többen használják a Kelet hagyományos ételeit, a bulgurt és a kuszkuszt. A bulgurt török rizsnek is nevezik, mert a török konyhában gyakran előfordul. Valójában hántolt, előfőzött, szárított, tört búza, ezért több receptben búzatöretként szerepeltetik. Salátákban, zöldséges ételekben, töltelékekben használhatjuk. Tarhonya helyett magyaros ételek kísérője is lehet, jól illik hozzá a paprika. Virslis lecsóba is tehetjük rizs helyett. A kisir nevű török ételben apróra vágott uborkával, újhagymával, paradicsommal, petrezselyemmel, citrommal és pirospaprikával kell elkeverni. Joghurttal kísérve nagyon finom.

Bulgurtippek

✔ A bulgurt nem feltétlenül kell főzni, csak leönteni forró vízzel, és lefedni. A gőzben megpuhul.

✔ Ha kihűlt, főtt vagy nyers zöldségeket, olívaolajat keverhetünk hozzá.

✔ A nagyobb mennyiségű bulgurt ugyanúgy főzhetjük, mint a rizst, előbb forró olajban átforgatva, majd vízzel felöntve.

Kuszkuszos raguval töltött paradicsompaprika

Hozzávalók:
✔ 8 paradicsom­paprika
✔ 30 dkg darált hús
✔ 10 dkg kuszkusz
✔ 1 fej vöröshagyma
✔ 1 gerezd fokhagyma
✔ 4 szem paradicsom
✔ só, frissen őrölt bors
✔ őrölt római kömény
✔ őrölt koriander
✔ 1 teáskanál pirospaprika
✔ 1 csipet kurkuma
✔ 1 csokor petrezselyem

A felkockázott hagymát olajon dinszteljük, majd beletesszük a húst. Lepirítjuk, majd hozzáadjuk a fűszereket, az aprított fokhagymát és a hámozott, darabolt paradicsomot. Puhára főzzük a ragut. Vízzel felöntjük, hogy mindig legyen bő szaft alatta. Ha a hús már puha, a forró szaftba szórjuk a kuszkuszt, lefedjük, és lezárjuk az edényt. 10 percig hagyjuk állni. Közben a paprikák tetejét levágjuk, a magházukat kiszedjük. A petrezselymet felaprítjuk, elkeverjük a kuszkusszal, és a paprikákba töltjük. Sütőpapírral bélelt tálban 220 fokon 30 perc alatt készre sütjük.
■ 345 kcal/adag

Marokkói marharagu mazsolás bulgurral

Hozzávalók:
✔ 60 dkg marhalapocka
✔ 1 evőkanál sűrített paradicsom
✔ 1 vöröshagyma
✔ 1 gerezd fokhagyma
✔ 2 babérlevél
✔ olaj, só, frissen őrölt bors
✔ 1 evőkanál marokkói fűszerkeverék (natúr boltokban kapható, ha nincs: 1-1 teáskanál őrölt fahéj és római kömény, ½ teáskanál őrölt gyömbér, csipetnyi őrölt szegfűszeg, őrölt koriander)
a körethez:
✔ 10 dkg arany- mazsola
✔ 20 dkg bulgur
✔ 10 dkg natúr földimogyoró
✔ 10 dkg aszalt sárgabarack
✔ 3 evőkanál mogyoróolaj
✔ 1 gerezd fokhagyma
✔ 1 csokor petrezselyem

A felkockázott hagymát olajon megdinszteljük, majd beletesszük a kockákra vágott húst. Körbepirítjuk, hozzáadjuk a fűszereket, a babérlevelet, az aprított fokhagymát, 3 dkg mazsolát, és felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Sózzuk, borsozzuk, lefedve puhára főzzük. Közben 1 óra elteltével beletesszük a sűrített paradicsomot is, az elfőtt vizet folyamatosan pótoljuk. A bulgurt 10 perc alatt lobogó, sós vízben puhára főzzük, és leszűrjük. Serpenyőben rázogatva megpirítjuk a maradék mazsolát a felcsíkozott aszalt barackkal és a mogyoróval együtt, hozzáadjuk az aprított fokhagymát és a petrezselymet. Elkeverjük a bulgurral.

Kuszkusz tenger gyümölcseivel

Hozzávalók:
✔ 1 fej vöröshagyma
✔ 2 gerezd fokhagyma
✔ 3 szem paradicsom
✔ 4-5 evőkanál olívaolaj
✔ 50 dkg tenger gyümölcsei (fagyasztott)
✔ 25 dkg kuszkusz
✔ só, frissen őrölt bors
✔ 1 tasak valódi sáfrány
✔ 3 dl húsleves
✔ 1 csokor petrezselyem

Egy nagy serpenyőben a felkockázott hagymát olívaolajon megdinszteljük, hozzáadjuk az aprított fokhagymát és a hámozott, kockázott paradicsomot. 2-3 percig főzzük. Még fagyott állapotban beletesszük a tenger gyümölcseit, megsózzuk, megborsozzuk, és nagy lángon 5-7 percig pároljuk. Felöntjük a húslével, beletesszük a sáfrányt, és felforraljuk. Mikor felforrt, levesszük a tűzről, beleszórjuk a kuszkuszt, lefedjük, és 10 percig állni hagyjuk. Tálalás előtt elkeverjük az apróra vágott petrezselyemmel.

Paradicsomos-újhagymás bulgursaláta

Hozzávalók:
✔ 25 dkg bulgur
✔ 14 dkg sűrített paradicsom
✔ 4 szál újhagyma
✔ só, bors
✔ fél dl olívaolaj
✔ 1 csokor petrezselyem
✔ 8-10 friss mentalevél
✔ 1 teáskanál frissen őrölt római kömény
✔ 1 gerezd fokhagyma
✔ 1 teáskanál csilikrém

A bulgurt 10 perc alatt lobogó, sós vízben puhára főzzük, leszűrjük. A paradicsompürét összekeverjük az olajjal, a római köménnyel, sóval, frissen őrölt borssal, az aprított fokhagymával és a csilikrémmel. A még meleg bulgurba keverjük. Az újhagymát vékonyan felkarikázzuk, a felaprított mentát és a petrezselymet is a salátához keverjük. Köretként vagy önálló salátaként kínáljuk.

Fotó: archív