Otthon

Tökéletes előszoba: 4 praktikus tipp a vendégfogadó helyiség berendezéséhez

Az otthonunkba lépőt fogadja, itt kapják az első képet családunkról a vendégek. Sokan nem fordítanak az előszoba berendezésére nagy gondot, pedig érdemes a képünkre alakítani.

Világos terek

Az előszobában ritkán nagy a tér, és még ritkább az, hogy természetes fényt is kapjon a helyiség. Ezért érdemes világos színeket választani a falra is, és a bútoroknak is. A tükrök nemcsak azt szolgálják, hogy indulás előtt még egy utolsó pillantást vessünk a sminkünkre, hanem tágítják a teret.

Eredetileg az előszoba váróhelyiség, amely éppen arra szolgált, hogy elzárja a kíváncsi szemek elől a lakóteret, egyre több lakásban egybenyitják a nappalival, étkezővel. Színekkel érzékeltethetjük, hogy ez külön helyiség; legyen más színű a fal, vagy a padlóburkolatban legyen váltás.

Ahová pakolunk…

Az egész napi rohanás után, amikor hazaérünk, szeretnénk minél hamarabb megszabadulni a táskától, kulcsoktól. Ezeknek mindenképpen legyen helye az előszobában. Egy karcsú konzol-
asztal a lakás stílusához illő formában nagyon jó szolgálatot tehet, de ha erre nincs hely, a falra mindenképpen szereljünk fel kulcstartó dobozt.
Nem muszáj az előszobát nagy gardróbszekrényekkel telezsúfolni, bár azt meg kell hagyni, hogy itt a legkézenfekvőbb elrejteni a sok ruhát, cipőt.

A szekrényt ne vigyük fel a plafonig, ugyanis a tetejére pakolhatunk elegáns, légies dobozokat; ezekkel könnyedebbé tehetjük a felületet.

Foglaljon helyet!

Az előszobában – főleg, ha vannak gyerekek vagy idősebbek is a családban -, gondoskodnunk kell ülőalkalmatosságról is, hiszen így könnyebben megy a cipők fel- és levétele. Ha nagyobb a helyünk, választhatunk egy mutatós fotelt, ezzel különleges, szoba-szerű hangulatot adva a helyiségnek. Kisebb térnél a tükör elé kerülhet egy vékonyabb pad, kisszék.

Képünkre alakítva

Ki mondta, hogy az előszobánk ne szóljon rólunk? Mivel vendégeink ide lépnek be, az első képet itt kapják. Ha vidám, kedves dekorációt kap a helyiség, már jókedvűek lesznek. Néhány fotó a családról, a gyerekektől kapott kedvenc rajzok, vagy éppen saját kezűleg készített koszorú; mind-mind bájos színfoltja lehet az amúgy gyakran háttérbe szoruló helyiségnek.

Fogasra fel!

Kabátok, esernyő, táska helyet kér az előszobában. A jól kiválasztott fogasok elnyelik a sok ruhadarabot, és még öltöztetik is a helyiséget. Bármennyire is mutatós egy nagyobb gomb, a kiválasztáskor vegyük figyelembe, hogy a legtöbb kabátakasztó nem nagy. Vicces ötlet különböző színű vagy stílusú akasztókat egymás mellé tenni, de gondosan válogassuk őket össze, nehogy kaotikus végeredményt kapjunk.

Fotó: shutterstock