Divat

Tokatorna a szép nyakért: 10 könnyű mozdulat az arcvonal feszességéért

Ha a tükörbe nézve azt látjuk, hogy kissé megtokásodtunk, nem kell azonnal plasztikai sebészhez rohanni.

Könyveljünk!

A nyakban két fontos kötél-izom található. Ezek a fejbiccentő izmok, melyek tornáztatása nem csak a toka ellen hasznos, de hozzásegít a helyes testtartáshoz is. Tegyünk egy jó nehéz könyvet a fejünkre, és járkáljunk vele a lakásban. A cél az, hogy egyensúlyozás nélkül se essen le néhány percig.

Ha sikerül úgy megtartanunk, hogy nem emeljük természetellenesen magasra az állunkat, akkor vagyunk a helyes pozícióban.

Alapállás

Ahhoz, hogy az izmaink kellőképpen megfeszüljenek, álljunk egyenesen, és kulcsoljuk össze a hátunk mögött a karjainkat. Húzzuk hátra a vállakat, kicsit emeljük meg az összekulcsolt kezeinket, nyújtott karral. Ebben a testhelyzetben végezzük a gyakorlatokat.

X majd O

Ismételgessük az X és az O betűt erősen artikulálva 3×10-szer. Ezzel ugyanis tökéletesen megfeszítjük és elernyesztjük nyakizmainkat.

Nyelvöltő

A legegyszerűbb feladat, hogy a fejünket egyenesen tartva nyújtsuk ki a nyelvünket annyira, amennyire csak tudjuk. Próbáljuk az állunkat megérinteni vele, és tartsuk így, amíg 10-ig számolunk. Ismételjük a gyakorlatot tízszer, majd hajtsuk hátra a fejünket, és így is öltsük ki a nyelvünket tízszer.

Előre, hátra, jobbra, balra

Végezzünk fejforgatást jobbra, balra, majd hajtsuk hátra, majd előre a fejet. Próbáljuk minél lassabban csinálni, és feszítsük meg
az izmokat végig. Koncentráljunk a nyaki izmokra, a szánkat pedig először zárjuk szorosan össze, így végezzünk tíz gyakorlatot, majd ismételjük mindezt kinyújtott nyelvvel is.

Elő az állkapoccsal

Kinyújtott nyakkal toljuk előre az alsó állkapcsunkat, majd fordítsuk a fejünket jobbra, majd balra. A gyakorlatot végezzük lassan és óvatosan, koncentráljunk a nyaki izmainkra. A legfontosabb, hogy a torna közben végig megfeszítve legyen a nyakunk. A gyakorlatot végezzük tízszer.

Nyomás!

Tegyük a kézfejünket az állunk alá, nyomjuk a tokát fölfelé kézzel kicsit, majd próbáljuk a nyakizmainkkal lassan visszanyomni a kezünket. Ezt 10-szer ismételjük, a toka jobb és bal oldalán külön-külön.

Pödörjük a nyelvünket!

Pödörjük fel a nyelvünket, nyomjuk a szájpadlásunkhoz, majd vissza és újra. Az is eredményes lehet, ha a felpödört nyelvünket a szánk két zugában dugjuk ki, majd húzzuk vissza, vagy középen dugjuk ki, és onnan húzzuk vissza.

Simogató masszázs

Végezhetjük akár a munkahelyünkön az asztalunknál ülve, lazításképpen, de akár a fürdőkádban is. Hajtsuk hátra a fejünket, kenjük be a nyakunkat egy illatos, ápoló olajjal, majd finom, körkörös mozdulatokkal simítsuk, masszírozzuk át az állunktól, egészen a fülünkig, és a nyakunkig. Bőrfeszesítő krémmel fokozhatjuk az eredményt.

Elalvás előtt

Feküdjünk a hátunkra, hajlítsuk be a térdeinket, tegyük a talpunkat az ágyra. Emeljük meg a mellkasunkat úgy, hogy csak a fejünk búbja legyen az ágyon. Ha nem megy, akkor támaszkodjunk a könyökünkkel. Maradjunk így 5 másodpercig, majd engedjük le magunkat. Ismételjük meg legalább ötször. Így megnyújtjuk, majd ellazítjuk a nyakunkat, az állunkat és a tokánk szöveteit, ezzel növelve rugalmasságukat.

Fotó: pexels