Címlapsztori Sztár

Ivancsics Ilona húzta ki a bajból Ábrahám Editet: „A koronavírus-járvány nagyon betett nekem”

A hatvanas éveikben járó színésznők csinosak és mosolygósak, de amikor az élet mélypontra kényszerítette őket, akkor is segítő kezet nyújtottak egymásnak. Nem véletlenül mondják, hogy bajban ismerszik meg a jó barát.

Ismerős terepre hívtuk a művésznőket. Edit és Ilona otthonosan mozog a konyhában, szeretteiknek bármikor szívesen készítik el a kedvenc ételeiket. „Én nagyon szeretek főzni. A kis unokám, Léna imádja a bolognai spagettit és a pulykapörköltet nokedlivel. Süteményből pedig a házi almás pite a nyerő nála” – árulja el Ábrahám Edit. Ilona Szentendrén lakik, szinte piacra sem kell járnia ahhoz, hogy friss alapanyagokból készítse el az ebédet

„Csaknem minden megterem a biokertemben. Nem használok vegyszert, ezért a zöldségek, gyümölcsök tényleg nagyon egészségesek. Sokszor dobok össze könnyű salátát, a savanyúságot és az eperlekvárt pedig már befőttes üvegekbe eltettem télire. A Szedd magad akciókban is részt veszek. Idén három láda szilvát szedtem, isteni dzsemet főztem belőle. Amikor vendégségbe megyek, igyekszem a saját kertemből vinni pár szem szezonális gyümölcsöt, vagy a házi készítésű lekváromból adok. Az a tapasztalatom, hogy sokkal nagyobb sikere van, mint a közértben vásárolt bonbonnak.”

Tudnak örülni az élet apró dolgainak is

Vigyáznak a csodás alakjukra

„A csokis bonbonnal csínján kell bánni” – szól közbe nevetve Edit. A színésznő néhány hónap leforgása alatt nyolc kilót fogyott, és amire nagyon büszke, hogy egy éve tartani tudja a súlyát. Nagyon csinos. Hogy mi a titok?

„Gyógynövénykészítményt szedek, aminek segítségével leszoktam a nassolásról. Az étkezések előtt mindig iszom egy pohár vizet, a testsúlycsökkentő hatására lecsökkent az étvágyam, így az sem jelent önsanyargatást, hogy hat óra után már nem nyitom ki a hűtőszekrényt élelem után kutatva. Ezenkívül itthon tornázom, nyáron strandolok és sétálok.”

Ilona is a rendszeres testmozgásban és a gyakori folyadékbevitelben hisz. Ő is tíz kilóval könnyebb már, mint egy évvel ezelőtt. Csodás alakja van.

„Nekem pedig egy másik módszer segített, egy egzotikus kivonatokat tartalmazó étvágycsökkentő, aminek segítségével visszaszereztem a húsz évvel ezelőtti formámat. De biciklizni is szeretek, a barátaimmal gyakran járok kerékpártúrákra. Legutóbb 60 kilométert tekertünk a Balaton körül. A vízivásra is rászoktam. Lejárok a Lajos-forráshoz, és ötliteres palackokban hordom fel a vizet a házamba. A főzéshez is ezt használom” – osztja meg velünk a színésznő.

Újra együtt játszanak

Szomszédok és Barátok címmel közös előadóestjük van. „A két sorozat kulisszatitkairól mesélünk a közönségnek. A nekünk írt vidám darabban nosztalgikus időutazáson veszünk részt, felelevenítjük a forgatásokat, és még énekelünk is. Nemcsak a nézők érzik jól magukat, hanem mi is a színpadon. Minden előadást nagyon várunk” – mondják a színésznők.

A legjobbkor jött a segítség

A művésznők életében nagyon sok a hasonlóság. Szinte egyszerre kezdték a pályájukat, játszottak is egy színházban. Később férjhez mentek, gyereket szültek, majd elváltak, és egyedülálló anyukaként is boldogultak az életben. Talpraesett és ambiciózus hölgyek.

Mindketten vigyáznak a csodás alakjukra

„Valóban sok párhuzam van a sorsunkban. Ilonát főiskolás kora óta ismerem. Én a harmadik évfolyamba jártam, amikor ő elkezdte a színművészetit. Egyidőben a József Attila Színházban is játszottunk, de akkoriban még nem mélyült el a kapcsolatunk, csak jóval később. Ilonának nagyon hálás vagyok, mert akkor nyújtott segítő kezet, amikor a legnagyobb szükségem volt rá. A Barátok közt-beli szereplésem véget ért, és a második házasságom is válással végződött. A szakmai és magánéleti válságom alatt egy alkalommal Szentendrén sétáltam, amikor véletlenül összefutottunk a Duna-parton, és elmondtam neki, hogy szívesen játszanék a színházában. Nem sokkal ezután felajánlott számomra egy színpadi szerepet a magánszínházában, később pedig az is megadatott, hogy a fiammal, ifjabb Andorai Péterrel együtt játszhattam az Olympia című darabban, szintén Ilona színházában. Ez is egy életre szóló élmény volt számomra. Sajnos a Covid közbeszólt, bezártak a színházak, és azóta nem tudtuk előadni a fent említett Molnár Ferenc-darabot.”

Gyakran szólítják tanárnőnek

Ilona fotóművész fia 33 éves, Budapesten lakik. A színésznőnek erős az istenhite. Elégedett a sorsával, és imádja a munkáját. Több mint száz darabban játszott, a színpad az igazi közege, ott érzi magát a legjobban. De a közönség sokszor csak tanárnőnek szólítja, utalva a Szomszédok-beli szerepére.

Figyeli a csillagok állását

„A koronavírus-járvány nagyon betett nekem – veszi át a szót Ilona. – Szinte az egész életem megváltozott: a színházamat kénytelen voltam felszámolni, az élettársi kapcsolatom véget ért. Közel két évig mélyponton voltam. Edittel sokat beszélgettünk, lelkileg támogatott, elmondta a tapasztalatait, próbáltam erőt meríteni a taná­csaiból” – meséli Ilona. A nehéz időszak után azonban újra sok jó dolog történik a színésznővel.

„A fiam nyolc év után visszaköltözött Magyarországra. Bence korábban Angliában és Spanyolországban élt. Reklám- és divatfotósként még mindig sokat utazik külföldre, de legalább a bázisa már itthon van, nem kell repülőre ülnöm, ha látni szeretném, általában hetente találkozunk. Nagyon jó a kapcsolatom a gyermekemmel.”

Edit is jó passzban van, néhány nappal ezelőtt jött haza egy egri asztroló­giai táborból.

„Érdekel az ezotéria és a horoszkópkészítés, már a negyedik évet kezdem Takács Tibor asztrológiai iskolájában. Hobbiszinten csinálom, nem kenyérkeresetnek szánom. Szívesen nézem meg a csillagok állását, és ha a családtagjaim vagy a barátnőim kérik, akkor a személyes horoszkópjukat is elkészítem, próbálok kapaszkodókat és hasznos útmutatásokat adni nekik.”

Türelmesen vár az unokákra

Főzés közben az álmokról is szó esik. „Mindennél jobban vágyom arra, hogy nagymama legyek – mondja a  63 éves Ivancsics Ilona. – Most még aktív vagyok, lenne türelmem egy vagy több unokához. Irigylem Editet, mert neki már kettő is van. Élvezettel hallgatom, amikor Lénáról és Liliről mesél, és a közös programjaikról. Én is szeretnék már játszótérre és strandra menni gyerekekkel, persze a fiamat és a barátnőjét nem sürgetem. Ők tudják, hogy mikor szeretnének kisbabát. Én csak türelmesen várok…” – teszi hozzá nevetve Ilona.

Két kislány nagymamája

Editnek az első házasságából, Andorai Pétertől született a fia. Ifjabb Andorai Péter több lábon áll. A színészet mellett bölcsészdiplomája van, és kiválóan beszél angolul. Filmek, sorozatok magyarra fordítását is végzi. A színésznő Léna nevű unokája öt és fél éves, Lili pedig májusban volt egyesztendős.

Nyitott az újdonságokra

„Remélem, hogy egyszer te is nagymama leszel! Mindjárt megnézem a horoszkópodat, hogy mit mondanak a csillagok” – veszi át a szót Edit, aki a nagyszülőséget imádja, de azt a szót, hogy nyugdíjas, nem szereti.

„Sajnos a nyugdíjas nénikről egy öregasszony jut az emberek eszébe Magyarországon. Én pedig nem érzem a koromat. Pörgős életet élek, és nyitott vagyok a világ dolgaira, az újdonságokra. Jövök-megyek, társ nélkül is feltalálom magam. A családomtól rengeteg szeretetet kapok, örök optimista vagyok. Sportolok, és az elmémet is frissen tartom, sokat olvasok, rendszeresen fejtem a keresztrejtvényeket. A nyugdíjban élvezem, hogy már nem kell megfelelnem, és ha kell, ingyen utazom a tömegközlekedésen, kedvezményesen mehetek moziba és uszodába.”

Ezen a mondaton mindketten jót derülnek. Ilonának van még pár éve a nyugdíjig, addig talán az unokákról szőtt vágya is teljesül. Editet a diszkréció kötelezi. Nem mondhatja el, hogy mit olvasott ki Ilona horoszkópjából, de szerintem úgyis értesülünk majd róla. Egy ilyen közkedvelt színésznőnél nem maradhat észrevétlenül, ha bővül a családja. Edit is boldogan számolt be a közönségnek, amikor az unokái megszülettek. Ilonát is úgy ismerem, aki szívesen osztja meg élete legszebb pillanatait a rajongóival, hiszen a Szomszédok Vágási Jutkájának és a Barátok közt Berényi Klaudiájának sorsa évtizedek óta foglalkoztatja a közvéleményt. Egy kisbaba érkezése aligha maradhat titokban a hazai sztárvilágban.

Fotó: Schumy Csaba

Smink: Szabó Lilla • Haj: Győrfy Anita • Stylist: Bendes Bianka • Ruha: C&A, Mohito, Reserved, Van Graaf