Címlapsztori Sztárok

Ivancsics Ilona és Nemcsák Károly: „Szép emlék a közös múltunk”

A Vágási házaspár, Feri és Jutka a Szomszédok sorozat legkedveltebb szereplői voltak. Akkoriban sokan azt hitték, hogy Nemcsák Károly és Ivancsics Ilona a magánéletben is összetartozik. A színészek boldogan emlékeznek a fiatalságukra.

Egyikük életéből sem múlt el nyomtalanul a Szomszédok, pedig már 24 éve véget ért a kultikus sorozat. „A mai napig gyakran megállítanak az utcán, és érdeklődnek a hogylétem, a hogylétünk felől – meséli Ivancsics Ilona. – Mivel az elmúlt évtizedekben nagyon sokszor ismételték a tévében a Szomszédokat, több generáció felnőtt rajtunk, és számukra még mindig mi vagyunk a szerethető, kedves házaspár. Régebben, amikor egyedül mentem vásárolni, rendszeresen megkérdezték tőlem, hol van mellőlem Feri. Eleinte magyarázkodtam, hogy ő nem a férjem, csak a sorozatban az, de aztán rájuk hagytam… Ha Vágási Feri feleségeként akartak látni, hát az voltam. A tévénézők számára mi voltunk a példaértékű pár, akikért őszintén rajonghattak.”

Nem zavarja, ha Ferinek hívják

Nem fog rajtuk az idő. A tanító nénit alakító Ilona ma is szép arcú, kellemes jelenség, a nyomdászt játszó Károly pedig 66 évesen is jó kiállású, sármos férfi. „Számunkra is elképesztő, hogy ilyen gyorsan elteltek az évtizedek – folytatja Ilona. – Karcsit huszonéves korom óta ismerem, hiszen a felettem lévő évfolyamon tanult a színművészetin. Később, amikor kiderült, hogy ő lesz a férjem a sorozatban, örültem a lehetőségnek, hogy végre együtt is játszhatunk. Nagyon szép emlékként őrzöm a közösen töltött 13 évet.”

A Vágási házaspár 1988-ban

Nemcsák Károly is csak kellemes dolgokra emlékszik vissza. Sokat nevettek, humorizáltak a tévéfelvételek alatt, és kéthetente csupán pár napot töltöttek forgatással. „Jó életünk volt. Megbecsültek, megfizették a munkánkat, ráadásul még népszerűek is voltunk. Nem zavart, ha azonosítottak a szerepemmel, és a civil életben is Ferikémnek hívtak. A mai napig előfordul, hogy az idegenek számára összemosódik a szerepem a valósággal. Sok hasonlóság volt a valós énem és az általam alakított nyomdász srác között. Én is megbízható és precíz vagyok, mint amilyen Feri volt, és tőlem sem állt távol a fizikai munka. Mielőtt színész lettem, raktárosként dolgoztam egy erdőgazdaságban, és díszletező munkás is voltam Miskolcon” – árulta el korábban Nemcsák Károly a Meglepetésnek.

Visszament a gazdagréti lakótelepre

Ilona és Károly ma már csak elvétve találkoznak, nem járnak össze, de egymás születésnapjáról mindig megemlékeznek, pár soros üzenettel köszöntik fel a másikat.

„Általában különböző rendezvényeken szoktunk összefutni, vagy a József Attila Színházban, ahová én gyakran megyek el nézőként. Színházrajongó vagyok, Karcsi pedig szerintem nagyon jól vezeti a teátrumot, sok színvonalas előadást láttam náluk” – mondja a színésznő, akit a mai napig gyakran hívnak meg a Szomszédokkal kapcsolatos rendezvényekre.

„A közelmúltban Gazdagréten volt egy ilyen élménybeszámoló. Hosszú évek óta nem jártam azon a lakótelepen, pedig a történet szerint a Vágási család is ott lakott. Elmentem a ház előtt, összeszorult szívem. Az első emeleti lakásba nem csöngettem fel, de még így is megrohantak az emlékek. Azóta nem hagy nyugodni a gondolat, hogy jó lenne egy emléktábla a ház homlokzatára, hogy annak idején itt forgatták a Szomszédokat, ami minden idők legsikeresebb magyar televíziós sorozata, hiszen adásonként hatmillió ember kísérte figyelemmel a történetet.”

Felnőttek a saját gyerekeik

Vágásiéknak volt egy közös gyerekük, Matyi. Róla keveset tudni. „Nem az igazi fiam, Bence szerepelt a sorozatban, hanem egy gyerekszínész. Miután vége lett a Szomszédoknak, Matyi eltűnt az életünkből. Sok-sok évvel később véletlenül összefutottam vele egy budaörsi üzletházban. Eladóként dolgozik. Ő szólított meg, mert én nem ismertem fel, annyira megváltozott” – árulja el Ilona.

A sorozatbéli fiukkal, Matyival megszakadt a kapcsolatuk

A sorozat befejeztével Károly sem tartotta a kapcsolatot a filmbéli fiával. A színésznek a való életben két gyereke van. A nagyobbik, Balázs huszonnyolc éves, elvégezte a Budapesti Műszaki Egyetem gazdálkodás és menedzsment szakát. A kisebbik, Máté gyerekkora óta katonának készült, most a Parlamentben a koronaőrségnél teljesít szolgálatot. Károly a gyermekei anyjától 21 év után elvált, de tavaly újra megnősült, szűk családi körben volt az esküvője. Második feleségét, Katalint a munkahelye révén ismerte meg. Épp abban a bankban intézte a József Attila Színház pénzügyeit, ahol a csinos asszony dolgozik. Károly örül, hogy nem szakmabeli a párja, viszont Katika nagyon szereti a színházat, sok előadást néznek meg együtt. Ilona is elvált, két éve egyedül él.

„Pokoli volt a szakítás utáni időszak, de már jól vagyok. Udvarlók, jelentkezők lennének, de most nagyon jól érzem magam a barátaimmal és a fiammal, aki kilenc év után hazajött külföldről. Bence szabadúszó reklám-és divatfotósként dolgozik, nemzetközi márkák kampányait csinálja. Sokáig Londonban és Barcelonában élt, de úgy döntött, hogy mégiscsak Magyarország a hazája. Most már Budapestről jár ki a külföldi fotózásokra.”

A két színész elégedett a jelenlegi életével és büszkék a gyerekeikre. Hogy mikor lesznek újra együtt láthatók a tévében, nem tudják megmondani. „Érdekes, de mióta véget ért a Szomszédok, nem szerepeltünk együtt sorozatban. Egy kicsit elsodort minket egymás mellől az élet, de büszkén vállaljuk a közös múltunkat, és boldogan emlékszünk vissza a fiatalságunkra.”

Már csak ketten élnek a nagyok közül

Amióta a sorozat rendezője, Horváth Ádám elhunyt, elmaradnak a karácsonyi találkozók. „Mi, a sorozat szereplői évente egyszer összejöttünk egy közös ebédre, de a régi nagyok közül már csak a Janka nénit alakító Pásztor Erzsi (87 éves) és a Gábor Gábort játszó Koltai János (88 éves) él. Sajnos egyre kevesebben vagyunk a csapatból, szinte évente megy el közülünk valaki…”

fotó: Schumy Csaba, Archív

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete