Konyha

Gyors vacsora, kevés mosogatás: 4 egylábosos ragu recept

A legtöbben szeretjük azokat az ételeket elkészíteni, amelyekhez nem kell sok mindent összekenni. Íme, 4 kipróbált recept.

Zöldséges-rizses borjúragu

Hozzávalók:
1 kis fej brokkoli
3 dkg vaj
1 közepes fej vöröshagyma
60 dkg borjúcomb
2 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
2 szál halványító zeller (angol zeller)
só, frissen őrölt bors
40 dkg hosszú szemű rizs
2 szál zellerzöld

A brokkolit sós vízben félpuhára főzzük, és félretesszük. A forró vajon megpirítjuk a vöröshagymát, hozzáadjuk a kockákra darabolt borjúcombot, és közepes tűzön fehéredésig sütjük. Ezután rászórjuk a meghámozott, kisebb kockákra vágott sárgarépát, fehérrépát, a halványító zellert, kicsit összepirítjuk, és félig felöntjük vízzel. Ha felforrt, sózzuk, borsozzuk, és fedővel letakarva, lassú tűzön félpuhára pároljuk. Ekkor rászórjuk a rizst, felöntjük a rizshez képest háromszoros mennyiségű forró vízzel, ha felforrt, sóval, borssal utóízesítjük, és lassú tűzön lefedve főzzük. Mikor a rizs félpuha, lazán belekeverjük a kisebb rózsáira szedett brokkolit, az aprított zellerzöldet és a borjúragut, és készre főzzük. Friss zellerzölddel díszítjük.

Süveges sertésragu

Hozzávalók:
3 dkg vaj, 1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 zöldpaprika, 1 paradicsom
60 dkg sertéscomb
só, frissen őrölt bors
frissen őrölt szerecsendió
1 dl száraz fehérbor
1 kis fej karfiol, 1 kis fej brokkoli
1 csokor petrezselyem
50 dkg vajas-leveles tészta
1 tojás a kenéshez

Forró vajon megfuttatjuk a vöröshagymát, fokhagymát, hozzáadjuk a szeletelt zöldpaprikát, paradicsomot, rászórjuk a combot, és fehéredésig sütjük. Fűszerezzük, félig engedjük vízzel, és lefedve, lassú tűzön majdnem puhára pároljuk. Felöntjük a fehérborral, hozzáadjuk a karfiolt, brokkolit, és roppanósra pároljuk. A tésztát nyújtjuk, négy korongot vágunk belőle, ráfektetjük a tányérra a tésztát, az edény oldalához nyomjuk a széleket, megkenjük felvert tojással. 180 fokos sütőben pirosra sütjük.

Csirkeaprólék karfiollal

Hozzávalók:
fél dl olaj
1 fej vöröshagyma
1 kg csirkeaprólék
só, frissen őrölt bors
őrölt szerecsendió
1 csokor petrezselyem
1 közepes fej karfiol
1 csípős zöldpaprika
1 csipet sáfrányos szeklice (magyar sáfrány)

Az olajat felforrósítjuk, megpirítjuk benne a vöröshagymát, majd hozzáadjuk a nagyobb darabokra vágott megmosott, leszárított csirkeaprólékot, és közepes tűzön, néha megkeverve fehéredésig sütjük. Félig felöntjük vízzel, ha felforrt, sóval, borssal, őrölt szerecsendióval, aprított petrezselyemmel ízesítjük, és lassú tűzön fedővel letakarva, majdnem puhulásig pároljuk. Ezután rászórjuk a kisebb rózsáira szedett, megmosott, lecsepegtetett karfiolt, a vékony karikákra szeletelt csípős zöldpaprikát, a sáfrányos szeklicét, és annyi vizet öntünk rá, hogy félig ellepje. Ha felforrt, sóval, borssal, őrölt szerecsendióval utóízesítjük, és lassú tűzön, lefedve készre pároljuk. Forrón tálaljuk, finomra vágott petrezselyemmel díszítjük.

Fotó: pexels