Rántott töltött paprika

Hozzávalók:
- 1 kiskanál zsír
- 1 vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 20 dkg csiperkegomba
- 1 csokor petrezselyem
- 50 dkg darált sertéshús
- 1 evőkanál paradicsompüré
- só, frissen őrölt bors
- 8 sárga húsú zöldpaprika
- 10 dkg liszt
- 2 nagyobb tojás
- 20 dkg zsemlemorzsa
- 4 dl olaj a sütéshez
- A forró zsíron megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a cikkekre vágott csiperkegombát, megszórjuk az aprított petrezselyemmel, és erős tűzön összepirítjuk. Tálba öntjük, kihűtjük, hozzáadjuk a darált húst, a paradicsompürét, és megsózzuk, megborsozzuk.
- Jól összekeverjük a fűszeres hústölteléket, megtöltjük vele a megmosott, kicsumázott paprikákat, és lisztbe, felvert tojásba, zsemlemorzsába forgatjuk.
- Ha minden paprika be van panírozva, bő, forró olajban, fedővel letakarva pirosra sütjük, és ha elkészültek, papírszalvétára tesszük őket, hogy jól lecsepegjenek. Tálaláskor a rántott töltött paprikákat ízlésesen tányérra rendezzük, szeleteket is vághatunk belőlük, és friss petrezselyemmel díszítjük.
Dödölle sült hagymával

Hozzávalók:
- 1 kg burgonya
- só, frissen őrölt bors
- 2 vöröshagyma
- 1 evőkanál zsír
- 1 piros húsú paprika
- friss petrezselyem a tálaláshoz
- A megmosott burgonyát héjában vagy akár meghámozva sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, kissé lehűtjük. Ha héjában főztük, akkor meghámozzuk, és még forrón keverőtálba tesszük. Ezután villával jól összetörjük, megsózzuk, megborsozzuk, és kevés időre félretesszük.
- Az apróra vágott vöröshagymát a felforrósított zsíron, közepes tűzön megpirítjuk, majd az összetört burgonyát két evőkanállal megformázva beletesszük, és közepes tűzön kicsit összepirítjuk, úgy, hogy a dödöllék ne essenek szét.
- Tálaláskor a kész dödölléket mikróban vagy sütőben előmelegített tányérra tesszük, megszórjuk a pirított hagymával, meglocsoljuk a zsírjával, és piros paprikaszeletekkel, friss petrezselyemmel díszítjük. Ecetes házi savanyúságot kínálunk mellé.
Tejfölös langalló

Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 1 kiskanál só
- 1 csomag szárított élesztő (7 g)
- langyos víz
- 2 evőkanál olvasztott zsír
- 20 dkg húsos füstölt szalonna
- 2 kis pohár tejföl
- só, frissen őrölt bors
- paradicsom, friss petrezselyem a tálaláshoz
- A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, az élesztőt, és annyi vizet, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk. Meglocsoljuk a zsírral, hólyagosra dagasztjuk, és letakarva langyos helyen a duplájára kelesztjük.
- Ha megkelt, lisztezett deszkán akkorára nyújtjuk, hogy ki tudjuk vele bélelni egy tepsi alját, és letakarva újból megkelesztjük.
- Közben a húsos szalonnát kockákra vágjuk, kisütjük a zsírját, a tejfölt sóval, borssal ízesítjük. A megkelt tésztát meglocsoljuk tejföllel, megszórjuk a megsült szalonnakockákkal, meglocsoljuk kevés sültszalonna-zsírral, és 180 fokos sütőben 30-35 perc alatt pirosra sütjük.
- Rácsra téve kihűtjük, és feldarabolva, paradicsommal, petrezselyemmel díszítve tálaljuk.
Ezt olvastad már?
Borzas pecsenye
Hozzávalók:
- 8 szelet 8-8 dkg-os sertéskaraj
- só, frissen őrölt bors
- 3 gerezd fokhagyma
- 10 dkg liszt
- 2 tojás
- 2 nagyobb burgonya
- 2 dl olaj a sütéshez
a körethez:
- 4 sárgarépa
- 2 fehérrépa
- 1 fej brokkoli
- 3 dkg vaj
- 1 dl zöldségleves
- 1 csokor petrezselyem
- só, frissen őrölt bors
- A karajszeleteket klopfoljuk, sóval, borssal, zúzott fokhagymával fűszerezzük, majd lisztbe, felvert tojásba és a meghámozott, tökreszelőn lereszelt burgonyába forgatjuk.
- Finoman a húsra nyomkodjuk, a forró zsírban vagy olajban minden oldalukat pirosra sütjük, és papírtörlőre szedjük.
- A körethez a sárga- és fehérrépát karikákra szeljük, a brokkolit rózsáira szedjük, és a zöldségeket az olvasztott vajon megfuttatjuk. Ráöntjük a zöldséglevest, és fedővel letakarva, közepes tűzön roppanósra pároljuk.
- Közben az aprított petrezselyemmel, sóval, borssal ízesítjük. A párolt zöldségeket tányérra halmozzuk, melléfektetjük a borzas pecsenyét, és forrón kínáljuk.
fotó: archív


