Egészség

Zöldségek, gyümölcsök is okozhatnak allergiát: ezekre kell a legjobban figyelni

Az érintettek a szokásos szénanáthás tünetek, a könnyezés, a köhögés, a tüsszögés mellett ajak- vagy nyelvduzzanatot, szájpadlás- vagy torokviszketést, esetleg szájüregi bizsergést tapasztalhatnak.

A parlagfűszezon még egész szeptemberben tarthat. Aki ilyenkor szénanáthával, allergiás tünetekkel küzd, annak fontos arra is odafigyelnie, milyen zöldségeket, gyümölcsöket fogyaszt. Egyes, egyébként ártalmatlannak tartott élelmiszerek, például a görögdinnye, a sárgadinnye, a cukkini, a banán, a paradicsom vagy az uborka ugyanis kiválthatják a keresztallergia tüneteit. Az immunrendszer ilyenkor nem tud különbséget tenni az egymásra nagyon hasonlító fehérjék között, ezért mindkettőre eltúlzottan reagál.

Az érintettek a szokásos szénanáthás tünetek, a könnyezés, a köhögés, a tüsszögés mellett ajak- vagy nyelvduzzanatot, szájpadlás- vagy torokviszketést, esetleg szájüregi bizsergést tapasztalhatnak. Az orvosok a jelenséget orális allergia szindrómaként (OAS) vagy pollen-élelmiszer allergiaként emlegetik. Az allergiásoknak tehát érdemes óvatosan bánni ezekkel a finomságokkal, vagy akár teljesen elhagyni őket, ha tapasztalják a kellemetlenségeket.

fotó: adobestock