Konyha

Különleges torták születésnapra, nagy vendégségre: 4 feledhetetlen recept

Kevés ember tud ellenállni egy szelet tortának, de miért is kellene, ha egyszer annyira finom! Ezekkel a receptekkel bármilyen születésnap vagy ünnep méltóképp megünnepelhető.

Mogyorókrémtorta marcipángolyókkal

Hozzávalók:
6 tojás, 10 dkg cukor
12 dkg liszt
3 evőkanál étolaj
a töltelékhez:
1 üveg mogyorókrém (250 g)
25 dkg vaj
12 dkg porcukor
3 tojássárgája
a díszítéshez:
80 dkg marcipán
porcukor, kakaópor

A tojások sárgáját a cukor felével habosítjuk, a fehérjét a másik felével habbá verjük. A sárga részt óvatosan beleforgatjuk, beleszórjuk a lisztet is, és hozzákeverjük az étolajat. Sütőpapírral bélelt tortakarikába öntjük, 180 fokos sütőben 15 percig, majd 160 fokon még 20-25 percig. 3 részre vágjuk. A tojássárgáját habosítjuk a porcukorral, a puha vajból 20 dkg-ot hozzákeverünk, és tovább habosítjuk. A mogyoró-krémet 5 dkg vajjal elkeverjük. Az alsó piskótalapot a mogyoró-krém felével megkenjük, arra jön a sárgájás krém fele. A következő lapra a krémek másik fele. Rátesszük a harmadik lapot, az oldalán körbekenjük, hűtőben dermesztjük. A marcipánt kakaóporral színezzük. Porcukros deszkán vékonyra nyújtjuk, a torta tetejére borítjuk. A torta tetejét marcipángolyókkal díszítjük.

Málnás túrótorta

Hozzávalók
a tésztához:
3 tojás
10 dkg cukor, 10 dkg liszt
a töltelékhez:
25 dkg túró, 12 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
25 dkg mascarpone
1 citrom reszelt héja és leve
a díszítéshez: 15-20 dkg málna
1 piros tortazselé

A tojásokból, a cukorból és a lisztből két piskótalapot sütünk. Az egyiket a tortakarika aljára tesszük, a karikát egy sütőpapírcsíkkal kibéleljük. A túrót szitán vagy burgonyanyomón áttörjük, vagy robotgéppel jól kikeverjük.
A porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat a mascarponéval először lassú fokozaton elkeverjük, majd krémes állagúra habosítjuk. Belekeverjük a túrót és a citromlevet, és az előkészített tortakarikába töltjük. A másik piskótalappal lefedjük a süteményt, és fél órára hűtőbe tesszük. A málnát a piskóta tetejére halmozzuk, a nem túl meleg tortazselét ráöntjük a málnaszemekre, és hűtőbe tesszük dermedni. Tálalás előtt a torta oldalát szeletelt pörkölt mandulával bepanírozhatjuk.

Narancsos csokoládétorta

Hozzávalók
a piskótatésztához:
6 tojás, 12 dkg cukor,
12 dkg liszt
2 evőkanál kakaópor
2 evőkanál étolaj
a töltelékhez:
25 dkg étcsokoládé (50-70%-os)
2,5 dl tejszín
1 narancs héja és leve
7 dkg vaj, 6 dkg porcukor
a díszítéshez: 80 dkg marcipán

A tojásokból, cukorból, lisztből piskótatésztát készítünk. A tortakarikát 3 sütőpapíron körberajzoljuk.
A tészta harmadából kerek lapot kenünk az egyik papírra. A maradék tésztába beleszitáljuk a kakaóport, és 2 lapot kenünk belőle. 180 fokos sütőben 10-12 perc alatt megsütjük. A tejszínt a porcukorral és a narancs héjával felforraljuk, belekeverjük a csokoládét, elkeverjük benne a vajat. Az egyik csokis piskótalapot a tortakarika aljába tesszük, narancslével meglocsoljuk, ráöntjük a töltelék felét. Erre tesszük a fehér piskótalapot, narancslével meglocsolva. A krém másik felét ráhalmozzuk, 2 evőkanállal hagyunk belőle. Rákerül a harmadik piskótalap, narancslé, és a krém maradékát elkenjük a tetején. 1-2 órára hűtőbe tesszük dermedni. A marcipánt porcukrozott deszkán kinyújtjuk, majd ráborítjuk a torta tetejére. Marcipánvirágokkal díszíthetjük.

Áfonyás mousse-torta

Hozzávalók
a piskótatésztához:
3 tojás
6 dkg cukor, 6 dkg liszt
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom reszelt héjának a fele
a töltelékhez:
3 tojás
30 dkg fehér csokoládé
6 dl tejszín habbá verve
1 dkg zselatin
10-15 dkg áfonyalekvár
friss gyümölcs a díszítéshez

Piskótatésztát készítünk. Egy 20 cm átmérőjű tortakarikát papírcsíkkal kibélelünk, az alját zsírozzuk, liszttel szórjuk, és beleöntjük a masszát. 160-170 fokos sütőben 20 perc alatt megsütjük. A fehér csokoládét gőz fölött megolvasztjuk, 3 egész tojást hozzáadva 50 fokosra főzzük.Lapos tálcára öntjük, majd hűtőbe tesszük. Az előre behűtött tejszínt habbá verjük, egy keveset félreteszünk a díszítéshez. A zselatint hideg vízben megduzzasztjuk, majd mikróban olvadásig melegítjük. Ha kihűlt a fehér csokis rész, óvatosan a habba keverjük. Az így kapott krémet rákanalazzuk a piskóta tetejére, kanalanként belenyomkodjuk a kikevert áfonyalekvárt, és kanál segítségével belemárványozzuk. 1-2 órára hűtőbe tesszük, tejszínhabbal, gyümölccsel, csokoládéval, pisztáciával díszítjük.

Fotó: pexels