Mandulás csokoládégyűrűk
Hozzávalók:
30 dkg porcukor
3 tojás
1 kiskanál vaníliaaroma
15 dkg vaj
10 dkg mandula
1 csipet őrölt fahéj
1 csomag sütőpor
35 dkg finomliszt
15 dkg étcsokoládé
kevés szeletelt mandula a díszítéshez
A porcukrot a tojásokkal, a vanília-aromával habosra keverjük, majd belekeverjük a vajat. Hozzáadjuk az apróra vagdalt mandulát, a fahéjat és a sütőporral elkevert finomlisztet. A hozzávalókat kézzel gyorsan egynemű tésztává gyúrjuk, és lefóliázva egy órán át hűtőben pihentetjük.
Végül az omlós tésztát lisztezett gyúródeszkán átgyúrjuk, majd sodrófával 3-4 mm vastagra nyújtjuk, és lisztbe mártott nagyobb és kisebb pogácsaszaggatóval gyűrűket szaggatunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és 180 fokos sütőben aranybarnára sütjük. Ha elkészültek a mandulás gyűrűk, rácsra téve kihűtjük, meglocsoljuk olvasztott csokoládéval, és megszórjuk durvára tört mandulával.
Citromos koszorú
Hozzávalók:
30 dkg finomliszt
1 evőkanál sűrű tejföl
8 deka vaj
1 tojás sárgája
1 csomag sütőpor
7 dkg porcukor
1 citrom reszelt héja
1 evőkanál rum
1 kis üveg baracklekvár
vaníliás porcukor
a tálaláshoz
A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a tejfölt, a vajat, a tojás sárgáját, a sütőport, a porcukrot, a finomra reszelt citromhéjat, és gyors mozdulatokkal egynemű tésztát gyúrunk belőle. Lefóliázva egy órát hűtőbe tesszük. Lisztezett gyúródeszkán átgyúrjuk, és sodrófával késfok vastagságúra nyújtjuk.
A kinyújtott tésztát nagy pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, majd a korongok felének közepét kicsi pogácsaszaggatóval kiszurkáljuk. Sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük, és 180 fokos sütőben aranybarnára sütjük. A kihűlt korongokat megkenjük a rummal elkevert lekvárral, és ráfektetünk egy-egy tésztagyűrűt, amibe szintén lekvárt kanalazunk. Vaníliás porcukorral megszórva kínáljuk.
Narancsos rudacska
Hozzávalók:
25 dkg porcukor
3 tojás
2 kiskanál vaj
10 dkg cukrozott narancshéj bionarancsból
1 kezeletlen citrom reszelt héja
fél csomag sütőpor
30 dkg finomliszt
A porcukrot az egész tojásokkal, a puha vajjal jó habosra keverjük, nagyjából fél órán keresztül, majd hozzáadjuk a cukrozott narancshéjat, a finomra reszelt citromhéjat és a sütőporral elkevert finomlisztet.
A hozzávalókból kézzel gyorsan egynemű tésztát gyúrunk, és lefóliázva egy órára hűtőbe tesszük pihenni.
Az omlós tésztát lisztezett gyúródeszkára tesszük, és hüvelykujjnyi vastagságú, hosszúságú rudakat sodrunk belőle. Kés hátuljával centinként benyomjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire téve 190 fokos sütőben aranybarnára sütjük. Ha elkészült a narancsos rudacska, rácsra téve kihűtjük, és vaníliás porcukorral megszórva kínáljuk. A narancshéjhoz a gyümölcs héját felaprítjuk, összekeverjük porcukorral,
és üvegbe zárjuk.
fotó: pexels