Szőlős-fehérboros clafoutis
Hozzávalók:
- 1 fürt szőlő (kb. 15-20 dkg)
- 1 dl fehérbor
- 3-4 evőkanál méz
a tésztához:
- 10 dkg liszt
- 5 dkg puha vaj
- 1 tojás
- 2evőkanál barna cukor
- 1 késhegynyi sütőpor
- 1 csipet só
- 1 kisebb narancs reszelt héja
- vaj és liszt a formához
- A borból és a mézből szirupot főzünk, majd a szőlőszemeket 2-3 percig átforraljuk benne. A szirupot leszűrjük. A tészta hozzávalóit egy nagyobb tálban simára keverjük, majd a hosszúkás sütőformát vagy jénait kikenjük vajjal, kilisztezzük, és a massza felét a formába kenjük.
- Belenyomkodjuk a párolt szőlő felét, majd újabb réteg tészta és újabb réteg szőlő következik. 180 fokra előmelegített sütőben 25-35 percig sütjük.
- Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e. A tetejét párolt szőlővel díszítjük. Ha van hozzá időnk, éles késsel ki is magozhatjuk a szőlőszemeket.

Szilvás-fahéjas tejes pite
Hozzávalók:
- 6-8 szilva
- 2 evőkanál barna cukor
- 1 kávéskanál fahéj
- 3 tojás
- 3 evőkanál cukor
- 3 dl tej
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 2 evőkanál liszt
- 4 dkg olvasztott vaj
- vaj és liszt a formához
- A szilvát kimagozzuk, felnegyedeljük, és elkeverjük a barna cukorral és a fahéjjal. A formát kikenjük vajjal, és kilisztezzük. A lisztet a citrom héjával, a vaníliás cukorral, a cukorral szárazon elkeverjük, majd hozzáadjuk a tojást, és annyi tejet, hogy simára tudjuk keverni.
- Belecsorgatjuk az olvasztott vajat és a maradék tejet. Ha mégis csomós lenne a massza, szitán leszűrjük, és így öntjük a formába halmozott szilvára.
- 160 fokra előmelegített sütőben 30-35 percig sütjük, egészen addig, amíg ki nem emelkedik a formából. Mandulaforgáccsal díszíthetjük.
Almás rakottas
Hozzávalók:
- 3 reszelt alma
- 1 kávéskanál fahéj (ízlés szerint)
- 2 evőkanál cukor
- fél l tej
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 4 dkg vaj
- 3-4 evőkanál cukor
- 10-12 babapiskóta
- A megreszelt almát az őrölt fahéjjal és a cukorral elkeverjük, a tejből, a pudingporból és a cukorból sűrű pudingot főzünk. Levesszük a tűzről, és beletesszük a vajat.
- Óvatosan keverjük, amíg a vaj el nem olvad. Készíthetjük tűzálló jénai formában vagy alufóliával bélelt kenyérformában is.
- A forma aljába babapiskótát rétegezünk, ráöntjük a forró pudingot, majd a fahéjas almát, és a rétegezést még egyszer megismételjük. Néhány babapiskótát hagyhatunk a tetejére díszítésnek.
Ez is érdekelhet
fotó: pexels


