Sztár

Korhatártalanul Endrei Judittal: Könnyű vagy nehéz kérdés

Most felmerülhet, mit is jelent az általános műveltség, szükség van-e rá, hiszen ott a Google, egy pillanat alatt készen kapunk mindenre választ. Én régi bútordarab vagyok, nekem jól esik tudni egyet s mást.

Nagyon örülök, hogy újra népszerűek a tudásalapú vetélkedőműsorok a tévékben, és hogy egyes tévéadók „bevállalják” akár az alacsonyabb nézettséget is, de kiszolgálnak egy olyan nézői réteget, akinek még fontos a tudás, a műveltség. Mert egyébként szomorú szembesülni azzal, mennyire „morzsolódik” az általános műveltség. Nap mint nap tapasztaljuk ezt a tévében, rádióban, újságokban, legyen szó kultúráról, nyelvhelyességről. Az „utca emberéről” is gyakran kiderül, finoman szólva is, hiányosak az ismeretei. Éppen ezért jó, hogy mégis vannak, akiknek igényük van a tanulásra, és egyre többen szeretnék is próbára tenni a tudásukat. Magam is lelkesen játszom, naponta több kvízt is kitöltök, így is csiszolom az elmém, ez pedig fontos az aktív idősödés szempontjából. Az általános műveltséget illetően ügyes vagyok, de matematikai feladványoknál megáll a tudományom.

Most felmerülhet, mit is jelent az általános műveltség, szükség van-e rá, hiszen ott a Google, egy pillanat alatt készen kapunk mindenre választ. Én régi bútordarab vagyok, nekem jól esik tudni egyet s mást. Kevesen tudják rólam, a pályám elején nagyon sok vetélkedőt vezettem. A témák a legkülönbözőbbek voltak: irodalom, földrajz, csillagászat, de a legkedveltebb a Ki tud többet a Szovjetunióról? volt. Televíziósként sokat tanultam e vetélkedők során, ezt a tapasztalatot a tévéstúdióban műsorvezetőként jól tudtam használni. Megtanultam gyorsan reagálni, a figyelmet fenntartani, jó hangulatot teremteni, nehéz helyzeteket megoldani – egyszer sikerült a közönség előtt, mikrofonnal a kezemben hasra esni.

De visszatérek a vetélkedőkhöz. A kérdések nagyon fontosak, hiszen ezek adják az alapot. Az imént már említettem, hogy minden nap több kvízjátékot is végigjátszom, kicsit bosszant, ha nem tudok valamit, de megállapítom, persze, ez nehéz kérdés volt. És ilyenkor eszembe jut kedves öreg barátom, Kálmán, akitől a játékvezetői szakmát tanultam – sajnos, már az égben vezet játékot. Amikor egy-egy játékos megjegyezte: ez nehéz kérdés volt, mindig azt válaszolta: „Nincs olyan, hogy nehéz kérdés vagy könnyű kérdés! Van tudom kérdés és nem tudom kérdés!”

Szeretettel: Judit

Endrei Judit további írásait ide kattintva tudja elolvasni.