Otthon

Takarékos háziasszonyoknak: 13 háztartási trükk, amivel több marad a pénztárcában

Spórolni nem csak úgy lehet, hogy nem veszünk meg valamit, esetleg az olcsóbb terméket választjuk az üzletben. Hanem úgy is, ha okosabban gazdálkodunk a meglévő tárgyainkkal, növeljük az élettartamukat, és így jóval később kell újat vásárolni belőle.

Valószínűleg már mindannyiunkkal előfordult a reggeli rohanásban, hogy ha egyből nem tudtuk kinyomni a fogkrémet, krémszappant, akkor kidobtuk a kukába. Ez azonban felesleges pazarlás, hiszen még néhány alkalommal biztosan tudtuk volna használni az adott pipereholmit. Ám nemcsak pénzt spórolhatunk, hanem a környezetet is óvhatjuk, ha kevesebbet vásárolunk, és minimalizáljuk a szeméttermelésünket.

  1. Maximálisan kiürített tubus
    Elfogyott a fogkrém? Mielőtt kidobnánk, vágjuk ketté a műanyag tubust, így ugyanis még legalább két-három mosásra elegendő fogkrémet tudunk kinyomni belőle. Ugyanígy használhatjuk még egy-két alkalommal az arc-, esetleg kézkrémet, naptejet, alapozót, vagy bármi mást, amit puha, könnyen vágható műanyag tubusban, flakonban vehetünk meg.
  2. Sokáig marad színes a farmer
    A sötét farmer a sokadik mosás és szárítás után is eresztheti a színét, és ezzel minden egyes alkalommal fakul a kedvenc ruhadarabunk. Mit tehetünk ellene? Tegyünk egy lavórba, vödörbe 1 rész ecethez 3 rész vizet, majd helyezzük el benne a nadrágot, szoknyát. Áztassuk egy éjszakán át a keverékben a ruhát, majd mossuk ki a szokásos módon 40 fokon. Ez a módszer segít rögzíteni az anyag színét, így az sokáig élénk árnyalatú marad.
  3. Fagyasztás után több ideig égnek
    Sokan szívesen használunk gyertyát hangulatvilágításként, ám előfordul, hogy nagyon gyorsan leég a viasz. Mit tehetünk? Tároljuk a gyertyát a mélyhűtőben. A megfagyott viasz ugyanis sokkal lassabban melegszik át, és így a kellemes fényt is tovább élvezhetjük.
  4. Dezodorba a tisztítókkal
    Ahelyett, hogy kidobnánk, inkább alaposan öblítsük ki a kifogyott roll-on dezodort, és töltsünk bele folttisztítót vagy bármilyen más drága tisztítószert, amiből kevés is elég, hogy hosszabb ideig használhassuk.
  5. Így tovább tart a flakon tartalma
    A sűrű, krémes tusfürdőt, folyékony szappant, vagy akár a sampont érdemes már az első használatkor felhígítani, úgy, hogy egy üres flakonba átöntjük a kozmetikum felét, majd mindkét tubust felöntjük vízzel. Így két legyet ütünk egycsapásra: egyrészt könnyebben megy vele majd a tisztálkodás, mert kevesebb vizet kell a habosításhoz használni, másrészt pedig értelemszerűen a termék is hosszabb ideig fog tartani.
  6. Hosszabb élettartam a hajvasalónak
    A különböző hajformázó termékek mint a hajhab, lemosást nem igénylő hajbalzsam stb., valamint a faggyú használat közben ráéghetnek a hajvasaló lapjaira, rontva ezáltal az eszköz teljesítményét. Törüljük át hetente a hideg készüléket alkoholba mártott törlőkendővel. Ezzel nemcsak megtisztítjuk a hajvasalót, de a felületén megtapadó baktériumoktól is megszabadulhatunk.
  7. Cipőkrém az utolsó kenésig
    A beszáradt cipőkrémbe öntsünk kevés terpentinolajat, hogy újra könnyen felvihessük a lábbelire. Ha pedig néhány csepp alkoholt is cseppentünk a pasztába, fényesebb lesz tőle a cipőnk is. Amennyiben már teljesen beszáradt a cipőkrém, a fém dobozt tegyük a forró tűzhelyre (ne legyen bekapcsolva) vagy a fűtőtestre, majd ezután keverjük bele a terpentinolajat.
  8. Újra éled a spirál
    Gyakori probléma – főleg, ha egyszer-kétszer a reggeli rohanásban nem megfelelően zárjuk vissza a kupakot –, hogy beszárad a szempillaspirál. Ezt elkerülendő adjunk hozzá
    3-5 csepp kontaktlencse-folyadékot, és keverjük össze a kefével. Amennyiben szükséges a megfelelő állag eléréséhez, öntsünk hozzá még egy keveset a folyadékból. Ez a módszer nem segít a már megromlott, ősrégi festékeken. Ne feledjük, hogy ezt a kozmetikai kelléket felbontás után hathavonta cserélnünk kell.
  9. Tartósabb lesz a cipőfűző
    Tartósabb lesz a cipőfűzőnk, ha használat előtt méhviasszal kenjük át. Amennyiben pedig kirojtosodik a cipőfűzőnk vége, mártsuk bele folyékony ragasztóba, esetleg színtelen körömlakkba, hagyjuk megszáradni, és már használhatjuk is újra.
  10. Fordítsunk a tuson
    A filc formájú szemhéjtust szintén hosszabb ideig használhatjuk, ha ismerjük az alábbi trükköt. A smink­eszköz hátránya, hogy a filcszerű vége sajnos hamar kiszárad, és emiatt eldeformálódik. Ilyenkor ne dobjuk ki, hanem próbáljuk óvatosan kihúzni a mozgatható hegyet (érdemes papír zsebkendővel megfogni, hogy ne kenje össze a kezünket), és fordítsuk meg a filcet. A másik oldala is ugyanúgy használható. Ráadásul ez a művelet többször is megismételhető, hiszen a tusban lévő vége megszívja magát festékkel, és újra visszaáll eredeti formájában. Jó megoldás lehet még, hogy időnként kevés ecetbe mártjuk, így ugyanis szintén tovább sminkelhetünk vele.
  11. Szárítsuk elő a szappant
    Sokan nem szeretik a folyékony szappant, és inkább a szilárd változatot használják szívesen. Ennek a tisztítószernek is növelhetjük az élettartamát, ha az első használat előtt, mielőtt még vizes kézzel hozzáérnénk, kivesszük a csomagolásból, és hagyjuk száradni a levegőn 24 órán át. Így szintén habosítható marad, de sokkal lassabban fogy el.
  12. Új életre kel a filc az ecettől
    Halványan fog a filctoll? Mártsuk bele kevés ecetbe, hagyjuk, hogy jól megszívja magát, és már használhatjuk is újra a filctollat. Természetesen nem lehet a végtelenségig bevetni ezt a trükköt, de néhány alkalommal hasznos lehet.
  13. Melegítve több a gyümölcs leve
    Az őszi, téli időszakban a citrom és a narancs a slágergyümölcs. Felvágás előtt mossuk meg alaposan meleg vízben a citromot, lime-ot vagy a narancsot, addig, míg a gyümölcs felmelegedik egy picit. Ezután facsarjuk ki – a hő hatására több levet tudunk belőle kiszedni, mint hidegen.

Fotó: gettyimages