Divat

Új őszi ruhatár fillérekből: így szervezzünk okosan cserebere-bulit!

A hűvös évszak beköszöntével jó lenne felfrissíteni a ruhatárunkat. Ha épp nem akarunk sokat költeni, egy ügyes megoldással fillérekből szerezhetünk be új darabokat: cserélgessünk barátnőkkel, ismerősökkel.

Nekünk már nem kell, más azonban még örülne neki, és fordítva: ami másnak megunt darab, nekünk még sokáig örömet szerezhet. A ruhacsere remek lehetőséget biztosít arra, hogy kevés pénzből lehessen újabb, izgalmasabb, változatosabb ruhatárunk. Hogy hogyan érdemes a kisebb-nagyobb cserebere-eseményeket lebonyolítani, abban Varga­ Judit DIY- és életmódblogger segít saját tapasztalataival. „Több érv is szól a ruhák csereberélése mellett. Egyrészről idővel biztosan lesznek olyan ruhák és kiegészítők a gardróbunkban, amit már nem hordunk valamilyen okból (például mert változott a stílusunk, a ruhaméretünk, vagy csak egyszerűen meguntuk, nem szeretjük viselni), és ezek így már csak a helyet foglalják. Másfelől olykor szükségünk van némi frissítésre, újabb darabokra a régi megszokottak helyett. A gardróbból kiválogatott holmikat el is lehet adni, de nem egyszerű a ruhák fotózása, mérése, vásárlóhoz való eljuttatása.”

A pazarlás elkerülése is fontos

Judit elkötelezett a hulladékcsökkentés és a minél környezetkímélőbb, fenntarthatóbb életvitel mellett – a ruhacsere tökéletesen illeszkedik ebbe. „Én már régóta tudatosan állok az otthoni tárolás kérdéséhez, és ebbe a gardrób is beletartozik. Tapasztalatból mondom, hogy időről időre szükség van a holmijaink átnézésére, és arra is, hogy ne csak megváljunk tőlük, hanem odafigyeléssel ezeket a megfelelő helyre juttassuk el. Sajnos, sokan az egyszerűbb utat választják, és zsákban a kukába vagy mellé teszik. Sok helyen emiatt a kukák környéke tele van szétszakított zacskókkal és ép, mások számára még hasznos ruhadarabokkal. Egy kis törődéssel ezek a holmik is kaphatnának még egy lehetőséget. A barátnők közötti cserét négy éve találtam ki, amikor szülinapomra azt kértem a lányoktól, hogy ajándék helyett mindenki szanáljon a gardróbban, tegye egy zsákba a felesleges holmikat, és rendezzünk egymás között egy cserebere-bulit! Annyira jól sikerült, hogy azóta minden évben tartunk ilyet. A megmaradt ruhákat én veszem a gondjaimba, és legtöbbször adomány formájában teszem fel valamelyik helyi Facebook-csoportba.”

Hogyan cseréljük ki a kincseket?

Nem is hangzik olyan bonyolultan, igaz? Azért igényel a dolog némi előkészítést – Judit­ hasznos tippjei következnek.

✔Olyan helyszínt válasszunk, ahol kényelmesen ki lehet pakolni a ruhákat. Ehhez egy kétszobás lakás már bőven megfelel, szóval csak ki kell találni, kinél legyen megtartva az esemény.

✔Jó, ha van egész alakos tükör, valamint van lehetőség a ruhapróbára, hogy mindenki kényelmesen, kedvére tudjon válogatni, átöltözni és dönteni.

✔Érdemes arra figyelni, hogy méretben legyen választék mindenki számára, és legyenek kiegészítők is (táskák, ékszerek, órák, kendők, sálak), hogy senki se távozzon kincs nélkül, mindenkinek legyen siker­élménye.

✔Bár nincsenek kötött szabályok, de az a legjobb, ha mindenki visz haza ruhakincseket, de nem többet, mint amennyit hozott.

Öröm egy barátnőn látni a régi kedvencet

Ha sokan vesznek részt az akcióban, rengeteg holmi gyűlik össze, akkor lehet, hogy nagyobban kell gondolkodni. Szakértőnknek ehhez is vannak tippjei.

„Ha több embert is hívnánk, nemcsak barátot, hanem ismerőst vagy annak ismerősét is, akkor inkább tartsunk gardrób­vásárt. A ruhacsere szerintem csak szorosabb kapcsolatok esetén igazán szórakoztató – jó érzés látni, hogy például a gyerekkori barátnőm viseli az én egyik korábbi kedvencemet, vagy neki esik jól, hogy én hordom ezentúl az egyik szeretett ruháját. A gardróbvásárhoz már nagyobb hely kell, több vállfa, és persze be kell árazni a ruhákat, szóval ott kell számolni az előkészületekkel is.” A szabályok itt egyértelműek: a ruhák annyiba kerülnek, amennyi rájuk van írva. Persze, mint bármelyik vásárban, itt is lehet alkudni, pláne, ha egyszerre több darabot vásárolnánk.

Így lesz igazán vidám buli

Ahhoz, hogy ne csak egy egyszerű csere, hanem jó hangulatú barátnős esemény legyen:
✔Jó, ha némi harapnivalóval és itallal készülünk – nálunk egy-egy ilyen buli több óráig eltart.
✔Egy kevés dekoráció, például mécsesek, a tükörre feltett ledsor meghitt hangulatot kölcsönöz.
✔Legyenek kényelmes ülőhelyek, fotel, kanapé, és gondoskodjunk valami halk zenéről a háttérben.
✔A ruhák válogatása mellett maradjon idő egymásra, beszélgetésre is, ez talán mindennél fontosabb.

Fotó: adobestock