Mandulás csokitorta liszt nélkül
Hozzávalók:
15 dkg étcsokoládé
10 dkg cukor
10 dkg őrölt mandula
5 dkg vaj+ a forma
kikenéséhez
3 egész tojás
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A csokoládét darabokra tördeljük, és a vajjal együtt vízgőz felett kevergetve megolvasztjuk. Az egész tojásokat felverjük, és 4-5 percen keresztül a cukorral fehéredésig habosra verjük. Hozzáadjuk az őrölt mandulát, majd az olvasztott csokoládét, és jól elkeverjük. Kivajazunk egy félliteres őzgerincformát, beleöntjük a krémet. Az előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük. Kivesszük a sütőből, 10 percig pihentetjük, majd óvatosan rázogatva kiborítjuk a formából.
Csokoládés mousse
Hozzávalók:
10 dkg minimum 60%-os étcsokoládé
3 dkg vaj
8 dkg porcukor
3 tojás fehérje
A csokoládét a vajjal együtt vízfürdő felett megolvasztjuk. A tojásfehérjét közepesen kemény habbá verjük, majd kanalanként hozzáadagoljuk a porcukrot, és minden kanál között 30 másodpercig verjük a habot. A kemény habot elkeverjük az olvasztott csokoládéval. Poharakba szedjük, és 30 percre hűtőszekrénybe tesszük.
Kávés csokoládékuglóf karamellöntettel
Hozzávalók:
35 dkg liszt
15-15 dkg vaj és kristálycukor
7,5 dkg kakaó
2 evőkanál instant kávé
2 dl tejszín, 1 dl tej
4 egész tojás
1 tasak sütőpor
az öntethez:
15 dkg kristálycukor
5 dkg vaj
1 dl tejszín
csipetnyi só
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A lisztet elkeverjük a kakaóporral, az instant kávéval és a sütőporral. A cukrot habosra keverjük a lágy vajjal. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, a tejet és a tejszínt. A nedves és száraz hozzávalókat összedolgozzuk. Kivajazunk egy kuglófformát, beleszedjük a tésztát (sűrű), majd 50 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. 10 perc
pihentetés után kiborítjuk a formából. A cukorból világos karamellt készítünk, hozzákeverjük a vajat, a tejszínt és egy csipet sót. Kevergetve langyosra hűtjük, majd megcsorgatjuk vele a kuglófot.
Fotó: archív