Otthon és Kert

Egyszerű személyiségteszt mutatja meg: ilyen álomotthon illik önhöz!

Az egyéniségünk, a lelkivilágunk és a gondolkodásmódunk a lakásunk hangulatán is meglátszik. Épp ezért több lakberendezési tanácsadónál is bevett gyakorlat, hogy személyiségtesztet végeztetnek, és annak az eredményeit elemezve segítenek kialakítani, milyen otthon illik hozzánk a legjobban.

A pszichológiában gyakran alkalmazott személyiségteszt, a DISC egy amerikai pszichológus, dr. William Moulton Marston nevéhez fűződik. A DISC név négy angol kifejezés, a Dominance (dominancia), az Influence (befolyásolás), a Steadiness (kitartás) és a Compliance (szabálykövetés) első betűjéből álló rövidítés. Négy személyiségtípust különít el, amelyeket színekkel: pirossal, sárgával, zölddel és kékkel jelöl. A feltett kérdések megválaszolása után kiderül, hogy az illető hová tartozik. A típusok között van átjárás, egyesekre egyszerre több is jellemző, másokban akár mind a négy jelen van. Mivel folyamatosan változunk, az is megtörténhet, hogy az évek múlásával egy másik kategória jegyei lesznek ránk jellemzőek.
Gratzol Szilvia lakberendezési termékfejlesztési szakértő a lakberendezési tanácsadásnál is rendszeresen alkalmazza ezt a személyiségtesztet. „Fordítva is igaz, vagyis a környezetünk stílusa is sokat mond arról, vajon melyik személyiségszínt érezhetjük a magunkénak” – mondja. A típusokat jelölő négy szín természetesen nem a kedvenc színünket jelenti, vagy azt, hogy ilyen árnyalatoknak kell dominálniuk a berendezésben – csak az egyes típusok elkülönítésére szolgál. Nézzük, mik jellemzik az egyes kategóriákat, és milyen lakberendezési stílusok illenek hozzájuk!

Piros: domináns és erőteljes

A piros színnel és a D betűvel jelölt személyiségtípus erőteljes, vezető alkat. Határozott, jól bírja a stresszt, gyorsan dönt és oldja meg a felmerülő problémákat. Szívesen kockáztat, és ez sokszor be is jön neki. Temperamentumos, lételeme a verseny és a siker. Rosszabb napjain azonban gyakran akaratos, makacs, akár parancsoló és túlzottan versengő. Extrovertált, vagyis társas helyzetekben töltődik, és a kapcsolatok helyett inkább a cél, a feladat áll nála a középpontban.

Így rendezi be a lakását: Nála a stílusokra, színekre vonatkozó szabályok csakis arra valók, hogy megszegje őket. Szereti a változatosságot, a sokféleséget, az összevisszaságot, így olyan árnyalatokat, bútorokat és kiegészítőket is egymás mellé pakol, amelyeket mások soha nem tennének.

Sárga: lelkes és meggyőző

Az angol influence szóval jellemzett, befolyásoló, sárga típus az emberi kapcsolatokra fókuszáló, ám a piroshoz hasonlóan extrovertált. Vidám és kreatív, elbűvölően lelkes társasági ember. Képes meggyőzni a körülötte élőket az igazáról, így sok értékesítő vagy marketingszakember tartozik ebbe a csoportba. Ő az, aki kis túlzással az Északi-sarkon is eladná a jeget. Közvetlen és optimista természete viszont néha átcsaphat felszínességbe, szétszórtságba, hiszen nehezen tűri az elvágólagos rendet.

Kedvenc stílusai: szakszóval élve a retró, a boho, és shabby chic. Ez utóbbi a provence-i vidéket idézi, vagyis romantikus, elegáns berendezést, patinás faburkolatokat. De a színes, bohém tárgyak vagy a 80-as évek izgalmas formavilágát idéző retró is közel áll hozzá, már csak azért is, mert szeret garázsvásárokon, bolhapiacokon új kincsek után kutatni.

Zöld: kiegyensúlyozott és türelmes

Ez az emberi kapcsolatokra koncentráló, introvertált személyiség igazi támasz, nem véletlenül dolgoznak sokan közülük a segítő hivatásokban. A betűszó S betűje az övé, hiszen stabil, kitartó, türelmes és empatikus. Öröm vele együttműködni, őszinte és igazi csapatjátékos. Néha viszont kicsit lassú és nehezen fejezi ki az érzelmeit, illetve a végletekig kerüli a konfliktusokat.

Akkor büszke igazán az otthonára: ha az klasszikus stílusban van berendezve. Azt szereti, ha a környezete barátságos és hívogató, olyan, mint ő maga. Épp ezért hagyományos, kényelmes bútordarabokkal, világos, meleg színekkel, fényekkel teremt kellemes hangulatot. Mindig készen áll a betoppanó vendégek fogadására.

Kék: precíz és elemző

A feladatokra koncentráló, befelé forduló, szabálykövető kék típus, akié a rövidítés C betűje, kiváló elemző, mérnök, pénzügyi szakember. Pártatlan, a tényekre koncentrál, átlátja az összefüggéseket. Pontos, mindig betartja a határidőket, az ő munkáját sosem érheti komoly kritika. Nagyon megbízható, ám sokszor maximalista, el­vész a részletekben, illetve nem mindig számol tárgyilagosságának érzelmi következményeivel.

Itt érzi jól magát: Ő a tipikus minimalista, fontos számára a szobák egyszerűsége, letisztultsága. Nem kedveli a túl sok tárgyat, a felesleges díszeket, a nem funkcionális kiegészítőket, és ki nem állhatja a rendetlenséget. A szőnyeg rojtját is élére fésüli.

Ami több típusnak is megfelel:

Átmeneti stílus: kék, zöld
A tartózkodó introvertáltak szeretik a meghitt, békés, nem túlgondolt teret maguk körül. Épp ezért néha több stílust is vegyítenek, kimondottan a saját igényeik szerint. Nem a trendekre figyelnek, hanem csakis arra, amiben személy szerint jól érzik magukat.

Modern: piros, kék
A vezető személyiségek kedvelik, ha a személyes terük praktikus, sallangmentes, minden apró részletének értelme van. Jelszavuk: kevés kiegészítő, elegáns légkör.

Vintage: sárga, zöld
Főleg a gondoskodó anyukák köré­ben népszerű a világos, tágas belső tereket előnyben részesítő, sok természetes fényt kapó, múltat idéző, meleg, hangulatos vintage enteriőr.

Posztmodern: sárga, piros
Sokféle teljesen eltérő mintát és textúrát is egyesíthet magában ez a különleges stílus, így az erőteljes, kreatív emberek kedvelik.

Fotó: Dreamstore, Getty Images

Címkék: