Rakott zöldségköret
Hozzávalók:
25 dkg újkrumpli
25 dkg cukkini
20 dkg paradicsom
só, 4 evőkanál olívaolaj
5 dkg feta sajt
A krumpli vékony héját ledörzsöljük. A krumplit, a cukkinit és a paradicsomot vékonyan felkarikázzuk. Szépen, fajtánként csoportosítva kiolajozott tűzálló tálba rétegezzük a zöldségeket. Megsózzuk, és olívaolajat locsolunk rá. Fóliával lefedjük, és 220 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt puhára sütjük a zöldségeket. Az utolsó 5 percben levesszük róluk a fóliát, hogy szépen megpiruljanak. Nem szükséges alájuk vizet önteni, mert a cukkini és a paradicsom éppen elegendő levet engednek. A tálalásnál feta sajtot morzsolhatunk rá.
154 kcal/adag
Citromos krumpli csirkével
Hozzávalók:
50 dkg újkrumpli
2 gerezd fokhagyma
1 citrom
1 csokor petrezselyem
olívaolaj, só, bors
70 dkg csirkemellfilé
15 dkg zsemlemorzsa
2 tojás
5 dkg liszt
aprított petrezselyem, zsálya
és rozmaring
A krumpli héját ledörzsöljük, majd a krumplit feldaraboljuk. Kevés olívaolajon puhára pirítjuk, pároljuk a krumplit. Közben sózzuk, és mikor félig megpuhult, hozzáadjuk a felaprított fokhagymát, petrezselymet. Mikor kész, citromlevet csepegtetünk rá, és megszórjuk frissen őrölt borssal. A zöldfűszeres csirkemellhez hagyományosan panírozzuk a csirkét, a morzsához azonban felaprított friss petrezselymet,
rozmaringot és zsályát keverünk.
Húsos rakott krumpli
Hozzávalók:
1 kg újkrumpli
35 dkg darált sertéshús
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 szem paradicsom
szárított kakukkfű
20 dkg edami sajt
3 dkg vaj
1 evőkanál liszt
2 dl tej
pirospaprika, só, bors
A felkockázott hagymát kevés olajon megdinszteljük, beletesszük a darált húst, és megpirítjuk. Pirospaprikát, sót, borsot, szárított kakukkfüvet szórunk rá, hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot és a felaprított fokhagymát. Lefedve, takarékon puhára pároljuk a húst. A besamelhez a lisztet megfuttatjuk a vajon, majd fokozatosan felöntjük a tejjel. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a másik gerezd aprított fokhagymát. Állandóan keverve besűrítjük a mártást, majd elkeverünk benne 10 dkg reszelt sajtot. A krumpli héját megdörzsöljük, a krumplit felkarikázzuk. Tűzálló tálba felváltva rétegezzük a nyers krumplit, a besamelt és a húsragut. A krumplis réteget megsózzuk. A tetejére krumpli, majd rá besamel kerüljön. Megszórjuk a maradék reszelt sajttal, és 220 fokos sütőben először lefedve 20 percig, majd fólia nélkül is
20 percig sütjük.
Újkrumplis tojáslepény
Hozzávalók:
30 dkg újkrumpli
20 dkg húsos, füstölt szalonna
5 tojás
fél dl tej
2 gerezd fokhagyma
1 kis csokor petrezselyem
só, bors, olívaolaj
A krumpli héját ledörzsöljük, és mérettől függően ketté vagy négybe vágjuk. A szalonnát kockákra vágjuk, zsírjára sütjük, majd kiszedjük, és félretesszük. A zsírjában puhára pirítjuk a krumplit, vigyázva, hogy ne essen szét. Megsózzuk, és hozzáadjuk a felaprított fokhagymát és petrezselymet. Egy félliteres tűzálló tálba szedjük a krumplit. A tojásokat felverjük, hozzáadjuk a tejet, sózzuk, borsozzuk, a krumplira öntjük, és 200-220 fokos sütőben kb. 30 perc alatt pirosra sütjük. Kivesszük a sütőből, megvárjuk, amíg kicsit kihűl, mert így enyhén összeesik, könnyen kiborítható a tálból. Zöldsalátával, szeletelve kínáljuk.
Fish and chips
Finom hal: a tilápia
Édesvízi hal, legnagyobb előnye, hogy nem szálkás, viszont sütés-párolás közben nem is esik szét olyan könnyen, mint a tengeri halak. Lapos, a testén csíkozás látható, afrikai eredetű, és ma már több országban tenyésztik. Fagyasztva juthatunk hozzá elsősorban.
Hozzávalók:
■ 1 kg apró szemű újkrumpli
■ 50 dkg tilápiafilé (fagyasztott)
a mártogatóshoz:
■ 15 dkg majonéz
■ 1 dl tejföl
■ 10 dkg csemegeuborka
■ 1 evőkanál kapribogyó
■ 1/2 citrom
■ só, frissen őrölt bors
■ 5 dkg liszt
A kiolvasztott halat sózzuk, borsozzuk, kevés lisztben megforgatjuk. A többi lisztet annyi szódával keverjük el, hogy sűrű palacsintatésztát kapjunk. A krumplikat megsikáljuk és szárazra töröljük. Az uborkás-kapribogyós mártogatóshoz a majonézt elkeverjük a tejföllel, pár csepp citromlével, kevés frissen őrölt borssal. Hozzáadjuk a kapribogyót és az apróra kockázott uborkát. Bő, forró olajban ropogósra sütjük a krumplikat és
a palacsintatésztába mártott halszeleteket is. A mártogatóst mellé tálaljuk.
Zöldséges-kolbászos tarhonya
Hozzávalók:
■ 20 dkg tarhonya
■ 50 dkg újkrumpli
■ 3 szál zsenge sárgarépa
■ 35 dkg zöldborsó
■ 1 szál kolbász
■ 1 fej vöröshagyma
■ 1 gerezd fokhagyma
■ só, frissen őrölt bors
■ napraforgóolaj
■ 1 csokor petrezselyem
A felkockázott hagymát olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a tarhonyát, 1-2 percig pirítjuk, majd beletesszük a megtisztított, felkarikázott újkrumplit, répát és a zöldborsót. Beleszórjuk a felaprított fokhagymát, felöntjük annyi vízzel, amennyi bőségesen ellepi. Sózzuk, borsozzuk, 20 percig főzzük, amíg minden megpuhul. Ha szükséges, öntünk még hozzá vizet. A felkarikázott kolbászt enyhén megpirítjuk egy teflonserpenyőben, és a felaprított petrezselyemmel együtt a tarhonyához keverjük.
Spenótos-szalonnás újkrumpli
Hozzávalók:
■ 1 kg újkrumpli
■ 30 dkg friss spenót
■ 20 dkg szalonna
■ 2 gerezd fokhagyma
■ só, frissen őrölt bors
A szalonnát felkockázzuk, zsírjára sütjük. Kivesszük a zsírból, és félretesszük. A megtisztított, felezett burgonyát puhára dinszteljük a szalonnazsíron. Megsózzuk. Mikor megpuhult, hozzáadjuk a felcsíkozott, lecsöpögtetett spenótot, az aprított fokhagymát, az őrölt borsot. A spenótot 2-3 perc alatt megfonnyasztjuk. Összekeverjük a sza-lonnával. Gyors, egyszerű, de mégis laktató egytálétel.
Fotó: Vrábel Kriszta, archív