Eperhab forró akácmézzel
Hozzávalók:
- 40 dkg friss eper
- 3 dl tejszín
- 1 tasak habfixáló
- 3 evőkanál porcukor
- 1 tasak tortazselé
- 1,5 dl akácméz
- 1 mokkáskanál fahéj
- friss citromfű
- vagy mentalevél
30 deka epret apróra vágunk, villával kicsit összetörjük, úgy, hogy apró darabos maradjon. A hideg tejszínt a habfixálóval kemény habbá verjük, belekeverjük a porcukrot, és beleforgatjuk az eperpürét. A tortazseléport fél deci meleg vízben feloldjuk, az epres habhoz keverjük, és 1-2 órára hűtőbe tesszük. Meleg vízbe mártott két evőkanállal nagyobb galuskákat szaggatunk, és tányérokra rendezzük. A habgaluskák köré locsoljuk a fahéjjal ízesített forró akácmézet. Körberakjuk a maradék felszeletelt eperrel, a habba eperszeleteket szúrunk.
Ez is érdekelhet: Már alig emlékszik valaki ezekre a békebeli süteményekre: a dédi titkos receptjei
Könnyű epres pite
Hozzávalók:
- 7 tojás
- 7 evőkanál cukor
- 2 tasak vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 2 dkg olvasztott vaj
- 7 evőkanál liszt
- fél tasak sütőpor
- 30 dkg eper
- 10 dkg étcsokoládé
A tojássárgákat a cukorral, a vaníliás cukorral, a reszelt citromhéjjal és az olvasztott vajjal fehéredésig keverjük. A tojások fehérjét csipetnyi sóval kemény habbá verjük, és a sütőporral elkevert lisztet lazán beleforgatjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe vagy kerek tortaformába öntjük. A tetejére szórjuk az epreket, és 190 fokos sütőben 35 percig sütjük. Az étcsokoládét darabokra tördeljük, és vízfürdő fölött megolvasztjuk. Ha a pite is elkészült, még melegen locsolgassunk rá pöttyöket vagy csíkokat az olvasztott csokoládéból, és azonnal tálalhatjuk. A maradék csokoládét tálkában adjuk mellé.
Mazsolás túrótorta
Hozzávalók:
- 25 dkg tehéntúró
- 2 dl habtejszín
- 1 tasak zseléfix
- 5 evőkanál porcukor
- 1 citrom reszelt héja
- 2 evőkanál aprított
- mazsola
- 1 kész piskótalap
- 25 dkg kimagozott cseresznye
- 3 evőkanál cukor
- 1,5 dl fekete tea
A túrót áttörjük, a tejszínt kemény habbá verjük, majd óvatosan belekeverjük a porcukrot, a mazsolát és a citromhéjat. A túrót a tejszínhabbal lazítjuk, hozzáadjuk a zseléfixet, elkeverjük, és hosszúkás formába öntjük. A piskótalapból akkora darabot vágunk, amekkora a forma, és befedjük vele a tortát. Hűtőbe tesszük, és néhány órán keresztül (akár egész éjszaka) hagyjuk megdermedni. Közben a cukrot kis lángon világos színűre karamellizáljuk, hozzáöntjük a teát, és amikor felforrt, beledobjuk a cseresznyét. Átkeverjük, és lehúzzuk a tűzről. A kész tortát vékony szeletekre vágjuk, mellé öntjük a cseresznyés öntetet, és mazsolaszemekkel díszítjük.
Cseresznyés rétestorta
Hozzávalók:
- 40 dkg friss, kimagozott cseresznye
- 1 citrom reszelt héja
- 5 cl rum
- 12 réteslap
- 2 dl tejszín
- 1 teáskanál porcukor
- 4 szál friss citromfű
A cseresznyét félbevágjuk, kimagozzuk, megszórjuk a citrom reszelt héjával, leöntjük a rummal, elkeverjük, és állni hagyjuk. A réteslapokat széthajtogatjuk, kör alakú lapokat szúrunk ki belőlük, és 180 fokos sütőben néhány perc alatt pirosra sütjük. A tejszínt
a finomra vágott citromfűvel és a cukorral kemény habbá verjük, és 1 órára hűtőbe tesszük. Amikor kihűltek, tejszínhabrózsákat nyomunk rájuk, és kirakjuk fél cseresznyékkel. Több réteget készítünk így.
Barackos-túrós tésztapite
Hozzávalók:
- 30 dkg fodros kockatészta
- 50 dkg túró
- 5 tojás
- 1,5 dl tejszín
- 1,5 dl natúr joghurt
- 8 dkg kristálycukor
- 60 dkg barack (konzerv, nettó súly)
- vaj a forma kikenéséhez
A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Egy tálban összekeverjük a túrót a cukorral. Hozzáöntjük a tejszínt és a joghurtot. Egyenként beleütjük a tojásokat, előbb fakanállal, majd botmixerrel simára keverjük. A barackgerezdeket felkockázzuk. A tésztát lobogó, enyhén sózott vízben kifőzzük, majd leszűrjük. Mikor kissé meghűlt, elkeverjük a túrós öntettel. Beleforgatjuk a barackokat. Egy tűzálló tálat kivajazunk, beleszedjük a tésztát, és 20-25 perc alatt készre sütjük.
Fotó: archív