Konyha

Modern karácsonyi menü: 3 ünnepi fogás, amit jövőre is emleget majd az egész család

Természetesen nincs jobb a halászlé, rántott hal, töltött káposzta szentháromságánál, ám mégis előfordulhat, hogy ha sok éve eszi ugyanazt a család, egy idő után megunja. Próbáljunk ki idén valami kevésbé hagyományosat, hátha ez lesz az új hagyomány.
tejszínes tengeri halleves recept

Tejszínes tengeri halleves

HOZZÁVALÓK:

  • 35 dkg garnélarák fejjel, páncéllal
  • 20 dkg lazacfilé bőr nélkül
  • 20 dkg fehér húsú tengeri halfilé
  • 1 nagyobb sárgarépa
  • 1 nagyobb fehérrépa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 1,5 dl tejszín
  • 1 csokor petrezselyem
  • só, bors, olívaolaj

A hagymát felkockázzuk, a fokhagymát felaprítjuk. A garnélákat páncélostul megmossuk, levágjuk a fejeket, a húst kihámozzuk a páncélból, és félretesszük.

Elkészítjük az alaplevet: a felaprított hagymát kevés olívaolajon elkezdjük dinsztelni, hozzáadjuk a rákfejeket és a páncélokat, pár percig pirítjuk. Felöntjük a borral, hozzáadjuk a fokhagymát, a petrezselyem felét (egyben), 5 percig forraljuk, majd felöntjük 1 liter vízzel. Hozzáadjuk a felaprított zöldségeket, sózzuk, borsozzuk. Takarékon forralva, lefedve 30 percig főzzük.

A halhúsokat nagyobb kockákra vágjuk. Átszűrjük az alaplevet, a levet felfogjuk, a fejeket, páncélokat kidobjuk. A tejszínt az alapléhez keverjük, beletesszük a felkockázott halhúst és a garnélákat. A levest 3-4 percig forraljuk, a halnak nem kell több idő! Beleszórjuk a maradék aprított petrezselymet.

Fokhagymás pontyfilé diós rizzsel

HOZZÁVALÓK:

  • 80 dkg körüli pontyfilé
  • 5 nagyobb gerezd fokhagyma
  • 7 dkg margarin
  • 1 dl tejföl
  • 4-5 db szardellafilé vagy 1 teáskanál szardellapaszta
  • 1 csokor petrezselyem, só

a körethez:

  • 25 dkg hosszú szemű rizs
  • 5 dkg pucolt dió
  • 1 csokor petrezselyem
  • olívaolaj, só

A ponty bőrős felét sűrűn beirdaljuk. Besózzuk, 30 percig állni hagyjuk. Közben a fokhagymát, a szardellát és a petrezselymet felaprítjuk, összedolgozzuk a szobahőmérsékletű margarinnal, hozzákeverjük a tejfölt.

A halfilét sütőtálba tesszük a bőrével felfelé. Megkenjük a bevágásokban a fűszeres, tejfölös töltelékkel, majd 200-220 fokos sütőben kb. 30-35 percig sütjük. A rizst sós, lobogó vízben kifőzzük, mintha tésztát főznénk, ha megpuhul, leszűrjük. Közben a durvára vágott diót kevés olívaolajon enyhén megpirítjuk, belekeverjük a rizsbe, majd a felaprított petrezselymet is elkeverjük benne.

Aszalt szilvás-cseresznyés bejgli

HOZZÁVALÓK

a tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 12,5 dkg margarin
  • 3 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 2 dkg élesztő
  • 0,5-0,5 dl tej és tejföl
  • só + 1 tojás

a töltelékhez:

  • 20 dkg aszalt szilva
  • 10 dkg aszalt feketecseresznye
  • 5 dkg koktélcseresznye, 1 tojás
  • 5 dkg margarin
  • 3 dkg cukor
  • 1 dl víz
  • 1/2 dl cseresznyelikőr

A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal. Az élesztőt kevés cukorral langyos tejben felfuttatjuk, a liszthez keverjük, hozzáadjuk a tojást, a csipet sót és a tejfölt. Összegyúrjuk a tésztát, és hagyjuk, amíg a duplájára kel.

Az aszalt szilvát felaprítjuk, összekeverjük az aszalt cseresznyével és az összevágott koktélcseresznyével. Ráöntjük a vizet, a likőrt, a cukrot, és az egész keveréket addig főzzük, amíg a gyümölcsök teljesen megpuhulnak. Levesszük a tűzről, elkeverjük benne a margarint és az enyhén felvert tojást. A tésztából két téglalapot nyújtunk. Megkenjük mindkét tésztát a töltelékekkel az egész felületükön. Feltekerjük, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket egymás mellé, és 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük.

Fotó: pexels

Ajánlott videó