Konyha

Szaftosak, ragadnak és a könyöködön fog folyni a zsír: 4 oldalas recept húsimádóknak

Zsírossága miatt sokan lebecsülik az oldalát,de az igazi ínyencek tudják, az igazán ízletes hús bizony szaftos. Négy receptet is mutatunk.
kakukkfüves oldalas recept

Kakukkfüves oldalas

kakukkfüves oldalas recept

Hozzávalók:

  • 80 dkg oldalas vagy húsos bordacsont
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2-2,5 dl száraz fehérbor
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 maréknyi friss kakukkfű
  • só, bors, olaj

A felkockázott vöröshagymát egy nagyobb lábosban olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a cson-tok között feldarabolt oldalast, és körben pirosra sütjük. Felöntjük a borral, sózzuk, borsozzuk, beletesszük a felaprított fokhagymát és a letépkedett kakukkfűleveleket. Lefedjük a húst, és takarékon kb. 1 óra alatt puhára pároljuk.

Ha már puha, levesszük a fedőt, és a húst zsírjára sütjük. A keletkezett sűrű szafttal locsolgatjuk a tálaláskor.

Fokhagymás, paradicsomos

paradicsomos fokhagymás oldalas recept

Hozzávalók:

  • 80 dkg oldalas vagy húsos bordacsont
  • 2 x 400 gr hámozott, darabolt (konzerv) paradicsom
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • só, bors, olívaolaj
  1. A felkockázott vöröshagymát egy nagyobb lábosban olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a csontok között feldarabolt oldalast, és körben pirosra sütjük.
  2. Sózzuk, borsozzuk, beletesszük a felaprított fokhagyma felét, aláöntünk 1,5 dl vizet, majd a húst 1 órán át takarékon, lefedve pároljuk.
  3. Ekkor beletesszük a hámozott, darabolt paradicsomot, a felaprított petrezselyem felét, és lefedve, 30 percen keresztül tovább pároljuk a húst, amíg a mártás szépen besűrűsödik.
  4. A maradék aprított petrezselymet és fokhagymát elkeverjük, adunk hozzá 3-4 evőkanál olívaolajat, majd frissen elkeverjük a már kész mártásban. Főtt krumplit adhatunk hozzá köretnek.

Szójaszószban pácolt oldalas

Hozzávalók:

  • 80 dkg oldalas
  • 5 evőkanál szójaszósz
  • 2 evőkanál sűrített paradicsom
  • 2 gerezd fokhagyma, só, bors
  • 4 cm friss gyömbérdarabka

a tésztakörethez:

  • 2 csomag kínai fodros tészta
  • 3 szál sárgarépa
  • 1 csomag újhagyma
  • 3 evőkanál olaj
  • 3 evőkanál szójaszósz
  • friss gyömbér, ízlés szerint
  1. A paradicsomszószt elkeverjük a szójaszósszal, a lereszelt gyömbérrel, hozzáadjuk a felaprított fokhagymát. A húst megmossuk, szárazra töröljük. Sózzuk, borsozzuk. Bekenjük a fűszeres szósz háromnegyed részével, tűzálló tálba helyezzük, alufóliával lefedjük, és egy éjszakára a hűtőszekrénybe tesszük.
  2. Fóliával lefedve 180 fokon sütjük másnap a húst 2 órán keresztül, majd levesszük róla a fóliát, megkenjük a maradék páccal, a sütő hőfokát 230 fokra növeljük, és 15 percig tovább sütjük.
  3. A répákat meghámozzuk, az újhagymával együtt vékonyan felcsíkozzuk. A tésztát lobogó sós vízben főzzük kb. 2-3 percig. Tapadásmentes serpenyőben hevítjük az olajat, rádobjuk a zöldségeket sülve párolódni, felöntjük szójaszósszal, hozzáadjuk a gyömbért.
  4. Mikor minden roppanósan puha, hozzáadjuk a lecsöpögtetett tésztát, és átpirítjuk.

BBQ-oldalas

bbq oldalas recept

Hozzávalók:

  • 80 dkg oldalas vagy húsos bordacsont
  • 2 evőkanál barna cukor
  • 4 evőkanál ketchup
  • 4 evőkanál barbecue-szósz
  • 1 gerezd fokhagyma
  • fél narancs
  • só, bors
  • 7 evőkanál olaj
  1. Az olajat elkeverjük a barna cukorral, a ketchuppal és a barbecue-szósszal. Hozzáadjuk a felaprított fokhagymát és a fél narancs kifacsart levét.
  2. A húst megmossuk, szárazra töröljük. Sózzuk, borsozzuk. Bekenjük a fűszeres szósz háromnegyed részével, tűzálló tálba helyezzük, alufóliával lefedjük, és egy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük.
  3. Fóliával lefedve 180 fokon sütjük a húst 2 órán keresztül, majd levesszük róla a fóliát, megkenjük a maradék páccal, a sütő hőfokát 230 fokra növeljük, és 15 percig tovább sütjük a húst. Sütőben sült krumplival tálaljuk.

Ez is érdekelhet

Fotó: Vrábel Kriszta