Ünnepi püspökkenyér
A tésztája egyszerű kevert tészta, amit apróra vágott aszalt, kandírozott gyümölcsökkel, csonthéjasokkal, mazsolával és csokoládépasztillákkal gazdagíthatunk. Az alaprecept: 5 tojás fehérjéből habot verünk, óvatosan hozzákeverjük a felvert tojássárgákat, valamint az előzőleg összevegyített 40 dkg porcukrot, 25 dkg lisztet és 1 tasak sütőport, majd 10-10 dkg durvára darabolt diót, kandírozott narancsot és mazsolát.
Margarinnal kikent, liszttel megszórt, hosszúkás formába öntve közepes hőmérsékleten 50-60 percig sütjük. Celofánba csomagolva, szalagokkal átkötve nyújthatjuk át ajándékként.
Ez is érdekelhet: Már alig emlékszik valaki ezekre a békebeli süteményekre: a dédi titkos receptjei
Aszalt barackos citromos
Hozzávalók:
- 25-25 dkg vaj és porcukor
- 5 tojás
- 30 dkg liszt
- fél csomag sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 csipetnyi só
- 10 dkg aszalt sárgabarack
- vaj és liszt a formához
A vajat a porcukorral egy nagy tálban felhabosítjuk, a tojásokat egyenként hozzáadva tovább verjük, minél habosabbra. Egy másik tálban összevegyítjük a lisztet, a sütőport, a vaníliás cukrot, a citrom reszelt héját, a sót, majd fokozatosan adagolva a vajas részhez adjuk.
Hogy még puhább legyen a barack a tésztában, egy kis lábasban feltesszük főni annyi vízzel, amennyi ellepi, 2-3 percig forraljuk, majd letakarjuk alufóliával, és ha langyosra hűlt, leszűrjük, felaprítjuk, és a tésztába keverjük.
A formát kivajazzuk, kilisztezzük, majd a masszával kétharmadáig megtöltjük. 180 fokos sütőben először 20 percig sütjük, aztán 160 fokra mérsékelve a sütőt további 20-25 percig. A formában hagyjuk langyosra hűlni, végül tálra borítjuk.
Aszalt fügés, diós
Hozzávalók:
- 15 dkg aszalt füge
- 8 dkg nagyon puha vaj
- 12 dkg cukor
- 2 tojás
- 15 dkg liszt
- 10 dkg darált dió
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- 1 citrom reszelt héja
- 1/2 csomag sütőpor
- 1 csipetnyi só
- vaj és liszt a formához
Ha keményebb fajta fügét kaptunk, néhány percre forró vízbe áztatjuk, hogy megpuhuljon, majd ezt követően felaprítjuk. A puha vajat a cukor felével és a tojások sárgájával felhabosítjuk, a tojások fehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük. A lisztet, a darált diót, az őrölt fahéjat, a reszelt citromhéjat, a sütőport és a sót egy tálban elkeverjük.
A vajas részt elkeverjük a habbal, közben fakanállal az összekevert szárazanyagokat is beleforgatjuk. A masszával háromnegyedéig töltjük a formát, aztán a fügét belenyomkodjuk a tésztába. 180 fokos sütőben először 20-25 percig sütjük, majd 150 fokra mérsékelve további 20-30 percig. Tűpróbával ellenőrizzük.
Ha langyosra hűlt, kiborítjuk a formából. Tálalásnál még meghinthetjük porcukorral.
Meggyes mandulás
Hozzávalók 1 koszorúformához:
- 8-8 dkg porcukor és kristálycukor
- 4 tojás,
- 18 dkg vaj,
- néhány csepp színtelen mandulaaroma
- 20-30 dkg meggybefőtt
- zsemlemorzsa
- 10 dkg csokiszemcse
- 40 dkg liszt
- 10 dkg hántolt, darált mandula
- 1 csomag sütőpor,
- 1 csipetnyi só
A tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgákat a porcukorral, az olvasztott vajjal és a mandulaaromával simára keverjük. A tojásfehérjéket a kristálycukorral kemény habbá verjük. A meggyet lecsepegtetjük, és egy tálban kevés zsemlemorzsába vagy lisztbe forgatjuk, hogy sütés közben feligya a levét, és a csokoládészemcséket is hozzátesszük.
A lisztet, a darált mandulát, a sütőport és a sót egy tálban jól elkeverjük. A vajas részt a habba forgatjuk, majd fokozatosan a szárazanyagokat is hozzáadjuk.
A koszorúformát kivajazzuk, kilisztezzük, a masszát a formába töltjük. A meggyes-csokis keveréket a tetejére szórjuk, és belenyomkodjuk az ujjunk hegyével. 170 fokos sütőben 20-25 percig sütjük, majd 150 fokon további 20-30 percig. Ha langyosra hűlt, tálra borítjuk.
Ez is érdekelhet: A dédi titkos sütireceptje: így készül a békebeli mandulás csók
Csokis tarkaság
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 1 csipetnyi só
- 20 dkg porcukor
- fél csomag sütőpor
- 1 narancs reszelt héja
- 1 kis doboz tejföl
- 3 tojás
- 17 dkg vaj
- 2-3 evőkanál sötét kakaópor
- 10 dkg cukrozott narancshéjkocka
- 5-10 dkg étcsokoládé a tetejére
- vaj és liszt a formához
A lisztet, a sót, a porcukrot, a sütőport, a narancs héját tálban összevegyítjük. Hozzáadjuk a tejfölt, a tojásokat és az olvasztott vajat, majd jól elkeverjük. A tésztát kettéosztjuk, az egyik felébe belekeverjük a kakaóport, a másikba a cukrozott narancskocka felét.
A formát vajazzuk, lisztezzük, és a kétféle masszát váltakozva belekanalazzuk. Csak háromnegyedéig teljen meg, mert sütés közben emelkedik. 180 fokos sütőben 20-25 percig sütjük, aztán 160 fokra mérsékelve még további 20-25 percig. Tűpróbával ellenőrizzük.
Langyosra hűtjük, majd kiborítjuk a formából. A csokoládét mikróban vagy gőz fölött megolvasztjuk, rácsorgatjuk a sütire, és megszórjuk a maradék narancshéjkockákkal, esetleg csokiforgáccsal.
Fotó: pexels