Konyha

Sós aprósütik: munka után is összedobhatod ezt a 4 egyszerű rágcsálnivalót

Ha vendégeket várunk, szinte biztos, hogy gondolkozunk valami aprósüteményen. Ehhez adunk most segítséget könnyen elkészíthető finomságokkal.

Olívás csavart rúd

Hozzávalók:

  • 12,5 dkg margarin
  • 18 dkg finomliszt
  • 1 teáskanál só
  • 1 mokkáskanál fehérborecet
  • 1 dl hideg víz
  • 1 tojás
  • 5 dkg magozott fekete olajbogyó
  • 1 evőkanál szezámmag
  • tengeri só

Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a szobahőmérsékletű margarint 3-4 dkg liszttel, négyzetes alakot formázunk belőle, és hűtőbe tesszük. A maradék lisztet elkeverjük 1 teáskanál sóval, a borecettel és 1 dl hideg vízzel. Összegyúrjuk, letakarjuk, 1 órárig pihentetjük. A tésztát kétszer akkora méretűre nyújtjuk, mint a margarinos kockánk. A margarint a közepére helyezzük, és ráhajtjuk a tésztát. Kinyújtjuk, majd újra áthajtjuk. 30 percre hűtőbe tesszük.

Újra kinyújtjuk, hajtogatjuk, hűtjük, és ezt háromszor megismételjük. Lisztezett felületen kinyújtjuk a tésztát fél centiméter vastagra. Megkenjük a felvert tojással, rászórjuk a lenmagot, és az egészen apróra vágott olajbogyót. Megsózzuk. A tésztát 1,5 cm-s csíkokra vágjuk, majd a csíkokon hármat-négyet tekerünk. Sütőpapírral bélelt tepsibe téve 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük. 20 perc alatt készre sütjük.

Citromos-tepertős pogácsa

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 10 dkg libatepertő
  • 5 dkg margarin
  • 1 tojás
  • 1 dl tej
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • só, bors
  • 1 citrom
  • tojás a pogácsa megkenéséhez

Az élesztőt langyos tejben elkeverjük. A tepertőt egészen apró kockákra vágjuk. Elmorzsoljuk a lisztet a margarinnal, hozzáadjuk a tojást és az élesztős tejet, a citrom lereszelt héját és a tepertőt, sózzuk, borsozzuk, összegyúrjuk a tésztát.

A kész tésztát konyharuhával letakarjuk, 1,5 órán át hagyjuk kelni. Majd lisztezett munkafelületen a tésztát 1,5-2 cm vastagságúra kinyújtjuk, megkenjük a felvert tojással, éles késsel bevagdossuk a tetejét kockásra, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a pogácsákat, és 200 fokra melegített sütőben készre sütjük.

Szalonnás-kukoricás muffin

Hozzávalók 12 muffinhoz:

  • 30 dkg liszt
  • 10 dkg margarin
  • 2 tojás
  • 1-1 dl tejföl és tej
  • 20 dkg kolozsvári szalonna
  • 1 fej lila hagyma
  • 20 dkg főtt, morzsolt (konzerv) kukorica
  • 5 dkg gouda sajt
  • só, bors
  • fél tasak sütőpor

A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A szalonnát kis kockákra vágjuk, zsírjára sütjük, és mikor már majdnem kész, hozzáadjuk a felkockázott hagymát is. Ezt 1-2 percig fonnyasztjuk, majd beletesszük a kukoricát is. A margarint megolvasztjuk, és összekeverjük a tészta összes hozzávalóját, a szalonnás-hagymás
keveréket a végén adjuk hozzá.

Muffinpapírokkal kibélelünk egy 12 darabos muffinformát, elosztjuk benne a tésztát, majd kb. 30 perc alatt készre sütjük. 5 perccel a sütés befejezése előtt megszórjuk a reszelt gouda sajttal.

Tökös-kevert tésztás pogácsa

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg sütőtök megsütve
  • 10 dkg margarin
  • 1 tojás
  • só, bors
  • fél tasak sütőpor
  • egész mák
  • lenmag és szezámmag a szóráshoz
  • tojás a pogácsa megkenéséhez

A sütőtököt sütőben megsütjük, majd mikor teljesen kihűlt (a legjobb előző napról megmaradt sült tököt használni), villával összetörjük. A margarint megolvasztjuk, összekeverjük vele a tészta összes hozzávalóját.

A sütőtökös masszát is beledolgozzuk. Sózzuk, borsozzuk. A tésztát 2 cm vastagra kinyújtjuk, megkenjük a felvert tojással, megszórjuk mákkal, lenmaggal és szezámmaggal. Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a pogácsákat, és 200 fokra melegített sütőben készre sütjük.

Fotó: Vrábel Kriszta