Konyha

Tavaszi medvehagyma: 4 gyors recept vacsorára, amit minden nap el akarsz majd készíteni

Ez a pikáns ízű zöld levél néhány éve jött divatba a konyhában. Azóta annyira népszerű lett, hogy a retek, az újhagyma és a metélőhagyma mellett most már aligha maradhat ki a tavaszt jelző zöldségek sorából.
medvehagymás recept

Omlett, sütőben sütve

medvehagymás omlett recept

Hozzávalók:
8 tojás
15 dkg főtt-füstölt sonka
2 púpozott evőkanál liszt
1 dl tejföl
1 csokor medvehagyma
só, frissen őrölt bors

A tojásokat felverjük, hozzákeverjük a lisztet és a tejfölt. Sózzuk, borsozzuk, beletesszük a felcsíkozott medvehagymát és sonkát. A keveréket hőálló kerámiatálba öntjük, és 200 fokon kb. 20 perc alatt szép pirosra sütjük. Melegen, azonnal tálaljuk.

Sajtos, göngyölt csirkemell

medvehagymás recept

Hozzávalók:
4 csirkemellfilé
1 csokor medvehagyma
15 dkg könnyen olvadó sajt
só, frissen őrölt bors
a panírozáshoz liszt,
zsemlemorzsa, tojás
olaj a sütéshez

A megmosott, szárazra törölt csirkemelleket úgy vágjuk be, hogy kiterítve téglalapot kapjunk. Sózzuk, frissen őrölt borssal fűszerezzük. Minden hússzeletre 2-3 levél medvehagymát helyezünk, erre tesszük a vékonyra szelt sajtot.

A szeleteket feltekerjük, fogpiszkálóval megtűzzük, majd bepanírozzuk a tekercseket. Bő, nem túl forró olajban, viszonylag lassan körbesütjük a töltött tekercseket. Párolt rizzsel kínáljuk. 430 kcal/adag

Házi krémsajt

medvehagymás krémsajt recept

Hozzávalók:
5 dl natúr joghurt
1 dl tejszín
4 kávéskanál só
kis csokor friss medvehagyma

A tejszínt elkeverjük a joghurttal, sózzuk. Egy mély tálat kibélelünk konyharuhával, és beleöntjük a joghurtot. Összekötjük a széleit, a csomónál átszúrunk egy fakanalat, amit a tál szélére rakunk úgy, hogy a rajta lógó gömböc ne érjen a tál aljába. Hűtőbe tesszük, és másnapra friss házi krémsajtot kapunk. A medvehagymát felcsíkozzuk, és elkeverjük a sajtkrémmel. Hűtőben egy hétig eláll.

Borjúfasírt burgonyapürével

borjú fasírt recept

Hozzávalók:
50 dkg darált borjúcomb
1 tojás
1 beáztatott, kifacsart zsemle
1 csokor medvehagyma
1 teáskanál mustár, só, bors
a krumplipüréhez:
1 kg krumpli
5 dkg vaj
1,5 dl tej
1 evőkanál csemegemustár

A medvehagymát vékonyra felcsíkozzuk és feldaraboljuk. Összekeverjük a vagdalt hozzávalóit, sózzuk, borsozzuk, a húsmasszát 1 órára a hűtőbe tesszük. Közben elkészítjük a krumplipürét: a felkockázott krumplit sós vízben puhára főzzük, leszűrjük. Hozzáadjuk a vajat, a tejet és a mustárt, áttörjük, krémesre keverjük.

Ha szükséges, sózzuk. Húspogácsákat formázunk, majd közepesen meleg olajban mindkét oldalukat szép pirosra sütjük.
320 kcal/adag

Fotó: archív