Hajtogatott tészta készítése
HOZZÁVALÓK:
70 dkg kenyérliszt
1 kávéskanál só
1 tojás
hideg víz
40 dkg tisztított sertésháj
1 kanál ecet
1 tojás a tészta kenéséhez
a tölteléke lehet porcukorral kevert darált mák, darált dió vagy sütésálló lekvár is
60 deka lisztet, a sót tálba szitálunk. Hozzáadjuk a tojást, és annyi hideg vizet, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk. Megdaráljuk, hozzáadjuk a maradék lisztet, és krémesre összedolgozzuk.
Vékonyra nyújtjuk, egyenletesen megkenjük a hájjal, félbehajtjuk, kicsit megnyújtjuk. A két szélét középre behajtjuk, és újból félbehajtjuk. Újra nyújtjuk, és a kétféle hajtogatást még kétszer megismételjük. Befóliázzuk, és éjszakára hűtőbe tesszük.
Lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk, kockákra vágjuk. 1-1 kiskanál tölteléket teszünk a közepükre. Vizes ecsettel megkenjük a széleit, és háromszögűre félbehajtjuk. A háromszögek két sarkát összefogjuk, tojással bekenjük, és 190 fokos sütőben 30-35 perc alatt pirosra sütjük. Rácson hűtjük, vaníliás porcukorral szórva kínáljuk.
Fotó: archív