Habos meggyes palacsinta
Hozzávalók 15 darabhoz:
- 35 dkg liszt
 - 1 csipet só
 - 1 evőkanál porcukor
 - 3 tojás
 - fél csomag szárított élesztő
 - 3 dkg olvasztott vaj
 - tej
 - 1 dl olaj a sütéshez
 - 60 dkg friss vagy mirelit meggy
 - 1 csapott kiskanál őrölt fahéj
 - 1 citrom reszelt héja
 - 5 dl édesített növényi tejszín
 - 1 csokor citromfű a díszítéshez
 
- A liszthez hozzáadjuk a sót, a porcukrot, a tojásokat, a szárított élesztőt, az olvasztott vajat, és annyi tejet, hogy tejszín sűrűségű tésztamasszát kapjunk.
 - Ezután a palacsintatésztát 15 percig pihentetjük, majd kisütjük a palacsintákat.
 - Utána elkészítjük a habos-meggyes tölteléket. A meggyet kimagozzuk, tálba tesszük, megszórjuk fahéjjal, hozzáadjuk a citromhéjat, összekeverjük, és lazán a habbá vert növényi tejszínbe forgatjuk a levével együtt.
 - Ha a palacsinták kihűltek, megtöltjük a meggyes krémmel, felcsavarjuk, tányérra fektetjük, és friss citromfűvel díszítjük.
 
Szedres franciapalacsinta
Hozzávalók 15 palacsintához:
- 30 dkg liszt
 - 1 csipet só
 - 2 evőkanál porcukor
1 csomag vaníliás cukor - 3 tojás
 - 1 dl tejszín,
 - tej
10 dkg vaj a sütéshez - 2 evőkanál cukor
 - 3,5 dl natúr zöld tea
 - 35 dkg fekete szeder
 - 2 kiskanál keményítő
 - 1 evőkanál rum
 - porcukor
 - 1 csokor friss menta
 
- A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a porcukrot, a tojássárgát, a tejszínt és annyi tejet, hogy tejszín sűrűségű, csomómentes tésztamasszát kapjunk.
 - Lazán beleforgatjuk a habbá vert tojásfehérjéket, és palacsintákat sütünk belőle. A szedres öntethez a cukrot világosbarnára karamellizáljuk, felöntjük a zöld teával, és felforraljuk.
 - Beletesszük a fekete szedret, újból felforraljuk, és besűrítjük a keményítővel. Lehúzzuk a tűzről, és rummal ízesítjük.
 - Tálaláskor a forró palacsintákat négybe hajtjuk, tányérra fektetjük, körbelocsoljuk a szedres öntettel, megszórjuk porcukorral, és friss mentával díszítjük.
 
Ez is érdekelhet: Már alig emlékszik valaki ezekre a békebeli süteményekre: a dédi titkos húsvéti receptjei

Sárgabarackos palacsinta
Hozzávalók 15 palacsintához:
- 30 dkg liszt
 - 1 csipet só
 - 2 evőkanál porcukor
 - 1 csomag vaníliás cukor
 - 3 tojás
 - tej
 - 10 dkg vaj a sütéshez
 - 80 dkg sárgabarack
 - 3 evőkanál cukor
 - 1,5 dl víz
 - fél dl barackpálinka
 - 4 szál friss menta a díszítéshez
 
- A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a tojássárgákat, és annyi tejet, hogy tejszín sűrűségű tésztamasszát kapjunk.
 - Ezután lazán belekeverjük a kemény habbá vert tojásfehérjéket, és forró vajon tenyérnyi korongokat sütünk belőle.
 - A barackos öntethez a sárgabarackot forrásban lévő vízben leforrázzuk, majd lehúzzuk a héját, és kimagozzuk. Vastagabb szeletekre vágjuk, és a cukorból, vízből főzött forró szirupba tesszük.
 - Ha felforrt, lehúzzuk a tűzről, és meglocsoljuk a barackpálinkával. Tálaláskor a palacsintakorongokat a barackos öntettel rétegezzük, friss mentával díszítjük, és forrón kínáljuk.
 
Málnás-túrós rakott palacsinta
Hozzávalók 15 palacsintához:
- 35 dkg liszt
 - 1 csipet só
 - 1 evőkanál cukor
 - 3 tojás
 - tej
 - 1dl olaj a sütéshez
 - 50 dkg ricotta túró
 - 3 evőkanál porcukor
 - 1 citrom reszelt héja
 - 35 dkg friss málna
 - 1 csokor citromfű a díszítéshez
 
- A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a cukrot, a tojásokat, és annyi tejet, hogy tejszínsűrűségű tésztamasszát kapjunk.
 - Ezután kevés forró olajon ízlés szerinti vastagságú piros palacsintákat sütünk belőle. Közben a töltelékhez a ricotta túrót simára keverjük a porcukorral és a citromhéjjal.
 - Egy kapcsos kerek tortaformát vékonyan kiolajozunk, és a kész palacsintákat egymásra rétegezzük a túrós töltelékkel. A tetején túrókrém legyen.
 - Ha elkészült, 200 fokos sütőben 15 percig sütjük, majd kivesszük, és a tetejét ízlésesen megrakjuk a megmosott, és lecsepegtetett friss málnaszemekkel. Cikkekre vágva, forrón tálaljuk, és citromfűvel
díszítjük. 
Fotó: pexels


