Joghurtos csirkenyárs
Hozzávalók:
- 60 dkg csirkemellfilé
- 1,3 dl natúr joghurt
- 5 cm-es friss, reszelt gyömbér vagy 1 teáskanál szárított gyömbér
- 2 teáskanál őrölt római kömény
- 1 teáskanál kurkuma
- 2 gerezd fokhagyma
- só
A gyömbért elkeverjük a joghurttal, a felaprított fokhagymával, a római köménnyel és a kurkumával. A húst 2-3 cm-es kockákra vágjuk és megsózzuk. Megforgatjuk a fűszeres keverékben. Legalább 30 percig hagyjuk benne állni, de egész nap is benne hagyhatjuk.
A csirkemellkockákat nyársra húzzuk, és faszénen pár perc alatt minden oldalról készre sütjük.
Joghurtos grillezett cukkinisaláta
Hozzávalók:
- 60 dkg cukkini
- 3 dl natúr joghurt
- 1 kis csokor friss menta
- 1 citrom
- 2 gerezd fokhagyma
- só, olívaolaj
Vékonyan felkarikázzuk a cukkinit, teflonserpenyőben, kevés olajon meggrillezzük a szeleteket. Enyhén megsózzuk. Az egyik felaprított fokhagymát csak az utolsó pillanatban adjuk hozzá. A mentát apróra vágjuk, elkeverjük a joghurttal, sózzuk, hozzáfacsarunk pár csepp citromlevet, elkeverjük benne a másik gerezd felaprított fokhagymát. A cukkinit egy tálba tesszük, és ráöntjük a joghurtot.
Ez is érdekelhet:
Kakukkfüves padlizsánlepény
Hozzávalók:
- 40 dkg padlizsán
- 30 dkg kész leveles tészta
- 20 dkg mozzarellagolyó
- friss kakukkfű
- só, bors, olívaolaj
A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Sütőpapíron egészen vékonyra kinyújtjuk a leveles tésztát, és a papírral együtt nagyméretű sütőtepsire tesszük. A padlizsánt és a mozzarellát vékonyan felszeleteljük. Először a sajtot helyezzük a tésztára, majd rá a padlizsánokat.
Sózzuk, borsozzuk, kevés olajat locsolunk rá. Majd a lemorzsolt, friss kakukkfű következik. 25 perc alatt szép pirosra sütjük. Hidegen és melegen is tálalható.
Csípős-édes sertéssült
Hozzávalók:
- 1 kg sertés császárvég vagy oldalas egyben
- 10 dkg sűrített paradicsom
- 1 evőkanál erőspaprikakrém
- 2 evőkanál méz
- 1 evőkanál olaj
- 1 mokkáskanál őrölt fahéj
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors
A paradicsomot, paprikakrémet, mézet, olajat, fahéjat elkeverjük. Hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát.
A húst megsózzuk, megborsozzuk, vékonyan bekenjük a pác egyharmad részével. Alufóliával lefedve, előmelegített sütőben, 200-220 fokon 1,5 órán keresztül elősütjük a húst. Bekenjük a maradék páccal, faszenes grillen oldalanként további 6-8 percig sütjük, amíg mindenhol szépen megpirul.
Fotó: archív