Kakukkfüves csirkehamburger
Hozzávalók:
- 4 darab magos zsemle
- 40 dkg szeletelt csirkemell
- 3 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 1,5 evőkanál kakukkfű
- 4 evőkanál sűrített paradicsom
- 2 evőkanál piros erős paprika
- 1 teáskanál méz
- 1 gerezd fokhagyma
- zöldsalátalevelek
- 2 paradicsom
- lila hagyma
A húst akkora szeletekre vágjuk, hogy jól elférjenek a zsemlékben. Sózzuk, borsozzuk őket, megkenjük olívaolajjal, megszórjuk kakukkfűvel. Fóliával lefedjük, hűtőszekrénybe tesszük 1-2 órára. A sűrített paradicsomhoz hozzáadunk 1 szem felkockázott friss paradicsomot, 1 evőkanál aprított csípős pirospaprikát, a fokhagymát, a mézet és kakukkfüvet.
Botmixerrel pürésítjük. Sózzuk, borsozzuk. A zsemléket kettévágjuk, a vágott felüket megpirítjuk a grillrácson. A csirkemelleket készre grillezzük. Egy-egy salátalevelet helyezünk a zsemlékbe, rátesszük a grillezett húst, a vékonyra szelt paradicsomkarikákat, kevés paprikakrémet és a hagymaszeleteket. A mártást kis tálkákban kínáljuk mellé, így még mártogatni is lehet a falatokat.
Barbeque oldalas
Hozzávalók:
- 1 kg oldalas
- 4 evőkanál sűrített paradicsom
- 1 evőkanál fehérborecet
- 1 evőkanál Worcester-szósz
- 2 evőkanál méz
- 1 gerezd aprított fokhagyma
- 7 evőkanál olaj
- só, bors
Elkeverjük az olajat a mézzel, a sűrített paradicsommal, a Worcester-szósszal, az ecettel, a fokhagymával. Sózzuk, borsozzuk. A csontok között feldaraboljuk. Sózzuk, borsozzuk. Bekenjük a fűszeres szósz felével, tűzálló tálba helyezzük, alufóliával lefedjük, és egy éjszakára a hűtőszekrénybe tesszük. Fóliával lefedve 220 fokon 1 órán keresztül sütjük a húst. Kivesszük a sütőből, megkenjük a maradék páccal, és kerti grillen 10 perc alatt ropogósra sütjük.
Rozmaringos grillkolbász
Hozzávalók:
- 50 dkg grillkolbász
- 10 db 5-6 cm-es rozmaringág
- 10 dkg natúr krémsajt
- 10 dkg natúr görög joghurt
- 5 dkg juhtúró
- 3 dkg savanyított, szeletelt erős paprika
- frissen őrölt bors
- 1 gerezd fokhagyma
- fél dl extra szűz olívaolaj
A joghurtot, juhtúrót és a krémsajtot az olajjal simára keverjük. Az erős paprikát felkockázzuk, a fokhagymát és pár rozmaringlevelet felaprítunk, és a joghurtos krémhez keverjük. Frissen őrölt borssal és sóval fűszerezzük. A rozmaringágakat elfelezzük, minden kolbászba tűzünk egy-egy ágat. Grillrácson készre sütjük a kolbászokat, és mellé tálaljuk a fűszeres-csípős joghurtkrémet.
Grillezett csirke joghurtos uborkával
Hozzávalók:
- 80 dkg csirkemell
- 50 dkg kovászolni való uborka
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 dl natúr joghurt
- 1 csokor kapor
- 1 kis csokor friss menta
- 4-5 evőkanál fehérborecet, olívaolaj
- 1 evőkanál szárított kakukkfű, oregánó
- 1 evőkanál reszelt citromhéj
- só, frissen őrölt bors
A csirkemellet vékonyra szeleteljük, enyhén megsózzuk, megborsozzuk. 1 dl olívaolajat elkeverünk a zöldfűszerekkel, a citromhéjjal, a gerezd zúzott fokhagymával. Megforgatjuk a csirkeszeleteket az olajban, és 2-3 órára hűtőszekrénybe tesszük.
Pácolás után faszenes grillen, kontakt grillen vagy tapadásmentes serpenyőben zsiradék nélkül, nagy lángon ropogósra sütjük a hússzeletek mindkét oldalát.
Az uborkákat megmossuk, a végüket levágjuk. Vékony karikákra szeleteljük, tálba tesszük. Enyhén besózzuk, elkeverjük az apróra vágott kaporral, mentával és az ecettel. Megborsozzuk. Így hagyjuk állni az uborkát, majd tálalás előtt hozzákeverjük a natúr joghurtot.
Fotó: archív