Konyha

Tippek a laktató ebédhez: töltött húsok újragondolva

A töltött húsok mindig izgalmasak és laktatóak, érdemes kipróbálni többféle receptet is. Süthetjük, ránthatjuk is őket, a lényeg, hogy a töltelék ne száradjon ki.

Cukkinis pulykamell

HOZZÁVALÓK:

  • 70 dkg pulykamellfilé
  • frissen őrölt bors
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 közepes cukkini
  • 2 szál friss rozmaring
  • 8 vékony szelet bacon
  • fél dl olaj

A körethez:

  • 40 dkg barna rizs
  • 1 liter zöldségleves
  • 5 dkg vaj
  • 1 csokor petrezselyem

A pulykamellfilét felszeleteljük úgy, hogy csak minden második szeletet vágunk le teljesen, majd szétnyitjuk, kiklopfoljuk, és sóval, borssal, zúzott fokhagymával fűszerezzük. A cukkiniket zöldséghámozóval hosszában vékonyra szeleteljük, befedjük vele a pulykaszeleteket, megszórjuk aprított rozmaringgal, és szorosan felcsavarjuk. 2-2 szelet baconba tekerjük, és 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt pirosra sütjük.

Közben a körethez a barna rizst a zöldséglevesben puhára főzzük, majd leszűrjük, és vajon futtatott aprított petrezselyemmel összeforgatjuk. Tálaláskor a szeletelt cukkinis pulykamellet a petrezselymes barna rizzsel körítjük, és meglocsoljuk a saját szaftjával.

Lecsóval töltött csirkemell

HOZZÁVALÓK:

  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 1 kisebb vöröshagyma
  • 3 sárgahúsú zöldpaprika
  • 1 csípős zöldpaprika
  • 2 nagyobb paradicsom
  • só, frissen őrölt bors
  • 4 csirkemellfilé
  • 2 tojás
  • fél dl olaj

A körethez:

  • 60 dkg tisztított burgonya
  • 6 dkg vaj
  • 2 szál friss kakukkfű

A füstölt szalonnát kicsi kockákra vágva kisütjük, megfuttatjuk rajta az aprított vöröshagymát, hozzáadjuk a karikákra szelt zöldpaprikákat, paradicsomot, és megsózzuk, megborsozzuk. Közepes tűzön roppanósra pároljuk, majd ráütjük a tojásokat, és nem túl keményre pároljuk. Amíg hűl, a csirkemelleket éles késsel felszúrjuk, megtöltjük a tojásos lecsóval, a nyílást hústűvel összetűzzük, sózzuk, borsozzuk, és forró olajra téve, letakarva, közepes tűzön minden oldalukat pirosra sütjük.

A burgonyát sós vízben megfőzzük, és kakukkfüves vajon átforgatjuk.Al A csirkemellet félbevágva tányérra fektetjük, burgonyával körítjük, és a saját szaftjával meglocsoljuk.

Ez is érdekelhet

Padlizsánkrémmel töltött karaj

HOZZÁVALÓK:

  • 1 nagyobb padlizsán
  • 1 kisebb vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • frissen őrölt bors
  • 1 csokor petrezselyem
  • fél citrom
  • 80 dkg sertéskaraj csont nélkül
  • 4 kiskanál mustár
  • fél dl olívaolaj

A körethez:

  • 70 dkg egyforma
  • héjában főtt burgonya
  • 5 dl olaj a sütéshez

A padlizsánt tepsibe tesszük, és 180 fokos sütőben, néha megforgatva, 25-30 perc alatt megsütjük. Lehúzzuk a héját, villával krémesre törjük, és az apróra vágott hagymával, fokhagymával, sóval, borssal, aprított petrezselyemmel, a fél citrom kicsavart levével ízesítjük. A karajokat nyitott szeleteléssel felszeleteljük, szétnyitjuk, klopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, megkenjük mustárral, és elosztjuk rajtuk a padlizsánkrémet. Felcsavarjuk, megkötözzük, és forró olajon megpirítjuk. Tepsibe tesszük, és 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.

A főtt burgonyát meghámozzuk a körethez, majd cikkekre vágjuk, bő forró olajban pirosra sütjük, és ha elkészült, szalvétára szedjük.

Padlizsánkrémmel töltött karaj

Fokhagymával töltött marharolád

HOZZÁVALÓK:

  • 70 dkg hátszín
  • frissen őrölt bors
  • 12 gerezd fokhagyma
  • fél dl olaj
  • 4 kiskanál dijoni mustár
  • 1 dl száraz vörösbor

A körethez:

  • 60 dkg tisztított
  • burgonya
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • fél dl olaj
  • 1 kis csokor petrezselyem

A hátszínt szeleteljük, úgy, hogy csak minden második szeletet vágunk le teljesen, szétnyitjuk, kiklopfoljuk, és sózzuk, borsozzuk. A fokhagymákat szeletekre vágjuk, forró olajon megfuttatjuk, és egyenletesen elosztjuk a hússzeleteken. Szorosan felcsavarjuk, megkötözzük, sózzuk, borsozzuk, és megkenjük mustárral. Olajozott tepsibe fektetjük, két deci vizet öntünk alá, és alufóliával letakarva majdnem puhára pároljuk. Meglocsoljuk a vörösborral, és fólia nélkül pirosra sütjük.

A körethez a burgonyát sós vízben megfőzzük, leszűrjük, burgonyanyomóval összetörjük, és belekeverjük a forró olajon futtatott petrezselymes vöröshagymát. A felszeletelt roládot tányérra fektetjük, meglocsoljuk a szaftjával, és a burgonyával körítjük.

Fotó: pexels