Almás szelet fahéjas karamellel
Hozzávalók 22×33 cm-s tepsihez:
25 dkg liszt
10 dkg porcukor
3 egész tojás
10 dkg vaj
2 dl tejföl
2 teáskanál sütőpor
4 csapott evőkanál őrölt fahéj
60 dkg zöldalma
10 dkg cukor
5 dkg vaj
0,5 dl tej
A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A lisztet elkeverjük a porcukorral, sütőporral, fahéjjal. Hozzáadjuk az egész tojásokat, a lágy vajat, a tejfölt, csipet sót, és simára keverjük a tésztát, majd a kivajazott, kilisztezett tepsibe öntjük. Az almákat megmossuk, felnegyedeljük, kivágjuk a magházat, majd vékonyan felszeleteljük a gerezdeket. Beborítjuk velük (átfedéssel) a tésztát, majd 35-40 perc alatt készre sütjük a pitét. Közben elkészítjük a fahéjas karamellt: 10 dkg cukorból közepesen sötét karamellt főzünk, hozzáadjuk a vajat, a tejet, a fahéjat. Addig melegítjük, amíg a hideg vajtól és tejtől megkeményedett massza újra fel nem olvad. A kihűlt almás pitét meglocsoljuk a karamellel. Ha közben visszakeményedne, még egy kicsit melegítjük.
Étcsokoládés-karamelles pite
Hozzávalók a tésztához:
15 dkg liszt
10 dkg hideg, felkockázott vaj
1 tojás
1 evőkanál porcukor
csipet só
a karamellkrémhez:
12,5 dkg cukor
10 dkg vaj
170 gr cukrozott sűrített tej
a csokoládémázhoz:
10 dkg étcsokoládé
5 dkg vaj
1 evőkanál víz
Kézi mixerrel összekeverjük a tészta hozzávalóit. Ettől még nem áll össze, morzsás lesz. Ezért kézzel, két-három mozdulattal egybegyúrjuk. (Ne gyúrjuk sokáig, mert nem lesz omlós a tészta!) 2 órára hűtőbe tesszük. A tésztát egy 20 cm-s vagy több kisebb piteformába kinyújtjuk. Villával alaposan megszurkáljuk az alját, és 30 percre visszatesszük a hűtőbe. Sütőpapírt teszünk rá, nehezéknek szárazbabot, és 30 percen keresztül 180 fokra előmelegített sütőben sütjük. A cukrot karamellizáljuk, hozzáadjuk a vajat, melegítjük, amíg a karamell újra felolvad, és beletesszük a sűrített tejet. A krémet hűtjük, a tortára szedjük, és hűtőbe tesszük szilárdulni. A csokoládét a vajjal és a kanál vízzel együtt vízgőz felett felolvasztjuk. Bevonjuk a torta tetejét a csokoládékrémmel, és szilárdulásig hűtőszekrénybe tesszük.
Vajkaramellás-narancsos márványkuglóf
Hozzávalók:
22 dkg liszt
10 dkg porcukor
10 dkg vaj
3 nagy tojás
1 evőkanál kakaópor
2 teáskanál sütőpor
csipet só
2 dl tej
a mázhoz:
10 dkg cukor
10 dkg vaj
1 narancs kifacsart leve
5 dkg kandírozott narancs
A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A vajat megolvasztjuk, a kakaópor kivételével az összes hozzávalót egy keverőtálba tesszük, és kézi mixerrel 1-2 perc alatt összekeverjük a tésztát. Annyi tejet adagoljunk hozzá, hogy sűrű, de kicsit már folyós legyen. A tésztát egyharmad-kétharmad arányban kettéosztjuk, a kisebbik részhez keverjük hozzá a kakaót. Kivajazunk, kilisztezünk ki egy kisméretű kuglófformát, az aljára szedünk egy adag fehér tésztát, majd egy kanál kakaósat, megint fehéret stb. 50-60 percen keresztül sütjük, tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e a közepe. A cukrot karamellizáljuk, hozzáadjuk a vajat és a narancslevet, melegítjük, amíg a karamell újra felolvad. Ha sűrű, de még éppen folyós, a kihűlt kuglófot megcsorgatjuk a narancsos karamellel, és megszórjuk kandírozott naranccsal.
Karamellszelet
Hozzávalók tésztához:
40 dkg búzaliszt
15 dkg kristálycukor
10 dkg vaj
1 nagy tojás
1 dl tej
1 tasak sütőpor
a krémhez:
1 tasak tejszín ízű pudingpor
3 dl tej
20 dkg vaj
15 dkg porcukor
5 dkg kristály
A tésztához a cukrot karamellizáljuk, hozzáadjuk a tejet és a vajat, melegítjük, amíg újra fel nem olvad a karamell. A lisztet elkeverjük a sütőporral, hozzáadjuk a karamelles tejet, a tojást, és összegyúrjuk a tésztát. 4 részre osztjuk, 28×38 cm-s sütőlemezre kinyújtjuk, és 200 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt készre sütjük. A krémhez 5 dkg cukorból karamellt készítünk, hozzáadunk 5 dkg vajat, és melegítjük, amíg újra felolvad. A pudingot készre főzzük, a maradék 15 dkg vajat habosra keverjük a porcukorral, elkeverjük a pudinggal. Két lapot megkenünk a tejszínes krémmel, egy-egy tésztalapot helyezünk rájuk, majd vékonyan megkenjük karamellkrémmel az egyik töltött részt és ráhelyezzük a másikat. 2-3 órára, de inkább egy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük szeletelés előtt.
Fotó: Archív