Otthon és Kert

Két héttel tovább is eláll a banán, ha ezen a helyen tárolod a konyhában

A banán nem válik pépessé és barnává, és akár 2 héttel tovább is eláll, ha ezen a  helyen tárolod a konyhában. Lehet, hogy eddig te is rosszul csináltad?
banán a konyhában

A banán az egyik leggyakrabban elpazarolt gyümölcs az Egyesült Királyság háztartásaiban, gyakran kidobják, mivel gyorsan érik és megbarnul. Gyanítjuk, itthon sem lehet ez másképp. A banán, amely sok háztartásban kedvelt nassolnivaló, gyakran esik áldozatul a gyors érési és barnulási ciklusnak, ami a gyümölcs kidobásához vezet.

Míg az olyan receptek, mint a banánkenyér és a fagylalt, finomak, és segíthetnek megelőzni a pazarlást, néha csak egy gyors harapnivalóra van szükséged útközben, nem érsz rá pacsmagolni a túlérett banánnal.

Éppen ezért a hulladékgazdálkodási szakértők által megosztott okos tárolási tipp lehetőséget kínál arra, hogy a banánt akár két hétig tovább frissen tartsd, csökkentve ezzel a hulladékot és pénzt takaríts meg.

Ennek a tartósítási módszernek a kulcsa a banán érésének megértésében rejlik. „A banánból etiléngáz szabadul fel, ami felgyorsítja az érést” – magyarázza a Wheeldon Brothers hulladékgazdálkodási szakértője.

„A szárak fóliába csomagolása jelentősen lelassítja ezt a folyamatot.”

A hűtőben rejlik a titok

Ha a banán teljesen megérett, a következő lépés a hűtőbe helyezés. A hulladékügyi tanácsadó megjegyezte: „Ha teljesen megértek, szép sárgák, a hűtőszekrénybe téve megakadályozhatod, hogy tovább érjenek – anélkül, hogy ez befolyásolná a gyümölcs minőségét.”

Bár ez a módszer csodákra képes az érett banánnal, fontos megjegyezni, hogy az éretlen banán hűtőszekrényben való tárolása negatívan befolyásolhatja az ízét és állagát. Tehát ezt a trükköt csak akkor szabad használni, ha a banán elérte a csúcsérettséget.

banán a konyhában
Két héttel tovább is eláll a banán, ha ezen a helyen tárolod a konyhában

A banán hűtésével kapcsolatban a leggyakoribb probléma, hogy a banán héja a hűtéstől megbarnulhat.

„A barna héj miatt sokszor azt hiszik, hogy a banán megromlott. De a belseje általában még ekkor is finom marad. Ez egy egyszerű módja annak, hogy csökkentsd az élelmiszer-pazarlást, és a legtöbbet hozd ki az élelmiszerekből” – mondta a hulladékgazdálkodási szakember.

„Ez az egyszerű trükk remek példa arra, hogy apró változtatásokkal pénzt takaríthass meg és csökkenthesd a pazarlást” – tette hozzá a szakember.

„Ha újragondoljuk, hogyan tároljuk a mindennapi élelmiszereket, például a banánt, mindannyian kivehetjük a részünket az élet fenntarthatóbbá tételéből.”

Ez az okos módszer azt mutatja, hogy néhány apró változtatással a gyümölcstárolás módjában sokkal tovább élvezhetjük a banánt, és csökkenthetjük a felesleges hulladék mennyiségét, ami a pénztárcának és a bolygónak is jót tesz.

Ez is érdekelhet: A hagyma és a krumpli ősellenségek: ezeket az ételeket nem szabad egymás mellett tárolni a hűtőben

Forrás

Fotó: gettyimages