A magyarok egyik ikonikus itala a pálinka, nem hiába hungarikum is. A szeszesital főzésekor mindössze néhány dologra kell odafigyelned és teljesen jó minőségű pálinkát főzhetsz akár otthon is. Viszont 2015 januárjától megváltoztak a pálinkafőzésre vonatkozó szabályok, ezekkel nem árt tisztában lenni, mielőtt még belevágunk.
A magánfőzés csak magánszemélyek számára engedélyezett, az elkészült párlatot kizárólag a készítője, családtagjai, vendégei fogyaszthatják. Az otthon készített pálinkát nem adhatja el semmilyen mennyiségben. Az állam azért nem nézi jó szemmel az otthoni főzést, mert adóbevétel elmaradásával jár.
Magánfőzőnek azt a személyt nevezzük, aki saját tulajdonú gyümölcsből saját tulajdonú eszközökkel állítja elő a párlatot.
A magánfőzéshez továbbra sem kell engedélyt kérni, de a magánfőzésre szolgáló desztilláló-berendezést viszont a tulajdonszerzést követő 15 napon belül be kell jelenteni. A jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003.évi CXXVII. törvény 67/A.§ (2) bekezdése alapján a bejelentés tartalmazza a magánfőző nevét, lakcímét, adóazonosító jelét, a desztillálóberendezés feletti tulajdonszerzés időpontját, a desztillálóberendezés űrtartalmát és tárolásának, használatának helyét, ha az eltér a magánfőző lakcímétől – írta a boon.hu.

Pálinka bérfőzés szabályai
Azokat a gyümölcstermesztőket hívhatjuk bérfőzőnek, akik saját alapanyagukból, de hivatalos főzdében készíttetik el a párlatot. Ugyanazok a szabályok érvényesek itt is, mint a magánfőzőknél, kivéve azt, hogy nagyon szigorú feltételek mellett ugyan, de értékesíthetik a pálinkát. Ez viszont rengeteg adminisztrációval jár.
Ez is érdekelhet: Fügét mutatunk: pálinka, mártogatós, lekvár is készülhet a nyár legédesebb gyümölcséből
Nincs őstermelői pálinka
- Fontos tudni, hogy olyan, hogy őstermelői pálinka, nem létezik. A jogszabályok nem ismerik ezt a kategóriát.
- A jövedéki szabályok szigorú betartása mellett a pálinkafőzés jogilag szabályozott keretek között működhet.
- Akik a saját gazdaságukban szeretnék kipróbálni a pálinkafőzést, azoknak érdemes először tájékozódni a NAV útmutatójában.
Mi is az a pálinka?
A pálinka eredetvédett gyümölcspárlat, melyet Magyarországon és négy osztrák tartományban állítanak elő. Az Erdélyben, illetve Románia területén készülő pălincă a magyar pálinkától törvényi szempontból független, eredetvédett román gyümölcspárlat.
A történelmi magyar pálinka rozsból, búzából, kukoricából, hajdinából, burgonyából, ritkábban akár céklából, édes gyökerekből vagy borsóból készült párlatokat is magában foglalt, amíg ezek helyét át nem vette a finomszeszgyártás, a 20. század első felében.
A pálinkát erjesztett gyümölcscefre, gyümölcsmust vagy gyümölcsvelő lepárlásával készítik. Általában szintén a pálinkák közé sorolják a – törvényi szempontból különálló – törkölypálinkát, amely erjesztett szőlőtörköly párlata. A pálinka, a törkölypálinka és bizonyos helyi változataik európai uniós eredetvédelem alatt állnak. A pálinkának leggyakrabban szilva, körte, alma, kajszibarack, meggy, cseresznye, szőlőtörköly vagy eper az alapanyaga, de bármilyen Magyarországon termett gyümölcsből (az osztrák tartományokban csak helyi kajszibarackból) készülhet.
Fotó: Thinkstock Digitális