A banán gyakran gyorsabban barnul meg, mint szeretnénk. Hogy ne kelljen már néhány nap után túlérett vagy akár romlott darabokat kidobnod, érdemes néhány egyszerű trükköt megfogadni.
Már vásárláskor számít, melyik banánt választod
- Már az üzletben eldőlhet, meddig marad friss a banán. Ne a teljesen érett, sárga és barna pöttyös példányokat válaszd, hanem azokat, amelyek még kissé zöldesek és kemények. Ezek otthon szépen beérnek, és így hosszabb ideig fogyaszthatók maradnak.
- Arra is figyelj, hogy szállítás közben ne nyomódjanak meg a gyümölcsök, mert ezek a sérült részek barnulnak be a leggyorsabban. Emellett fontos tudni, hogy a hűtőszekrény nem jó választás a banán tárolására: a trópusi gyümölcs érzékeny a hidegre, és hamar megbarnul a héja.
- Kerüld a banánok közvetlen érintkezését olyan gyümölcsökkel, mint az alma, a paradicsom vagy a körte: ezek etiléngázt bocsátanak ki, ami jelentősen felgyorsítja az érési folyamatot.

Ezek is érdekelhetnek:
Eddig kidobtad a banánhéjat? 6 nyomós okunk van rá, ami miatt soha többet nem végzi a szemetesben
Fogyj a kedvenc gyümölcsöddel: heti 2 kiló mínuszt ígér zsírból az olcsó banándiéta
8 ok, amiért a banán igazi csodaszer: soha többé nem dobod ki a héját sem
Zseniálisan egyszerű: így segít a fólia, hogy tovább friss maradjon
Egy igazán egyszerű és működő trükk: tekerd be a banán szárát folpackkal. Az érési folyamatért részben felelős etiléngáz ugyanis ezen a részen keresztül távozik. A fólia ezt a folyamatot lelassítja, így az egész gyümölcs később érik meg.
Ráadásul segít megtartani a banán nedvességtartalmát is, így tovább marad lédús és étvágygerjesztő marad. A környezetbarát megoldások kedvelői számára a méhviaszos kendők is jó alternatívát jelenthetnek, ugyanolyan hatékonyak, ráadásul fenntarthatóbbak is.
Jótékony hatásai:
- Káliumtartalmának köszönhetően véd a szív- és érrendszeri betegségek ellen, valamint szabályozza a vérnyomást, és segíti a szív funkcióját.
- Magas rosttartalmának köszönhetően segíti az emésztést, és a tápanyag felszívódását, antacid (savközömbösítő) hatása miatt véd a gyomorfekély ellen, valamint hozzájárul a szervezet sav-bázis háztartásának egyensúlyához is.
- Rengeteg kalciumot tartalmaz, ami segíti a csontok egészségét, véd a szédülés ellen. A banán igen kalóriadús, így energiához juttat a nap bármely szakaszában. Cukortartalma normalizálja a vércukorszintet.
Mit tehetsz, ha már túlérett a banán?
Előfordulhat, hogy minden óvatosság ellenére néhány banán túléretté válik. Ezek azonban tökéletesek turmixokhoz, banánkenyérhez, palacsintához vagy akár fagyasztott banánfagyi alapjaként is.
Forrás: bunte
Fotó: pexels