Minden háziasszony jól tudja, hogy a sütő a konyha takarításának legnehezebb része. Pláne akkor megy el a kedvünk tőle, ha korábban már többször is elodáztuk a dolgot, és az előző leégések után kitörölés nélkül újra használatba vettük, rontva ezzel a helyzeten. Ráadásul, mivel a készülék leggyakrabban az alsó szekrénybe kerül, csak négykézláb lehetséges hozzáférni, ami igen megterhelő.
A drága tisztítószerek is gyakran okoznak csalódást, az agresszív súrolás pedig károsíthatja a felületet. A következő tippek azonban erős sikálás nélkül is működnek.
Tepsik és sütőrácsok
Igazi kihívás a tepsik és sütőrácsok tisztítása. Az odaégett zsír és lerakódások nemcsak csúnyák, hanem az ételek ízét is befolyásolhatják. Ám néhány, háztartásban is megtalálható szerrel könnyedén újjávarázsolhatjuk őket.
- Szódabikarbóna és ecet – a verhetetlen páros
Szórjunk egy vastag réteg szódabikarbónát a tepsi aljára vagy a sütőrácsra, és permetezzünk rá ecetet. A két összetevő habzani fog, ami segít fellazítani a makacs szennyeződéseket. Hagyjuk állni legalább 30 percig a keveréket, majd a szivacs súroló felével dörzsöljük át finoman. Öblítsük le forró vízzel.
- Só és citrom – ha nincs kéznél ecet
Ehhez a módszerhez durva szemű sóval szórjuk be a tepsit, majd vágjunk félbe egy citromot, és a vágott felével dörzsöljük át a felületet. Hagyjuk állni fél órát, majd öblítsük le meleg vízzel.
- Szódabikarbónás paszta – a legmakacsabb szennyeződések ellen
Keverjünk össze három evőkanál szódabikarbónát pár csepp vízzel, hogy sűrű pasztát kapjunk. Kenjük be vele a szennyezett részeket, és hagyjuk állni egy éjszakán át. Majd a mosogatószivacs súroló felével dörzsöljük át a felületet, és öblítsük le.
- A sütőpor ereje – inkább az enyhébb -szennyeződésekre
Kiválóan működik a takarításban ez a sütési alapanyag is. Szórjunk sütőport a tepsibe, öntsünk rá egy kevés vizet. Hagyjuk hatni egy órán keresztül, majd töröljük át, és öblítsük le.
Ez is érdekelhet: Tepsik és sütőrácsok: súrolás nélkül távolíthatod el az odaégett zsírt ezzel a 6 tippel
Gőzölés citrommal
A citrom nem véletlenül a mosogatószerek egyik alap-összetevője, rendkívüli zsíroldó hatással rendelkezik. A makacs szennyeződéseket ki is gőzölhetjük a segítségével a sütőből.
Öntsünk forró vizet egy hő-álló tálba, például éppen abba a tepsibe, ami a legszennyezettebb. Csavarjuk bele három citrom levét, és a héjakat is dobjuk a tálba. Tegyük az egészet a 150 fokra előmelegített sütőbe, és „süssük” egy órán át, míg bőséges citromos gőz képződik. Hagyjuk teljesen kihűlni a sütőt, benne a citromos vízzel, majd töröljük át a sütő belsejét és az ajtót.
Ha nincs kéznél citrom, a lime, a narancs és a grépfrút ugyanolyan jól szolgál erre a célra.
Segít az alufólia
Talán hihetetlennek hangzik, de a sima alufólia csodákra képes. Ez az olcsó segítőtárs, ami biztosan mindig van otthon, a legjobb szövetségesünk lesz a rászáradt ételmaradékok és ráégett szennyeződések elleni harcban.
- Az extrán szennyezett tepsik és sütőrácsok megtisztításához tépjünk le egy nagy darab alufóliát, és csomagoljuk be vele a tepsit vagy a rácsot.
Töltsük meg a kád alját meleg vízzel (annyival, hogy ellepje a szennyezett a tepsit, sütőrácsot), és oldjunk fel benne egy mosogatógép-tablettát.
Áztassuk két órán át, amíg az alufólia és a mosogatószer közötti kémiai reakció magától megtisztítja a tepsit.
Végül öblítsük le bő vízzel.
- Az alufólia segítségünkre lehet a sütőben lévő más makacs zsírfoltok eltávolításában, sőt az üvegajtó megtisztításában is. Az elv egyszerű: kenjük be szódabikarbóna és kevés ecet vagy citromlé keverékével a sütő szennyezett részeit. A belső falak, gumitömítések és az üvegajtó is kaphat ebből a pasztából.
Tépjünk le egy darab alufóliát, gyúrjunk belőle gombócot, és dörzsöljük át vele a szennyezett felületeket, majd töröljük ki a sütőt és az ajtót, hogy semmilyen szermaradvány ne legyen benne.
A siker titka az alufólia kíméletes csiszolóhatásának és a szódabikarbóna tisztító tulajdonságainak kombinációjában rejlik. A szódabikarbóna természetes módon semlegesíti a zsírt és a szagokat, míg a fólia eléggé dörzsöl ahhoz, hogy a ráégett szennyeződéseket eltávolítsa, de nem annyira, hogy megkarcolja az üveget.
Szemétből súrolószer
A burgonyahéjat általában a kukába dobjuk, pedig sokoldalúan felhasználható tisztítószer, mert magas keményítőtartalmának köszönhetően kiváló zsíroldó hatású. A keményítő segít feloldani az edényekre, serpenyőkre vagy üvegfelületekre rakódott zsírt és egyéb szennyeződéseket.
- Edények tisztítására: Fogjunk egy marék friss burgonyahéjat, és dörzsöljük át vele a zsíros vagy odakozmált felületeket. Ezután öblítsük le meleg vízzel, és töröljük szárazra.
- Rozsdamentes acél és üvegfelületek tisztítása: A burgonyahéj nemcsak a zsírt, hanem az ujjlenyomatokat és egyéb foltokat is eltávolítja. Dörzsöljük át a koszos felületet, majd töröljük át egy tiszta ruhával.
Ezt már olvastad? Emlékszel erre a ronda csillárra? Ma már több mint 1 milliót ér, és a 60 év felettieknek még mindig van otthon
Tippek a tisztaság megőrzéséhez
- Minden sütéskor használjunk sütőpapírt vagy szilikonos sütőlapot! Így kevesebb zsír és ételmaradék éghet a tepsibe.
- Tisztítsunk rendszeresen! Minél tovább hagyjuk a szennyeződést a sütőbe, rácsokra és tepsikre rászáradni és ráégni, annál nehezebb lesz eltávolítani.
- Ne dörzsöljünk fém eszközzel! A fém súrolók könnyen megsérthetik a bevonatos tepsiket, ezért dolgozzunk inkább műanyag– vagy szivacsos tisztítóeszközökkel.
Fotó: Getty Images