Rovarölőszeres áztatás, ugye te sem akarod?
Megkezdődött a magyar szamóca szezonja, amelyet rendkívüli aromásnak, édesnek és finomnak mondanak az idei évben. Mielőtt azonban élvezhetnénk ezeket a kiváló gyümölcsöket, alaposan meg kell mosni. Sajnos sok esetben a szamóca öblítése nem elegendő a peszticidmaradékok, vagyis a rovarölőszerek maradványainak eltávolításához. Hogyan kell tehát jól megmosni a szamócát, hogy minimalizáld a kockázatot?
Hogyan lehet felismerni a magyar epret?
Ha biztos szeretnél lenni benne, hogy magyar epret vásárolsz, figyelj néhány részletre.
- Vizsgáld meg gondosan a szárakat és leveleket: ha nem hervadtak, akkor jó eséllyel a szamóca nem utazott sokat, vagyis itthonról származik és friss.
- Az illat is fontos: a magyar epret intenzív aroma jellemzi.
- Az érett magyar szamóca élénkvörös és fényes színű. Az importált szamóca általában tompa, és világosabb színű még a zöldje is.
Hogyan lehet megszabadulni a rovarölőszerektől az eperből?
A szamócát fogyasztás előtt meg kell mosni. Nem csak a talajmaradványok, baktériumok vagy más szennyező anyagok eltávolítása miatt, hanem mindenekelőtt a rovarölőszerek miatt. Ezeket a növény védelmében használt növényvédőszerek, amiknek azonban semmi keresnivalója a szervezetedben.
Sajnos a szamóca folyó víz alatti mosása nem elegendő ahhoz, hogy a gyümölcsről elszedd ezeket és a hideg vizes áztatás sem jó megoldás. Ezért érdemes olyan otthoni főzetet készíteni, amely csökkenti a kockázatot, és segít eltüntetni a permetezés maradványait. Ehhez csak ecetre lesz szükséged és ne aggódj, nem lesz saláta az epredből, ha ezzel mosod. Az ecetsavat antibakteriális és antiszeptikus tulajdonságok jellemzik, tökéletes lesz a gyömölcs mosásához.

Hogyan mosd meg az epret?
- Önts vizet az ecethez a 3: 1 -es arányban, tedd bele az epret, és hagyd benne 5 percig. Utána pedig alaposan öblítsd le folyó víz alatt.
- Az ecet alternatívája az eper mosásakor lehet a szódabikarbóna is, ami nagyon hasonló hatással van, azzal a különbséggel, hogy nincs semmilyen íze. Ebben az esetben önts egy teáskanál szódabikarbónát egy liter vízhez. Keverd össze és áztasd benne a szamócát 5 percig. Öblítsd le végül alaposan folyó víz alatt.
Ha már tiszta a gyümölcsöd, olvasd el ezeket is:
Tudtad? Ennyi eper kell egy üveg lekvárhoz: így lesz tökéletes az eredmény
Eper fagyasztása házilag: 6 alapszabályt kövess és zamatos marad a gyümölcs egész évben
Gyereknapi finomságok zamatos eperből: 3 édesség 350 forint alatt a legkisebbeknek
Fotó: gettyimages