Biztosan te is hallottad már, hogy a tökéletes tészta titka a jól megsózott főzővíz, illetve azt is megtanulhattad már, hogy melyik tésztatípus mire jó. De van egy apró trükk, amiről kevesen tudnak, pedig varázslatos ízeket hoz elő a legegyszerűbb fogásokból is. A titok: pirítsd meg a tésztát, mielőtt vízbe dobnád!
Az egyszerű és gyors technika diósan mély ízt ad a tésztának, így még jobban kiemeli a kedvenc szószaid aromáit. Ha szereted az olasz ételeket, vagy akár csak feldobnál egy hétköznapi vacsorát, ezt a trükköt imádni fogod!
Miért érdemes pirítani a tésztát?
A pirítás:
- mélyebb, diósabb ízt kölcsönöz a tésztának,
- finoman karamellizálja a keményítőket, így a szósz is jobban tapad rá,
- gazdagabbá teszi még a legegyszerűbb tésztaételt is.
Ez is érdekelhet:
Három módszer, amivel garantált a siker:
1. Sütőben:
Ez a legegyszerűbb és legbiztosabb módszer.
- Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
- Terítsd szét a tésztát egy sütőpapírral bélelt tepsiben.
- Pirítsd kb. 10 percig, félidőben keverd át.
2. Serpenyőben:
Gyors, de figyelni kell rá!
- Hevíts két evőkanál olajat serpenyőben.
- Tedd bele a tésztát, közepes lángon pirítsd, miközben folyamatosan kevergeted.
- Kisebb tésztáknál 5-6 perc, nagyobbaknál 8-10 perc alatt kész.
3. Mikrohullámú sütőben:
Ha sietsz, ez a te módszered.
- Keverj a tésztára kevés olajat, helyezd mikrózható tálba.
- 50%-os teljesítményen pirítsd 3-5 percig, időnként keverd át.

Ezeket a recepteket feltétlenül próbáld ki!
A mexikói konyha egyik kedvence a fideo seco, amely pirított, apróra tört spagettit használ. Ehhez serpenyőben pirítsd meg a tésztát, majd főzd össze paradicsommal és chilivel, végül szórj rá olvadó sajtot. Isteni lesz!
De az olasz klasszikusok is új életre kelnek pirított tésztával:
- A cacio e pepe sajtos ízét tökéletesen kiemeli a pirított tészta diós aromája.
- Az egyszerű fokhagymás olajos tészta (aglio e olio) is új szintre emelkedik.
- A carbonara krémesebb és gazdagabb lesz, mint valaha!
A hideg ázsiai saláták, például a szezámmagos tészta és a soba tészta saláta is hihetetlenül ízgazdagok lesznek, ha előtte picit megpirítod a tésztát. A pirítás ugyanis tökéletesen harmonizál a szezámolaj természetes ízével.
Próbáld ki, és tálalj igazi gourmet fogásokat pillanatok alatt! A vendégeid garantáltan elkérik majd a receptedet!
Fotó: unsplash