Konyha

Strandételek egy kis csavarral: 3 isteni büfékaja, amit otthon is elkészíthetsz a gyerekeknek olcsón

A vízpartok klasszikus fogásai szinte kötelezőek a nyári asztalon. De mi lenne, ha kicsit újraértelmeznénk őket? Így egész biztosan nem válnak unalmassá!
Paprikás fish & chips (800 Ft egy adag)

Paprikás fish & chips (800 Ft egy adag)

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 50 dkg afrikaiharcsa-filé
  • 2 db tojás
  • 15 dkg liszt
  • 2 evőkanál őrölt piros-paprika (lehet csípős, ha szeretjük)
  • 80 dkg krumpli (friss vagy fagyasztott hasábburgonya)
  • olaj a sütéshez
  1. Ha frissen készítjük a krumplit, meghámozzuk, és hasábokra szeljük. Sós vízben félkészre főzzük, leszűrjük, konyharuhával megszárítjuk.
  2. A halszeleteket nagyobb kockákra vágjuk, ízlás szerint megsózzuk, megborsozzuk. A lisztet és a paprikát csomómentesre keverjük az enyhén felvert tojásokkal. Szódavízzel higítva folyékony palacsintatésztát készítünk.
  3. Megforgatjuk a tésztában a halkockákat, majd bő, forró olajban ropogósra sütjük őket. Végül a forró olajban ropogósra sütjük a burgonyát is. Konyhai papírtörlőre szedve lecsepegtetjük róluk a felesleges zsiradékot.

Hagymás lángosgolyó (150 Ft egy adag)

Hagymás lángosgolyó (150 Ft egy adag)
Hagymás lángosgolyó (150 Ft egy adag)

Hozzávalók 8 adaghoz:

  • 25 dkg burgonya (tisztított mennyiség)
  • kb. 30 dkg liszt
  • 10 dkg pirított hagyma
  • fél tasak szárított élesztő
  • só, frissen őrölt bors
  • napraforgóolaj a sütéshez

    A mártogatóshoz: 

  • 10 dkg juhtúró
  • 1,5 dl tejföl
  1. A meghámozott burgonyát felkockázzuk, enyhén sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, villával áttörjük, és hűlni hagyjuk.
  2. Az élesztőt elkeverjük a liszttel, 1 teáskanál sóval, hozzáadjuk a burgonyát, valamint a pirított hagymát. Kevés vizet adagolunk hozzá, hogy gyúrható, de ne ragacsos tésztát kapjunk. Össze-dolgozzuk, majd egy órán át kelesztjük.
  3. Lisztezett felületen 32 darabra vágjuk a tésztát. Kis gömböket formázunk a darabokból, majd 30 percig ismét kelesztjük őket. Közben a juhtúrót simára keverjük a tejföllel, és ha még szükséges, enyhén megsózzuk.
  4. Közepesen forró olajban, adagonként készre sütjük a lángosgolyókat, majd konyhai papírtörlőn leitatjuk róluk a felesleges zsiradékot. A juhtúrós mártogatóssal tálaljuk őket.

Ezeket olvastad már?

  1. Sorsa olyan súlyos volt, mintha két élet fájdalmát hordozta volna: nem találta a boldogságot Ronyecz Mária
  2. Csapdát állítottak az idősebbeknek? Ez a Lidl-trükk még a fiatalokat is őrületbe kergeti
  3. Rejtélyes felforgató pusztít éjjel a kertedben: ez a cuki madár őrjítő öldöklést visz végbe

Egyben sült, káposztás hot dog (250 Ft egy darab)

Egyben sült, káposztás hot dog (250 Ft egy darab)
Egyben sült, káposztás hot dog (250 Ft egy darab)

Hozzávalók 12 hot doghoz:

  • 45 dkg liszt
  • 1 kiskanál só
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 db tojás és még 1 db a kenéshez
  • 2 dl langyos tej
  • 100 g natúr joghurt
  • 5 dkg vaj
  • 6 pár baromfi- vagy sertésvirsli
  • 20 dkg vecsési káposzta
  • 3-4 evőkanál mustár
  • 2 evőkanál olaj
  1. A langyos tejet és a cukrot krémesre keverjük az élesztővel. A lisztet elkeverjük a sóval, majd hozzáadjuk a krémes élesztőt, 1 tojást, az olvasztott vajat és a joghurtot. A szükséges folyadék mennyisége függ a liszt minőségétől. Ha túl kemény a tészta, óvatosan adagoljunk hozzá még tejet mindaddig, amíg gyúrható, lágy tésztát nem kapunk. Ruganyosra dagasztjuk, majd konyharuhával letakarva a duplájára kelesztjük.
  2. Közben a lecsöpögtett vecsési káposztát összevágjuk, serpenyőben 2 ek. olajon lassan dinsztelve megpirítjuk.
  3. A megkelt tésztát lisztezett felületen 1,5 cm vastagra nyújtjuk, és 12 téglalapra vágjuk. A tésztalapokat vékonyan megkenjük mustárral, pirított káposztát osztunk szét rajtuk, majd 1-1 virslit tekerünk a tésztalapokba. Újabb 30 percig kelesztjük, közben a sütőt 200 Celsius-fokra melegítjük.
  4. A kifliket megkenjük felvert tojással, és kb. 30 perc alatt készre sütjük.

Fotók: Vrábel Kriszta