Nagyon gyakori probléma, hogy benyúlsz a mikróba az ebédedért, égeti a kezed a doboz vagy a tényér, gyorsan ledobod az asztalra, aztán kiderül, az ételed még nem is meleg. A jelenség egyes főzőedényekkel gyakran előfordul, de van rá egyszerű megoldás. A mikró alapfelszerelés a konyhában, amiről mindenki azt hiszi, tudja használni, takarítani is megtanultuk már többféleképpen. De mint minden készülék esetében, ahhoz, hogy a legtöbbet hozd ki belőle, meg kell tanulnod, hogyan kell helyesen használni.
Ez olyasmi, amire sokan nem is gondolunk, tekintve a mikrohullámú sütő elméleti egyszerűségét. Csak betesszük egy tányér ételt, becsukjuk az ajtót, megnyomjuk a kapcsolót, és kész. Az eredmény? Forró tányér, hideg étel…
Az ételt akarom melegíteni, nem a dobozt
Az a tény, hogy a mikrohullámú sütő jobban melegíti a tányért, mint az ételt, nagyon gyakori jelenség, és valószínűleg már többször is elgondolkodtál azon, hogy ez hogyan lehetséges. A válasz erre a kérdésre nagyon változatos, mert nincs egyetlen magyarázat, és minden az adott esettől függ.
- Általánosságban elmondható, hogy az elektromágneses hullámok kisebb-nagyobb mértékben kölcsönhatásba léphetnek az edény anyagával, az anyag tulajdonságaitól függően.
- Hogy mennyire, az függ a kerámia típusától és elkészítési minőségétől, attól, hogy vannak-e benne vízmolekulák.
- De akár a felhasznált bevonatokt, festékekés mázaktól is hatással lehetnek a melegítés milyenségére.
A nagyon felforrósodó kerámia edények jellemzően olyan anyagokat tartalmazhatnak, amelyek jól elnyelik a mikrohullámokat. Továbbá, mivel a melegítés kívülről befelé kezdődik, az edény nyeli el először a mikrohullámokat. Mit lehet tenni ennek a hatásnak az ellensúlyozására, hogy az étel, és ne a tányérok melegedjenek fel gyorsabban?
Van néhány egyszerű és könnyen megjegyezhető trükk, amelyekkel teljes mértékben kihasználhatjuk mikrohullámú sütőnk lehetőségeit a mindennapi használat során:
Így lesz melegebb az étel, mint a tányér
- Az étel közvetlenül a forgótányér közepére helyezése nem a legjobb megoldás. Ha gyorsabban és hatékonyabban szeretnél melegíteni, akkor a forgótányér külső területei ideálisak, itt a melegítés gyorsabb és egyenletesebb. A leghatékonyabb módszer, ha az étellel teli tányért közvetlenül a forgótányér külső szélére helyezed. Ezáltal az edény jobban elmozdul, így a mikrohullámok jobban behatolnak az ételbe.
- Ha egy tányért szeretnél melegíteni, amelyen több különböző étel van adagokra osztva, azt javasoljuk, hogy azokat a tányér külső széléhez a lehető legközelebb helyezd el, kört alkotva. Ha az ételt egy tányéron szétteríted, jobban felmelegszik.
- És ha egy tálat vagy egy edényt melegítünk, minél kisebb, annál jobban melegszik fel az étel, és a hő egyenletesebben oszlik el bennük.
- A keverés elengedhetetlen, ha azt szeretnénk, hogy minden egyenletesen melegedjen. Ahelyett, hogy hosszú melegítési időt állítanál be, és megfeledkeznél róla, jobb, ha ezt az időt fele-három részre osztod. Különösen igaz ez a levesekre, szószokra, egyszóval azokra az ételekre, amelyek több vizet tartalmaznak.
- Ha a főzés befejezése után még egy-két percig a mikrohullámú sütőben hagyod az ételt, egyenletesebb hőmérsékletet érhetsz el például a pörköltben.
Egyéb trükkök, hogy az étel melegebb legyen

- Általában a legjobb, ha kifejezetten mikrohullámú sütőhöz tervezett üveg vagy kerámia edényeket használunk, mivel ezek kevésbé melegszenek fel, mint más anyagokból készült edények.
- Ha fedővel lefedjük az edényt, a gőz az ételben marad, ami lerövidíti a melegítési időt és megakadályozza az edény túlmelegedését.
- Győződj meg róla, hogy a mikró ajtaja jó állapotban van, mert ha sérült vagy laza, egyes részein hő halmozódhat fel.
- Ha az ételt a mikrohullámú sütő falához közel helyezed el, az hatékonyabban és egyenletesebben melegszik fel, csökkentve a működési időt és megakadályozva az étel túlmelegedését.
Ez is érdekelhet
Fotó: gettyimages