A légkeveréses fritőz az utóbbi időben nagy népszerűségre tett szert a hasonló tulajdonságokkal rendelkező készülékekkel szembeni előnyei miatt. Az is eldőlt már, hogy kell-e sütőpapír vagy sem bele használat közben, már csak a megtisztításával kapcsolatban merülnek fel újra és újra kérdések, amiket jobb tisztázni, hiszen tönkre is tehetjük a készüléket.
Lényegében az air fryer egy légkeveréses sütő, amelynek belsejében ventilátor található, és amely gyorsabban süti meg az ételt, mint egy hagyományos sütő. Helyes használat esetén nagyon hasonló eredményeket érhetsz el vele, mint a hagyományos légkeveréses fritőzökben.
A gyors főzés mellett az air fryerben egészségesebb fogások készülhetnek, mivel szinte semmilyen olajat nem igényelnek a működésük során. Az iparági szakértők szerint kevesebb energiát fogyasztanak, mint egy hagyományos sütő, könnyen szállíthatók és nagyon könnyen használhatók. Csak annyit kell tennünk, hogy az ételt egy kivehető tálcára helyezzük, és beállítjuk az időt és a hőmérsékletet.
Olyannyira egyszerű, hogy gyakran elhanyagoljuk ezen készülékek használatának bizonyos részleteit, például a tisztítást. A műszaki utasítások szerint minden főzés után tisztítsuk meg a kosarat, és három-négy használat után alaposan mossuk el. Fontos eltávolítani a felhalmozódott zsírt és szennyeződéseket, de ez meglehetősen nehéz feladat lehet. De nem ezekkel a tippekkel és trükkökkel!
Hogyan tisztítsd meg gyorsan és egyszerűen az air fryert?
A háztarási kisgépekkel foglalkozó szakértő tanácsai szerint nem minden air fryert kell ugyanúgy tisztítani, és erre nagyon figyelj oda! Például egy ráccsal ellátott fritőz tisztításakor először „ki kell húzni a készüléket a konnektorból, és hagyni teljesen kihűlni”, majd ki kell venni a rácsot, és mosogatószerrel és meleg vízzel meg kell tisztítani. A készülék alján található csepptálcát is ki kell üríteni, és a zsírt is ugyanezzel az eszközzel kell letörölni.
Mielőtt visszahelyeznéd a rácsokat és a csepptálcát, töröld át az air fryer belsejét is egy nedves papírtörlővel, hogy eltávolítsd a belső szennyeződéseket. De ez még nem minden, a kosár ragyogóan tiszta csak úgy lesz, ha megvárod, amíg teljesen kihűl, mielőtt eltávolítod az összes alkatrészt, amit úgy találsz, hogy kivehető.
Miután szétszerelted a készüléket, puha sörtéjű kefével, mosogatószerrel és meleg vízzel tisztítsd meg a kosarat a zsír és a szennyeződések eltávolítása érdekében.
Ha pedig az air fryernek alaposabb tisztításra van szüksége a lerakódott szennyeződések és a ragadós maradványok miatt, akkor íme egy trükk: egyszerűen tisztítsa meg a készüléket a szokásos módon, majd tegyél szódabikarbóna és víz keverékét egy nedves kendőre, és finoman dörzsöld be az érintett területeket.
A leggyakoribb hibák az air fryer tisztításakor

Ezeket olvastad már?
Ártalmatlannak tűnhet, de a forrólevegős fritőz nem megfelelő tisztítása égési sérülésektől a rövidzárlatig bármit okozhat.
-
Ne használj súrolószereket
Az egyik leggyakoribb hiba a súrolószerek, vagy súroló eszközök, mint a fém dörzsi használata. Bár ezek hasznosnak tűnhetnek a makacs foltok eltávolításában, károsítják a tapadásmentes felületet, ami miatt az étel leragad, és csökkenti a készülék hatékonyságát.
Ezért mindig jobb puha rongyot, meleg vizet és egy kevés mosogatószert használni. Ha azonban a szennyeződés makacs, a szódabikarbóna kockázatmentesen segíthet, amit még házi permetszerként is használhatsz a növényeid védelmére.
-
A készülék kihúzása a konnektorból
Nyilvánvalónak tűnhet, de sokan elfelejtik kihúzni az air fryert a konnektorból tisztítás előtt. Az egyszerű figyelmetlenség áramütéshez vagy akár rövidzárlathoz is vezethet.
Mminden elektromos készüléket ki kell húzni a konnektorból tisztítás előtt, és ez alól a fritőz sem kivétel.
-
Ne tedd vízbe
Egy másik végzetes hiba, ha az egész készüléket csap alá vagy mosogatóba helyezzük. A levehető alkatrészekkel, például a kosárral vagy a tálcával ellentétben a fő résznek soha nem szabad vizesnek lennie.
A víz behatolhat az elektromos áramkörökbe, és visszafordíthatatlan károkat okozhat.
-
Hagyjuk kihűlni
Miután a készüléket főzéshez használtad, ne rohanj azonnal elmosni, mivel a magas hőmérséklet égési sérüléseket okozhat, vagy károsíthatja az érzékeny belső alkatrészeket.
Néhány felület használat után egy ideig forró maradhat, és ha sietsz a tisztításukkal, megégetheted magad. Ezért mindig a legjobb várni 15-30 percet használat előtt.
Fotó: gettyimages