Otthon és Kert

Roskadozó diótermésed lesz, ha így csinálod: hasznos tippek a szakértőtől

A terebélyes fák kertjeink mesebeli kedvencei, amelyek oltalmazó árnyékuk mellett a karácsonyi bejglihez is biztosítják a hozzávalót. Mostanában azonban sokan aggódva tapasztalják, hogy a leveleik nyár közepére egyszer csak megfeketednek. Mi történik velük, és mit tehetünk ez ellen?
Dió megpucolva

Fertőzések, kártevők

A diófák feketedésének fő okozói a gombás és baktériumos fertőzések, amelyek a dió érése előtt, különösen a csapadékosabb időszakokban nagyon intenzíven terjednek. Hasonló problémát okozhat a dióburok-fúrólégy, azaz a Rhagoletis completa. A lárvái komoly kárt tudnak tenni a kertben, különösen, ha a tenyészidőszak második felében találkoznak a fával. Július elejétől kezdve a kifejlett imágók rajzanak, ami tovább súlyosbítja a helyzetet. A kora tavaszi fagyok, valamint a klímaváltozás következményeként ráadásul a diófák stresszhelyzetbe kerültek, ami a betegségekkel szembeni ellenálló képességük csökkenéséhez vezet.

Hogyan védekezzünk?

  • Ellenőrzés és ápolás A rendszeres ellenőrzés és a megfelelő ápolás, azaz a vágás és táplálás segíthet abban, hogy a fák egészségesebbek legyenek, és jobban ellenálljanak a betegségeknek. A levélhullás és a gyümölcsvesztés csökkenése érdekében fontos a környékük rendben tartása, a lehullott levelek eltávolítása és a fertőzött gyümölcsök mihamarabbi leszedése.
  • Gondoljunk már most a következő permetezésre! Az idei permetezéssel sajnos már kissé elkéstünk, de a jövő tavaszi, nyár eleji védekezést már most tervezzük meg. A gombás és baktériumos betegségek megelőzésére, visszaszorítására – különösen csapadékos időszakok előtt – a réztartalmú permetezőszer alkalmazása javasolt. A dió-fúrólégy ellen a rovarölő szereket vethetjük be, méghozzá két lépcsőben: először június elején, majd ismételjük, amikor a második lárvageneráció is megérkezik.
  • Fogjunk össze a szomszédokkal! A nagyméretű diófákat olykor nem egyszerű feladat egészében lepermetezni, ebben érdemes – még ebben a nyár közepi időszakban is – szakértő segítségét kérni, aki a speciális eszközeivel szakszerűen lefújja a fát. Ha a szomszédjainknak is van diófája, és ők is hasonló problémával küzdenek, érdemes összefogni. Nemcsak azért, mert akkor megoszlanak a költségek, hanem azért is, mert így teljesen megtisztul a környék diófaállománya. Ebben az esetben nem áll fenn annak a veszélye, hogy hiába permeteztettünk drága pénzért, ha a szomszéd fájáról visszakapjuk a fertőzést.

Dió megpucolva

Mitől terem bőven?

Ahhoz, hogy a dió – amely jelenleg szintén aranyáron van – bőségesen álljon rendelkezésre, megfelelő tartási és ápolási körülmények kellenek. Fontos a talaj minősége, a diófa ugyanis szereti a humuszban gazdag földet, valamint a nitrogénben, foszforban és káliumban való fürdetést. A legjobban az enyhén lúgos talajt kedveli. A fák vízigénye magas, különösen a virágzás és a gyümölcsfejlődés szakaszában. Száraz időszakokban az öntözés megelőzheti a  levelek hullását. A napfényben úszás szintén elősegíti a terméshozamot, de a fajtaválasztással is sokat tehetünk érte: ha most ültetnénk, a legjobb, ha tájfajtát választunk. A megfelelő metszés elősegíti a fa légiesedését, és ezáltal több fényhez is jut. Érdemes rá időt, energiát szánni, mert nagyon meghálálja.

Ez is érdekelhet

Fotó: archív